Zdravlje Simptomi i pomoć 27. srpnja 2016.

Što se sve može razviti iz ljetne infekcije grla?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji oko 200 vrsta virusa koji mogu uzrokovati prehladu i bolno grlo, a ljeti i barem još toliko uzroka koji mogu pogodovati razvoju infekcije. Jedan od čestih uzroka je klima.

Sluznica nosa obložena je slojem sluzi koji je štiti od infekcije, a kako klima izvlači vlagu iz zraka, isušuje i sluznicu pa postajemo podložniji infekcijama. Razvoju grlobolje ljeti može pogodovati i propuh, kao i dugi letovi avionom, u malom prostoru koji je kao idealan za širenje infekcija. I promjena mjesta boravka može biti problematična, pogotovo ako putuješ daleko, jer se tako podvrgavaš virusima na koje još nisi razvila imunitet, a on zbog stresa od putovanja dodatno slabi.

Domaći pripravci za ublažavanje simptoma

Nasreću, postoji mnogo prirodnih lijekova koje je vrlo lako nabaviti, a kojima si uvelike možeš olakšati problem. "Neke od tih pripravaka često možemo pronaći u kuhinji, kao što su med, limun, bijeli luk, jabučni ocat i sol te začini, poput đumbira, kurkume i kajenskog papra. Odraslima se posebno preporučuje bijeli luk, koji je prirodni antibiotik djelotvoran i protiv virusa i bakterija. Jedan do dva češnja sirovog češnjaka na dan, sitno nasjeckanog, dodaj u hranu pri prvom znaku grlobolje. Isto tako, u prehranu je preporučljivo uključiti kurkumu, đumbir i kajenski papar", kaže Maja Žalac, inženjerka agronomije i fitoterapeutkinja.
 
Naravno, tako snažni začini ne smiju se koristiti u prehrani djece. Njima možeš spraviti limunadu zaslađenu s malo meda ili čajeve od kadulje, crnog i bijelog sljeza, komorača te majčine dušice. Te je čajeve dobro piti, no ako su mališani već dovoljno veliki da znaju i grgljati, kadulja će sigurno donijeti olakšanje napetosti u grlu. Štoviše, postoji nekoliko različitih otopina za grgljanje koje možeš napraviti kod kuće. 
 

Nakon grgljanja sadržaj uvijek treba ispljunuti

"Obično se u otopinama za grgljanje koriste sastojci koji na prirodan način smiruju nadraženo tkivo, olakšavaju bol te djeluju antiseptički, što u relativno kratkom roku može donijeti olakšanje", kaže Maja Žalac. Najjednostavniji pripravak za grgljanje koji možeš napraviti kod kuće je čaša mlake vode u kojoj si otopila prstohvat soli. Možeš si pomoći i pastilama ili bombonima s okusom kadulje, metvice ili eukaliptusa, koji će dodatno vlažiti grlo. I imaj na umu da bi, dok je grlo upaljeno, trebala priušiti odmor, a ako grlobolja potraje nekoliko dana i popraćena je visokom temperaturom ili ako primijetiš gnojne čvoriće na grlu, posjeti liječnika. "Tada se vjerojatno radi o težoj bakterijskoj infekciji koja ne može proći bez antibiotika. Ali i tada prirodne pripravke možeš slobodno koristiti kao nadopunu antibiotskom liječenju, čime ćeš ubrzati oporavak i ojačati imunitet", ističe naša sugovornica. Upalu grla nipošto nemojte zanemarivati jer se lako može preseliti na uho, a to ti može pokvariti odmor.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.