Fitness 09. studenoga 2010.

Zlatna pravila za skidanje kilograma

Melita
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Vježbajući u šuškavcu ili obučena u tri majice nećeš brže izgubiti kilograme, već dovesti tijelo u rizik od pregrijavanja. Fitness trener, psiholog, nutricionist i liječnik iz programa 'Skidaj kile' razotkrivaju najčešće greške i daju savjete za uspješnu dijetu. Također donosimo ti iskustvo naše čitateljice Melite

Program zdravog mršavljenja 'Skidaj kile' koji se održava u Shopping centru Prečko, nudi multidisciplinaran pristup mršavljenju kroz osobne treninge, kozmetičke tretmane, predavanja i svakodnevnu potporu sve na jednom mjestu. Program traje pet tjedana, a tijekom programa se jedu najnormalniji obroci, nema ograničenja količine i uopće se ne gladuje.

Donosimo iskustvo naše čitateljice Melite koja je uspješno završila program 'Skidaj kile', a stručni tim ovog programa razotkriva najčešće greške koje dovode do viška kilograma i kako ih izbjeći.

Novi ciklus programa 'Skidaj kile' počinje 15.11., a prijaviti se možeš na www.skidajkile.hr

Ispuni prijavnicu...

Melitino iskustvo

Melita je u pet tjedana koliko traje program 'Skidaj kile' izgubila 5.4 kilograma, 8 centimetra u struku i 10 centimetra u bokovima i 5 posto u masnom tkivu.

'S pet kilograma manje osjećam se odlično, moj cilj je ostvaren i ponovno nosim staru odjeću. U programu sam naučila mnogo o prehrani i zdravim navikama, naučila sam koliko je važan doručak koji sam uvijek prije preskakala'.

'Mogu reći da tijekom trajanja programa nisam uopće bila gladna,  svaki dan sam imala tri glavna i dva međuobroka. Također, naučila sam da mogu večerati, ali sada imam laganu proteinsku večeru i odlično se osjećam', kaže Melita.

Pogledaj video i saznat ćeš koje su najčešće greške pri izvođenju čučnja i iskoraka...

Savjeti trenera

Goran Obrovac Goky, ACE trener objašnjava zašto griješiš ako vježbaš s previše odjeće.

Kako bi se tijelo tijekom vježbanja uspješno hladilo, važno je vježbati u laganoj i prozračnoj odjeći. Često smo svjedoci pretjeranog oblačenja u svrhu mršavljenja. Nažalost nije točno da ćemo na taj način brže smršavjeti.

Dakle ako odjeneš neoprensko odijelo, plastične hlače, šuškavac ili tri majice, nećeš više smršaviti niti potrošiti više kalorija nego kada nosiš običnu sportsku majicu kratkih rukava.

Upravo suprotno, osim što ne dozvoljavamo tijelu da se hladi, ne dozvoljavamo niti da svi metabolički procesi rade normalno, dovodimo tijelo u rizik od pregrijavanja te od toplotnog udara.

Kretanjem (vježbanjem) na pravilnom intenzitetu u određenom vremenskom razdoblju u udobnoj i laganoj odjeći sagorit ćeš najviše kalorija iz masnog tkiva.

Savjeti psihologa

Darija Jakovljević, dipl.psiholog, objasnila je zašto mnogi koji kreću na dijetu krivo postavljaju cilj mršavljenja.

Prilikom postavljanja ciljeva treba biti pažljiv i treba obratiti pozornost na nekoliko stvari:

  • cilj mora biti mjerljiv (u vremenskom periodu, broju kilograma, konfenkcijskom broju)
  • mora biti zadan u optimalnom vremenskom periodu – ne preblizu jer se za njegovo ispunjenje moramo potruditi i uložiti neki napor, ali ne ni predaleko u budućnosti jer bi se u tom slučaju trebao razbiti u više podciljeva (pogotovo ako se trebamo riješiti većeg broja kilograma)
  • treba ga dobro tempirati u vremenu npr. ne prije početka novogodišnjih blagdana. Jako je važno da cilj bude realan, da bude ostvariv
  • ciljeve bi trebali zapisati ''crno na bijelo'' jer ih na taj način činimo više opipljivima i oni tako prestaju biti samo naša želja

Savjeti liječnika

Iva Butić dr.med. objašnjava što je to metabolički sindrom i koji su njegovi uzroci.

Metabolički sindrom je skup poremećaja koji uključuje poremećaj regulacije masti u tijelu, neosjetljivost na inzulin, povišen krvni tlak i trbušni tip debljine. Uzroci metaboličkog sindroma mogu biti nasljedni i stečeni.

Stečeni uzroci metaboličkog sindroma su:

  • prekomjerna tjelesna težina
  • visoki udio ugljikohidrata u  prehrani 
  • neaktivnost
  • stres

Prekomjerna tjelesna težina je posljedica metaboličkog sindroma - slabiji odgovor stanica na inzulin. Nastaje inzulinska neosjetljivost (inzulinska rezistencija), stanje u kojem glukoza ne može ući u stanice, raste razina glukoze u krvi, raste i razina inzulina. Inzulin višak glukoze pretvara u masti koje se talože na masnim stanicama te nastaje začarani krug.

Preporuka

Redovna tjelesna aktivnost iznimno je važna. Dokazano je da vježbanje može liječiti metabolički sindrom jer tjelesna aktivnost može djelovati na inzulinsku neosjetljivost koja je osnova ovog problema.

Kontakt: Shopping centar Prečko, 2. kat

tel: 01/3899111

e- mail: info@skidajkile.hr

Više info: www.skidajkile.hr

Savjeti nutricionista

Nutricionistica, dipl.ing.preh.teh. Kristina Morić objasnila je najčešće prehrambene greške kod osoba koje kreću na dijetu.

  • Preskakanje obroka - Pošto tijelo podjednako troši energiju tijekom cijelog dana, mora uvijek na raspolaganju imati dovoljne zalihe, a nema li redovitih unosa hrane, ono je prisiljeno praviti zalihe. S obzirom da nema posebnih zaliha za proteine i ugljikohidrate (osim glikogena) tijelo jednostavno sve pretvara u masti i slaže ih na tijelo. Kako bi to spriječili, moramo tijelu davati dovoljne količine balansirane hrane u redovitim obrocima. Zato treba jesti 5 obroka dnevno. Uz tri glavna, ubacimo 2 manja. Ubrzo će tijelo shvatiti da ne treba stvarati zalihe, jer uvijek ima dovoljno za izgradnju, energiju i ostalo.
  • Premali unos tekućine - minimalan unos tekućine u organizam je 2 l na dan što mnogi zaboravljaju jer nemaju naviku pijenja tekućine. Važno je uvijek imati bočicu vode te piti kontinuirano tijekom dana pa će to stvoriti naviku i pojačati potrebu za tekućinom.
  • Previše ugljikohidrata - u ovom brzom tempu života ljudi najčešće posežu za lošim ugljikohidratima i unose preveliku količinu što dovodi do stvaranja masnih zaliha. Ono što je bitno je izabrati tzv. dobre ugljikohidrate, a to su prvenstveno složeni ugljikohidrati (cjelovite žitarice i sl.), a unos loših ugljikohidrata (šećer, slatkiši, proizvodi od bijelog brašna i sl.) svesti na najmanju moguću mjeru.
  • Prženje i pohanje su najlošiji izbor priprema hrane jer na taj način unosimo nepotrebne dodatne kalorije. Danas su nam dostupni mnogi zdravi načini pripreme hrane (dinstanje, pećnice s vrućim zrakom, pirjanje....) te bi se trebalo na njih fokusirati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.