Hrana 31. svibnja 2012.

Kozje mlijeko - hit namirnica

Kkm
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Posljednjih se godina sve više ističu dobrobiti kozjeg mlijeka koje sadrži više kalcija u odnosu na kravlje mlijeko. Saznaj zašto se kozje mlijeko lakše i bolje probavlja od kravljeg mlijeka

S nutritivnog stajališta, mlijeko je kompletna i izbalansirana namirnica jer sadrži sve nutrijente potrebne organizmu, posebno u razdoblju rasta i razvoja. Zbog svoga jedinstvenog sastava mlijeko ima važnu ulogu u prehrani ljudi svih životnih dobi, a mnoga su znanstvena istraživanja pokazala da je ono najbolja hrana za osobe izložene povišenom tjelesnom i mentalnom naporu te da povećava moć koncentracije.

Iako se kozje mlijeko, samo ili u obliku mliječnih proizvoda, konzumira i proizvodi u puno manjem postotku od kravljeg, posljednjih se godina sve više ističu prednosti kozjeg mlijeka u odnosu na kravlje, a i njegova proizvodnja bilježi sve veći porast. Sastav i organoleptička svojstva kozjeg i kravljeg mlijeka su u osnovi vrlo slični, ali se kozjem mlijeku pripisuju određene dijetetske i terapijske pogodnosti.

Mliječna mast

Mliječna mast, čiji udio varira između 2,5 i 4,5 posto, nalazi se u mlijeku dispergirana u obliku masnih globula. Veličina, odnosno promjer tih globula jedan je od čimbenika koji određuje probavljivost mlijeka. Naime, mliječna mast je u kozjem mlijeku raspršena u sitnije globule (2-3 mikrometra), dok se u kravljem mlijeku nalazi u obliku nešto većih globula (3-8 mikrometra), što omogućuje bolju resorpciju masti iz kozjeg mlijeka u probavnom sustavu. Ova prednost osobito dolazi do izražaja kod problema crijevne malapsorpcije i intestinalnih poremećaja, pa se stoga kozje mlijeko preporučuje u prehrani djece, bolesnika i rekonvalescenata.

Boljoj probavljivosti kozjeg mlijeka doprinosi i veći sadržaj kratko i srednje lančanih masnih kiselina, koje se brže metaboliziraju od dugo lančanih, zbog čega se kozje mlijeko probavi za oko 40 minuta, dok je kravljem mlijeku potrebno oko 2,5 sata.

U sastavu masti mlijeka, kako kozjeg tako i kravljeg, nalazi se i konjugirana linolna kiselina, višestruko nezasićena masna kiselina koja dospijeva u mlijeko i meso iz trave koju jedu životinje tijekom ispaše. U posljednjem desetljeću pripisivane su joj mnoge zdravstvene pogodnosti kao što je antioksidativno i antikarcinogeno djelovanje te poboljšanje omjera mišićnog i masnog tkiva, zbog čega često nalazi svoju primjenu kod sportaša u obliku dodatka prehrani.

Saznaj koliko dnevno uneseš kalcija u organizam...

Proteini i šećeri u mlijeku

Udio proteina u kravljem i kozjem mlijeku prosječno iznosi od 3,4 do 3,6 posto, no prisutne su razlike u aminokiselinskom sastavu i odnosu vrste proteina. Nutritivna vrijednost proteina ovisi o udjelu aminokiselina koje se apsorbiraju u probavnom sustavu. Iako je količina ukupnih aminokiselina podjednaka u obje vrste mlijeka, kozje mlijeko sadrži nešto više slobodnih esencijalnih aminokiselina.

U mlijeku dobivenom mužnjom koza prisutan je i veći udio biološki najvrednijih, proteina sirutke, a manji udio kazeina, u odnosu na kravlje mlijeko. Sastav proteina značajan je pri procesu prerade mlijeka u sir, gdje utječe na vrijeme zgrušavanja i čvrstoću gruša. Pri tome proteinski sastav kozjeg mlijeka omogućuje kraće vrijeme zgrušavanja, nego kod kravljeg, a gruš je manje čvrstoće pa daje mekaniji i lakše probavljiv sir.

Kozje mlijeko, kao i kravlje, sadrži mliječni šećer laktozu, koja može uzrokovati određene probleme tijekom probave kod osoba s intolerancijom laktoze, koje nemaju adekvatnu aktivnost enzima laktaze potrebnu za razgradnju mliječnog šećera. Iako je laktoza prisutna u kozjem mlijeku, njezin udio je nešto manji nego u kravljem, što može biti od značaja kod osoba koje djelomično mogu probaviti laktozu, ukoliko konzumiraju umjerene količine mlijeka.

Vitaminsko mineralni sastav mlijeka

Sadržaj mineralnih tvari je relativno sličan u obje vrste mlijeka, no u kozjem mlijeku nalazimo veći udio kalcija i fosfora u biološki dostupnom obliku, čija je uloga osobito važna kod mineralizacije kostiju. Nadalje, kozje mlijeko je bogatiji izvor kalija i klorida, koji su zaslužni za blago slani okus mlijeka te antioksidansa selena, no u odnosu na kravlje mlijeko sadrži manje folne kiseline.

Čaša kozjeg mlijeka osigurava 32 posto preporučenog dnevnog unosa kalcija, 27 posto fosfora i 14 posto kalija. Značajnu razliku među vitaminima čini vitamin A, koji je u kravljem mlijeku prisutan u većem djelu kao beta karoten, gdje daje žućkasti pigment, dok se u kozjem mlijeku nalazi u obliku retinola, zbog čega je ono svjetlije boje od kravljeg mlijeka.

Terapijska vrijednost mlijeka

Alergija na proteine kravljeg mlijeka ili druge alergene česta je pojava u dojenčadi i djece, a simptomi alergije obično se javljaju u prvih 6 mjeseci života, zbog nedovoljno razvijenoga crijevnoga imunološkog sustava. Ukoliko su proteini, najčešće laktoalbumin i beta laktoglobulin, alergeni u mlijeku, barem 40 posto osoba alergičnih na kravlje mlijeko će tolerirati kozje mlijeko.

Ako se dodatno uzme u obzir veći sadržaj proteina sirutke i bolja probavljivost mliječne masti, kozje mlijeko se smatra vrijednom namirnicom u prehrani djece i odraslih osoba.

Kozje mlijeko 'z bregov

Kozje mlijeko 'z bregov izvor je visokokvalitetnih i lako probavljivih bjelančevina.

Zbog ograničenosti na sezonsku proizvodnju, ova izuzetno zdrava namirnica čini svega 2 posto svjetske proizvodnje mlijeka, no u zadnjih dvadeset godina njegova potrošnja kontinuirano raste. Sastav kozjeg mlijeka, bogat nizom važnih aminokiselina, pozitivno utječe na rast i razvoj mozga, obnovu plućnih stanica, a pomaže i pri liječenju alergijskog bronhitisa.

Bogato je mineralima bitnim za izgradnju kostiju, a brojna istraživanja pokazuju da ima i antikancerogena svojstva. Kozje mlijeko također se preporuča u prehrani
novorođenčadi, zbog pozitivnog utjecaja na rast mozga te visokog udjela glicerol etera, sastojka bitnog za razvoj djece i mladih.

Zahvaljujući lakoj probavljivosti i jačanju cjelokupnog imuniteta, kozje mlijeko ima vidljive učinke i na prehranu starijih osoba, a znatna količina taurina, koja je puno
veća u odnosu na kravlje mlijeko, pridonosi stabilizaciji krvožilnog sustava i prevenciji u pojavi neuroloških bolesti.

Vindijino kozje mlijeko, proizvod od višestruke važnosti za ljudsko zdravlje, dostupan je u pakiranjima od 0,2 i 0,5 litre te u najvećem izdanju, tetrapaku od litre.

Vindija časti povodom Svjetskog dana mlijeka, pa zaigraj igricu i osvoji nagrade!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar valeri2310
      valeri2310

      članak je super a osobna iskustva su druga strana medalje-mnogo zdravije je kozje mlijeko i ako ga netko može nabaviti izravno od proizvođača tim bolje. savjet je da imate informacije o tome gdje je životinja koju se muze (čisto mjesto i zdrava prehrana) to znači da iz tetrapaka nije to isto kao kad koristite svježe još neprokuhano mlijeko. ne kažem da kravlje nije dobro (isto mislim na svježe tek pomuženo mliijeko ne prerađeno) malo drugačiji okus ima. :)

    • Default avatar -
      Amalia

      kozje je zdravije, al ga ne volim, dajem ga zato djeci

    • Default avatar -
      janas

      Sviđa mi se članak, informacije su zanimljive i korisne, samo vas molim da koristite hrvatske izraze, npr. benefiti - zar nemamo lijepu hrvatsku riječ dobrobit.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.