Dijeta 12. listopada 2010.

Karmela treba smanjiti kolesterol

Karmela0
1/5
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sa svojih 87,8 kilograma, prema indeksu tjelesne mase Karmela je vrlo blizu kategorije pretilosti 1. stupnja. Kao najveći problem u njezinoj prilično zdravoj prehrani, nutricionistica je detektirala nepravilno raspoređene obroke, preskakanje doručka i puno slatkiša. Liječnici iz Poliklinike Sunce kažu da joj je, unatoč povišenom kolesterolu, zdravstveno stanje dobro

Nutricionistica Martina Blašković iz Vitaminoteke u sklopu nutricionističkog savjetovanja Karmelu je izvagala, izračunala joj indeks tjelesne mase te joj izmjerila opseg struka:

Visina od 172 centimetra i tjelesna masa od 87,8 kilograma svrstali su Karmelu u kategoriju prekomjerne tjelesne mase. Uz BMI - indeks tjelesne mase - koji iznosi 29,7, Karmela je došla vrlo blizu granice koja je dijeli od pretilosti 1. stupnja, čime se sa svakim kilogramom povećavaju rizici koji dovode do narušavanja zdravlja. Pri prvom mjerenju Karmeli je izmjeren opseg struka od 94 centimetra.

Izračunaj i ti svoj BMI!

Nakon procjene Karmelinih prehrambenih navika, nutricionistica je istaknula pravilan odabir namirnica, koje nažalost, uslijed zaposlenog životnog ritma, konzumira u nepravilno raspoređenim obrocima. 

Slatko je najveći krivac za višak kilograma

"Ovdje je potrebno napomenuti važnost doručka, koji u Karmelinom rasporedu često izostaje. Unatoč mnogobrojnim studijama koje potvrđuju ulogu redovitog doručka u održavanju normalne tjelesne mase, mnogi ga ipak preskaču što uvelike pridonosi povećanju tjelesne mase. 

Iako treba pohvaliti konzumaciju cjelovitih žitarica te isključivo mesa peradi i ribe, Karmela također nekoliko puta tjedno poseže za slasticama, najčešće kolačima ili čokoladom.

S obzirom da su navedene namirnice vrlo često bogate masnoćama i jednostavnim šećerima, one su kod žena najčešći krivci za nakupljanje suvišnih kilograma, stoga je ovu naviku poželjno promijeniti, odnosno konzumirati ih tek povremeno", kaže Martina Blašković.


Uloga hormona u debljanju

"Karmela Vukov-Colić je jako dobrog općeg stanja i vrlo dobre opće tjelesne kondicije, tako da nema zapreka intenzivnijim fizičkim aktivnostima i ulasku u program mršavljenja", zaključio je na kraju sistematskog pregleda u Poliklinici Sunce internist dr. Davor August.

U krvnoj slici jedino je imala blago povišen kolesterol, a to uz činjenicu da je bivši pušač, znači povećani rizik od ateroskleroze, bolesti krvnih žila srca, napomenuo je dr. August. Karmela je bila i na ergometrijskom testiranju - tijekom kojeg je morala brzo hodati na traci i za to vrijeme su joj liječnik i medicinska sestra pratili rad srca i krvni tlak.

"Na ergometriji se primjećuje brzi porast srčane frekvencije blago nesrazmjeran sa stupnjem opterećenja, što govori u prilog slabijoj utreniranosti. Ukupno je ergometijskim testiranjem postignut visoki stupanj opterećenja koji govori u prilog jako dobrom  kardiorespiratornom kapacitetu, u osnovi iznad prosjeka za dob i spol",  rekao je dr. August.

Ginekologica dr. Eva Jendriš Škrljak, kod koje je Karmela obavila ginekološki pregled, komentirala je kako je normalno da žena u periodu od dvadesete godine do menopauze dobije između 5 i 10 kilograma.

"To se fiziološki posebice događa u razdoblju perimenopauze koja započinje bez većih simptoma već oko četrdesete godine. Tek analizom hormona možemo vidjeti njihove blaže oscilacije. Razlog dobivanja na težini je postupno usporavanje metabolizma, uz zadržavanje istih prehrambenih navika te smanjenje tjelesne aktivnosti u ovim godinama", kaže dr. Eva Jendriš Škrljak.

Napominje ipak da prekomjerno dobivanje na težini može biti problem jer masno tkivo nije inertno, ono je hormonski aktivno te se upliće u čitav niz endokrinoloških zbivanja koja u konačnici mogu dovesti uz ostale poteškoće i do poremećaja menstruacijskog ciklusa.

Endokrinolog dr. Ante Barbir Karmeli je ultrazvukom pregledao štitnjaču i zatražio da se u sklopu krvnih pretraga provjere i hormoni štitnjače. Kod Karmele je sa štitnjačom sve u redu, a dr. Barbir je preporučio ovakav pregled štitnjače i hormona svakome tko ima višak kilograma i ne može smanjiti tjelesnu težinu, a uz to se osjeća umorno, pospano i stalno mu je hladno.

"Poznato je da osobe koje imaju hipotireozu, to jest smanjenu funkciju štitnjače, imaju i usporeniji metabolizam pa time postoji mogućnost pojave gore navedenih simptoma", pojasnio je dr. Barbir.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      bettyx

      drž te se cure a i nama ste podstreh da i mi mršavimo s vama

    • Default avatar -
      ivana42

      samo naprijed, ako možete VI valjda možemo i MI !!!!!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.