Zdravlje Simptomi i pomoć 30. svibnja 2017.

Što ti tijelo želi poručiti, ako kašlješ, a nisi prehlađena i imaš loš zadah

Zadah
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada govorimo o kašlju, važno je znati da to nije bolest već simptom bolesti dišnog sustava. Kašalj je obrambeni mehanizam kojim organizam želi osloboditi dišne putove od stranih čestica i drugih produkta upale. Pored upale, kašalj mogu izazvati i vanjski podražaji kao npr. čestice prašine, dim cigarete, plinovi te nagle promjene u temperaturi. Kako je riječ o simptomu, ne treba ga suzbijati već olakšavati.

Jedan od razloga kašlja koji nije simptom prehlade može značiti da želudac ne funkcionira kao što bi trebao. Suhi kašalj koji traje osam tjedana ili dulje bez simptoma prehlade može biti simptom gastroezofagealni refluksne bolesti ili GERB-a, također poznate i kao refluks kiseline, povrat želučane kiseline iz želuca ili žgaravica. Kad se kiselina podigne do jednjaka iritira vaš grlo i može uzrokovati kašalj.

Što učiniti: Jedi češće manje obroke kako ti želudac ne bi bio preopterećen, što može uzrokovati povrat kiseline. Žvači žvakaće gume bez šećera koje će pomoći proizvodnji više sline, a to će neutralizirati kiselinu. 

Što učiniti, ako te muči suhi kašalj

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock Kronična opstruktivna bolest pluća (KOPB) je kronična upalna bolest pluća koja ometa protok zraka iz pluća. Simptomi uključuju poteškoće s disanjem, kašalj, stvaranje sluzi (ispljuvak) i piskanje

Loš zadah

Što ti tijelo govori: Moguće je da imaš alergiju. Neke alergije uzrokuju cijeđenje sluzi iz nosa što može dovesti do zadaha.

Još mogućih uzroka:

  • Loša probava i ostaci hrane u ustima
  • Karijes, nakupljanje zubnog plaka i bolesti zubnog mesa
  • Suha usta (često uzrokovana stresom, lijekovima za smirenje i lijekovima za srce, stalnim disanjem na usta)
  • Bolesti poput prehlade, upale sinusa i dišnih puteva, kroničnog bronhitisa i apscesa pluća, dijabetesa i bolesti bubrega

Što učiniti: Četkicom za zube s mekim vlaknima očetkaj i jezik kako bi uklonila bakterije koje se nakupljaju na jeziku i uzrokuju loš zadah. Izbjegavaj paste koje sadrže natrij lauril sulfat, čest sastojak koji može isušiti usta. Ako ni to ne pomogne, posjeti svog stomatologa, ako on utvrdi da problem nije u usnoj šupljini, obavezno posjetite svog liječnika i objasni svoje probleme jer su neke bolesti povezane s karakterističnim zadahom, kao što je neugodni voćni zadah kod dijabetičara ili miris po urinu kod osoba s problemima bubrega i teški ustajali miris zemlje kod osoba s problemima s jetrom. Zadah može biti povezan i s povratom želučane kiseline iz želuca. Zamoli svog liječnika da ti da uputnicu za testiranje na alergije, kako bi saznala što te točno muči.

Jednostavan trik protiv zadaha

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.