Hrana 26. listopada 2010.

Nada se natječe za kuharicu jeseni

Nada
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Nada Đoković pobijedila je sa svojim receptom tjedna za čips od jabuke i ušla u natječaj za kuharicu jeseni. Natječaj za kuharicu sezone traje i dalje, pa se i ti možeš prijaviti i poslati nam recept za svoje omiljeno i zdravo jelo od jesenskih namirnica bez bijelog šećera i drugih nezdravih dodataka

Volim kuhati za obitelj

Nada (52) radi u restoranu u Dubrovniku kao kuharica. Živi s obitelji, suprugom i kćerkom. Tijekom ljeta ima jako malo slobodnog vremena, ali se potrudi da njezina obitelj uvijek ima kvalitetan i zdrav obrok.

'Tu mi na ruku ide godišnje doba jer mi pruža veliki izbor svježih namirnica, a naročito voća i povrća koje uz malo truda i mašte vrlo lako i brzo iskombiniram u ukusan ručak ili večeru. Naravno, u tome mi pomažu i moji ukućani, a moja kćer je nepresušni izvor ideja i pravi mali gurman. Nedostatak slobodnog vremena tijekom ljetnih mjeseci obilno nadoknađujemo tijekom jeseni i zime'.

'Tada često isprobavamo nove recepte i kombinacije. Često se iznenadimo kako nešto jednostavno ispadne jako ukusno. Volim isprobavati sve namirnice i začine, ali su mi najdraže one koje su prirodno prispjele u svoje vrijeme (sezonske) i koje se uzgajaju u našem okruženju. Imamo sreću da živimo u primorju gdje je klima blaga, pa tako nema godišnjeg doba da nemamo u izobilju svježeg voća, povrća i ribe', kaže Nada.

Klikni i saznaj kako sudjelovati u izboru za recept tjedna i kuharicu jeseni...

Jesen je moje omiljeno doba

'Bila bi prava šteta te blagodati prirode ne koristiti. Što se tiče odabira namirnica, to se nameće samo po sebi. Rajčica je najukusnija u ljeto, jabuka u jesen, kiseli kupus u zimu, a u proljeće nema ništa ljepše od šparoga i samoniklog bilja. Jesen je moje omiljeno doba zato što imam dosta
slobodnog vremena, pa skoro svaki dan svratim do placa i kupim one namirnice koje mi zapnu za oko. U ovo doba izbor je stvarno velik, od buća, poriluka, raznih vrsta kupusa, blitve, špinata, mandarina, naranača, kestena
'.

'Preferiram mediteransku kuhinju, pa te namirnice najčešće koristim. Naravno, to podrazumijeva najčešće korištenje maslinovog ulja. Također često spremam domaće mahunarke, kao što su leća, slanutak i bob. Izvrsne su i mogu se kombinirati sa povrćem na bezbroj načina. Ponekad rižu zamijenim ječmom (orzom), izvrstan je u rizotima (ja ih zovem orzoti). Pošto moji ukućani vole slatko, najčešće napravim neki lagani kolač sa sezonskim voćem ili voćni frape', ispričala nam je Nada.

Pročitaj Nadin recept za čips od jabuke...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.