Ljepota i relax 17. studenoga 2010.

Mirisni saveznici tvog imuniteta

Ulje
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Eteričnim uljima možeš spriječiti pojavu bolesti na više načina: čišćenjem svog prostora od mikrorganizama, smanjivanjem stresa koji oslabljuje imunitet, ali i direktnim jačanjem imunološkog sustava. Aromaterapeutkinja prof. Slobodanka Poštić otkriva ti najučinkovitije mješavine za mirisne lampe, inhaliranje, kupke i masažu

Meteorološke prognoze nam ove godine predskazuju dugu i hladnu zimu. Znači, treba očekivati razdoblje u kome će nas moriti različite tegobe dišnog sustava (prehlade, viroze, gripe..). Dobro će doći lako provedivi i djelotvorni načini samopomoći.

Aromaterapija je jedan od načina kojim mnoge tegobe možemo spriječiti, ublažiti tijek onih koje su već nastale ili je koristiti kao dobrodošlu podršku konvencionalnom liječenju. Djeluje na fizičkoj i psihičkoj razini.

Kako aromaterapija djeluje na imunitet?

Primjenom aromaterapije, odnosno redovitim korištenjem eteričnih ulja, možemo obrambenom sustavu olakšati suprotstavljanje mnogim štetnim mikroorganizmima s kojima svakodnevno dolazimo u kontakt. To je jedan način na koji aromaterapija može biti od pomoći.

Drugi način djelovanja aromaterapije je mogućnost upravljanja stresom koji utječe na funkcioniranje obrambenog sustava i leži u osnovi mnogih zdravstvenih tegoba. Aromaterapija ima djelotvoran alat za suprotstavljanje stresu, depresiji, tjeskobi i strahovima.

Pri izboru načina uvođenja eteričnih ulja u svakodnevnu rutinu treba se odlučiti za one koji će biti u skladu s načinom života, dnevnim rasporedom i količinom obaveza. Važno je pridržavati se plana za koji smo se odlučili.

Dobar plan za preveniranje i ublažavanje tegoba trebao bi sadržavati sljedeće korake:

  1. smanjivanje količine patogenih mikroorganizama u okolišu
  2. smanjivanje razine stresa
  3. podrška obrambenom sustavu

Čitaj dalje i isprobaj aromaterapeutske recepte za obranu od bolesti!

Uništavanje mikroba

Za smanjivanje količine štetnih mikroorganizama u zraku prostorije u kojoj boraviš, koristi eterična ulja poput čajevca, ravensare, širokolisne lavande, bora, slatke naranče, palmarose, eukaliptusa (E. radiata), bergamota ili limuna.

Primjerice, takva bi mješavina mogla biti:

  • 5 kapi ulja slatke naranče
  • 3 kapi čajevca
  • 2 kapi bora

Ili prema svom ukusu i uljima koja imaš na raspolaganju napravi bilo koju mješavinu navedenih ulja.

Mješavinu koristi u obliku spreja, u mirisnoj svjetiljci, električnom difuzeru, na različitim keramičkim ili drvenim nosačima, na prstenovima za sijalice.

Možeš ju koristiti i u postupcima održavanja higijene u prostoru u kojem boraviš, ili kapnuti kap-dvije u paket papirnatih maramica koji nosiš sa sobom, na rub šala itd.


Anti-stresna mješavina

Za otpor stresu i zimskoj depresivnosti biraj između sljedećih ulja: bor, ravensara, prava lavanda, širokolisna lavanda, bergamot, palmarosa, mandarina, petitgrain gorke naranče, ružino drvo, muškatna kadulja.

U biranju ulja (neke mješavine ili pojedinačnog ulja) rukovodi se osobnim mirisnim preferencijama - izaberi nešto što ti krasno miriši!

Izabrana ulja koristi raspršena u prostoru, u inhalacijama, prilikom tuširanja, u kupkama, u preparatima za njegu tijela, u ulju za masažu, nosi ih na maramici, kapni na šal, na unutrašnjost kapuljače za hladnih, vjetrovitih dana, pretvori ih u samo svoj parfem

Prijedlog moguće mješavine:

  • 3 kapi bergamota
  • 2 kapi mandarina 
  • 2 kapi prave lavande 
  • 1 kap muškatne kadulje 
  • 2 kapi bora

Recept za jačanje imuniteta

Dobru podršku obrambenom sustavu pružit će eterična ulja širokolisne lavande, ravensare, eukaliptusa (E. radiata), čajevca, bušina, ružinog drveta, timijana, kt. tujanol, palmarose.

Ako tvoj obrambeni sustav treba poticaj, napravi sljedeću mješavinu:

  • 3 kapi ravensare
  • 3 kapi eukaliptusa (E. radiata) 
  • 3 kapi palmarose 
  • 1 kap širokolisne lavande

4 kapi ove mješavine razrijeđene u nekom baznom ulju nanosi na slabinski dio leđa 3 puta dnevno tijekom 7 dana.

Napomena: Spomenuta terapijska svojstva imaju samo kvalitetna eterična ulja, pa trebaš obratiti pozornost kakva ulja nabavljate.

Više info: www.aromaterapija.info

Otvaranje dišnih puteva

Ako zatreba poboljšati prohodnost dišnih putova, evo prijedloga za djelotvornu mješavinu za inhalaciju:

  • 3 kapi ravensare
  • 3 kapi bora 
  • 2 kapi paprene metvice

U inhalator s toplom vodom kapnite kap mješavine, inhalirajte 2 minute, pa dodajte sljedeću kap. Nastavi s inhalacijom, pa dodaj još jednu kap.

Tri kapi su dovoljne za jednu inhalaciju koja ne bi trebala trajati dulje od 10 minuta.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.