Zdravlje Simptomi i pomoć 18. travnja 2017.

Znaš li na što upozoravaju jak zadah i snažan osjećaj gladi?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

"Pij više vode" je već postalo floskula kojom se nabacujemo kada god treba ponuditi rješenje za neko zdravstveno pitanje. Koliko god ti postalo iritantno to slušati, riječ je o činjenici koja je neupitno važna, posebno ako redovito vježbaš.

Voda regulira tjelesnu temperaturu, prenosi nutrijente i daje energiju koja ti je prijeko potrebna dok se znojiš. Naravno, pravilna hidratacija je važna uvijek i za sve, ali kod tjelovježbe ona zauzima posebno vrijedno mjesto na popisu prioriteta.

3 razloga zašto ne treba piti vodu s limunom

Dehidracija može oslabiti mišiće, stoga je važno piti vodu prije, za vrijeme i nakon treninga. Dehidraciju za vrijeme treninga možeš prepoznati po ovim pokazateljima:

  • zamor se javlja ranije no inače
  • usred vježbanja počinju grčevi
  • puls je brži od uobičajenog za vrijeme vježbanja.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ostali znakovi dehidracije

Vjerojatno već znaš za klasični test s mokraćom: tamna boja urina siguran je znak dehidracije. Jak osjećaj gladi također može biti znak dehidracije. Kada je tijelo žedno, nije mu važno iz kojeg izvora povlači tekućinu, pića ili hrane.

Rehidracijske vs izotonične otopine: kada ih i kako koristiti?

Vrlo čest simptom dehidracije je i neugodan zadah. U nedostatku vode, tijelo će brzo zakinuti proizvodnju sline, što znači veće nakupljanje bakterija u usnoj šupljini i pojavu neugodnog zadaha. Zadah možeš vrlo jednostavno provjeriti tako da staviš dlan ispred lica i puhneš u njega.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.