Hrana 09. studenoga 2010.

Julija se natječe za kuharicu jeseni

Julija
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Julija Beroš iz Splita poslala je recept za aromatičnu bravetinu sa zelenim-pireom, kojeg je stručni žiri portala zdravakrava.hr i gastro.hr proglasio receptom tjedna. Dobila je bogati Zvijezdin poklon paket i izradu Fotoknjige, a sudjelovat će i u izboru za kuharicu jeseni, koji još traje

Naša nova kuharica tjedna Julija Beroš, 35-godušnja diplomirana ekonomistica iz Splita, kaže za sebe da je sretno udata. Uz to je majka troje djece, od 12, 8 i 2 godine, i trenutno je na porodiljnom. Nema puno slobodnog vremena, jer je uglavnom sama s djecom i najčešće, kaže, glumi taxi službu vozeći starije na  njihove razne školske i vanškolske aktivnosti ili s najmlađim istražuje svijet.

Ono malo slobodnog vremena najradije provodi s fotoaparatom u ruci, nekom dobrom knjigom ili na omiljenim internetskim stranicama. Također jako voli kuhati i praviti torte i kolače i svojim majstorijama za štednjakom razveseljavati obitelj i prijatelje. Uživa u kuhanju i još više kad se skuhano s guštom pojede.

Zašto volim jesen?

"Kako sam odrasla na selu na voću, povrću, mesu, siru i mlijeku roditeljskog imanja, mogu slobodno reći da kuham u skladu sa godišnjim dobima od prvog dana kad sam uzela kuhaču u ruke. Iako danas živim u gradu isti trend kuhanja i korištenja sezonskih namirnica sam nastavila i u svojoj kuhinji.

Mislim da je vrijednost sezonskih namirnica nemjerljiva u usporedbi s onima dobivenim u umjetno stvorenim klimatološkim uvjetima. Domaće sezonsko voće i povrće samo jednim zalogajem pruža nam bogatstvo za sva čula i čini čuda za naše zdravlje.

Za mene jesen je doba intezivnih okusa finih, krepkih juhica, raznih variva, gljiva, špinata i prisnice (prijesni kruh ispod peke). Doba mirisnih džemova, dizanog tjesta, pucketanja vatre i šuštanja lišća. Jesen je i doba bravetine - mesa od ovce, prilično zapostavljenog u ponudi naših mesnica i prilično nepoznatog u svom svježem obliku žiteljima grada, što smatram uistinu štetom jer je to za mene meso posebnog plemenitog okusa i mirisa", kaže Julija.

Pogledaj Julijin recept za aromatičnu bravetinu s zelen-pireom, koji je proglašen receptom tjedna!


Domaće je najbolje!

Svojoj obitelji Julija nastoji pripremati hranu iz ekološkog uzgoja hrvatskih proizvođača. Većinu namirnica nabavlja i dalje sa sela od svojih roditelja, a od viška sezonskih plodova sprema zimnicu, osuši ih ili zamrzne. 

Ističe da uvijek daje prednost domaćem proizvodu pred onim uvoznim. Smatra da je temelj svakog obroka najprije kvalitetna namirnica, a potom i pravi način pripreme.

"U svojoj kuhinji preferiram dalmatinska jela mada mi povremeni izleti u druge kulinarske kulture nisu strani. Dosta koristim ljekovito bilje i druge samonikle plodove našeg krša - gljive, divlji šipak, kadulju. Namirnica sveprisutna u mojoj kuhinji je rajčica. Gotovo nema jela u kojem je nema", rekla je kuharica tjedna Julija, koja je ušla i u izbor za top kuharicu jeseni.

Saznaj kako joj se možeš pridružiti u tom izboru i osvojiti vrijedne nagrade!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      yupieya

      jes Yupieya! Pozdrav! :))))

    • Default avatar -
      vanili

      Yupijeja????!!!!! :))))) pozdrav!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.