Zdravlje Prirodno liječenje 02. siječnja 2017.

Vitamini i dodaci prehrani za zdravlje očiju i bolji vid

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vid je zasigurno jedan od najvažnijih osjetila. Iako je zdravlje očiju najčešće vezano za sveukupno zdravlje organizma, postoje neki nutrijenti koji su posebno važni za zdravlje očiju.

Vitamin A

Nedostatak vitamina A dovodi do suhoće oka i noćnog sljepila. Izvor vitamina A su namirnice životinjskog podrijetla poput jetre, žumanjaka i mliječnih proizvoda. Također, naš organizam ima sposobnost pretvorbe karotenoida, koji su biljnog podrijetla, u vitamin A.

Lutein i zeaksantin

Poznato je kako visok unos luteina i zeaksantina može smanjiti rizik od razvoja bolesti oka poput makularne degeneracije i katarakte. Luteinom i zeaksantinom je bogato zeleno lisnato povrće poput špinata, blitve i kelja, peršin, pistacije te grašak.

POVEZANO: Tko ima problema sa štitnjačom, ne bi trebao jesti ove namirnice!

Omega – 3 masne kiseline

Osiguravanje dovoljne količine omega – 3 masnih kiselina prehranom i dodacima prehrani može smanjiti rizik od nekoliko bolesti oka, posebice sindroma suhog oka.

Omega-Indeks_1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gama - linolenska kiselina

Gama - linolenska kiselina je vrsta omega – 6 masnih kiselina koja, u odnosu na ostale vrste omega – 6 masnih kiselina, posjeduje protuupalna svojstva. Ulje noćurka sadrži visoke doze gama - linolenske kiseline, a istraživanja su pokazala da uzimanje ulje noćurka u dozi koja osigurava 300 mg gama - linolenske kiseline smanjuje simptome sindroma suhog oka.

Vitamin C

Vitamin C je važan antioksidans, a dovoljan unos vitamina C štiti od razvoja katarakte.

POVEZANO: Saznaj sve o vitaminu C kojeg ima više u crvenoj paprici, nego u limunu!

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vitamin E

Poznato je kako nedostatak vitamina E dovodi do degeneracije oka i sljepoće.

Cink

Cink ima važnu ulogu u funkciji oka. Rezultati jednog istraživanja pokazuju kako uzimanje cinka u obliku dodataka prehrani može usporiti razvoj makularne degeneracije u starijih osoba.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.