Hrana 10. studenoga 2010.

Crni rižoto na kremi od bundeve

Rizoto1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Inspirirana bojama jeseni - crnim kišnim oblacima koji nas okružuju ovih dana s jedne strane i narančastom vedrom bojom bundeve koju, osim što volim pojesti, držim i kao dekoraciju na stolu - odlučila sam se za pripremu ove lagane morske jesenske delicije. Isprobaj recept za crni rižoto s kozicama na kremi od bundeve

Gušti u rižotu

Što je bitno za dobar rižoto?

  1. Dobar temeljac.
  2. Vrsta riže koju koristiš. Ja preferiram arborio ili carnaroli. To su riže srednjeg zrna. Arborio ima dosta velika zrna. To je riža kod koje sredina ostane al dente, a vanjski dio s dosta škroba omogućuje da se za njega dobro vežu umaci. Dakle odličan za rižoto ili pak za minestrone. Carnaroli je jedna od najkvalitetnijih vrsta riže, ima vrlo konzistentna zrna i vrlo dobro upija umake u sebe. Odlična je za rižota koja trebaju biti ukusna i lijepo izgledati, ili za razne salate.
  3. Kad radiš rižoto, uvijek pazi da ti ostane al dente po završetku kuhanja, jer se riža i kasnije, kad više nije na vatri, a dok je pripremaš za serviranje, od akumulirane topline može prekuhati!

Sastojci za 4 osobe

Za rižoto:

  • 350 g riže arborio ili carnaroli
  • 2 vrećice crnila od sipe
  • 500 g svježih kozica
  • 5 grančica ružmarina
  • 1 žlica putra, sol

Za povrtni temeljac za rižoto:

  • 1 korijen peršina
  • 1 komad korijena celera
  • 1 luk
  • 4 mrkve

Za kremu od bundeve:

  • 350 g bundeve
  • 1 mali luk
  • 4 režnja češnjak
  • maslinovo ulje
  • chilly papričica
  • sol
  • 2 žlice slatkog vrhnja

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti crni rižoto!

Priprema s guštom

  1. Kozice očisti tako da im prvo skineš nogice, zatim glavu - tako će se lakše skinuti ljuskice na leđima. Izvadi utrobu (to je ona crvena ili crna nit koja se proteže duž leđa). Ne brini se, nije to tako teško. Kad uloviš "ritam" očistit ćeš pola kile kozica za oko 15 minuta.
  2. Stavi kuhati temeljac. U oko 2 litre vode kuhaj mrkvu, korijen celera i peršina te luk. Ako ti ostane temeljca od njega možeš pripremiti bistru povrtnu juhu za dijete - odvojiš mrkvicu i korijen peršina i malo celera i dodaš malo soli, maslinovog ulja i malo tjestenine za juhu i eto jela 2 u 1. Temeljac nemoj soliti da ti rižoto ne bi na kraju ispao previše slan. Lakše ćeš dodati soli direktno u rižoto.
  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Izreži bundevu na pola i očisti je od koštica. Izreži 350 g bundeve na deblje fete (kriške) od oko 5,6 cm debljine.
  4. Posloži kriške na papir za pečenje na lim za pečenje te peci 25-30 minuta. Kad je bundeva pečena izvadi je iz pećnice i ostavi da se malo ohladi.
  5. Na 4 žlice maslinovog ulja poprži 2-3 minute jedan cijeli mali luk i četiri režnja češnjaka. Cilj je aromatizirati maslinovo ulje. Izvadi luk i češnjak iz maslinovog ulja. Ostavi da se malo ohladi. Bundevu razreži na kockice i ubaci u mikser. Izmiksaj s 2 žlice slatkog vrhnja, 10 ml vode te malo izrezane svježe chilly papričice (pazi da ne pretjeraš, mjera bi bila "na vrh noža".) Dodaj smjesu aromatiziranom ulju, malo posoli i promješaj. Ostavi na toplom mjestu dok ne napraviš rižoto.
  6. U međuvremenu, na 2 žlice maslinovog ulja kratko poprži rižu i dodaj joj povrtni temeljac u količini dovoljnoj da pokrije rižu i povremeno miješaj (temeljac dolijevaj nekoliko puta dok riža ne bude kuhana al dente. Dodaj soli po želji, ali nemoj pretjerati. Na pola kuhanja istresi dvije vrećice crnila od sipe (može se kupiti u svim većim supermarketima ili od ribara…) Dok se kuha rižoto ne pokrivaj ga poklopcem, cilj je da sav temeljac ispari i upije ga riža. Probaj rižoto svako malo kad ispari voda da ga ne prekuhaš.
  7. Kad je riža gotova poprži kozice na dvije žlice maslinovog ulja s jednom svježom grančicom ružmarina (maksimalno minutu do dvije sa svake strane.)
  8. Na tanjure stavi kremu od bundeve. U rižoto prije posluživanja dodaj 1 žlicu hladnog putra i mješaj dok se ne rastopi. Ako imaš kalupe oblikuj rižoto s kalupom na tanjuru i na vrh dodaj kozice i grančicu svježeg ružmarina za dekoraciju. Posluži odmah i ...

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Ako si ljubitelj bundeve, svakako isprobaj i njoke od bundeve!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.