Zdravlje 17. studenoga 2010.

Izmjeri svoj vitaminski status!

Karmela-Vitamini
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umjesto da dodatke prehrani uzimaš napamet, na mjerenju vitaminsko-mineralnog statusa pomoću uređaja koji kombinira znanja akupunkture i modernu tehnogiju, možeš saznati što ti točno nedostaje da bi ti imunitet ove zime bio snažan

Magistar farmacije Ivan Tudor iz tvrtke Agram 89, koja već deset godina u drogerijama Twinlab i u ljekarnama partnerima provodi individualno određivanje statusa vitamina i minerala, objašnjava kako nam određeni dodaci prehrani mogu poboljšati imunitet:

"Svi imuno faktori za svoje funkcioniranje i međusobnu komunikaciju trebaju vitamine i minerale te enzime, antioksidanse i druge esenecijalne tvari. Dokazano je da neke od njih, poput vitamina C, ne samo da jačaju imunitet i djeluju antioksidativno, već mogu skratiti i vrijeme prehlade."

Na temelju iskustva s individualnih mjerenja, Ivan napominje kako se dnevne potrebe za vitaminima uvelike razlikuju od osobe do osobe. Djeca u pubertetu, trudnice, studenti i osobe treće životne dobi, a posebno sportaši i osobe pod stresom imaju povećane potrebe za određenim mikronutrijentima, i kod njih se najćešće otkriju deficiti.

Kako se mjere vitamini?

Mjerenje vitaminsko-mineralnoga statusa zasniva se na neinvazivnoj i sigurnoj metodi koju je otkrio dr. Voll, a zbog pouzdanih rezultata i brze i bezbolne dijagnostike, dosta je raširena njezina primjena u Europi. Mjerenje se izvodi pomoću aparata koji se zove organometar, a kojim se mogu raditi i druge dijagnostičke pretrage.

Sama metoda se zasniva na činjenici da se određeni vitamini i minerali više koncentriraju na određenim točkama na koži koje su najčešće i akupunkturne točke. Ove točke imaju znatno niži električni otpor, to jest one "provode više struje" nego okolna koža. Upravo mjerenjem tog otpora moguće je individualno odrediti status vitamina, minerala, enzima, antioksidansa i omega masnih kiselina.

Pretraga traje oko 20 minuta i obuhvaća sve poznate vitamine i minerale. Tijekom nje osoba drži sondu u jednoj ruci, dok mjeritelj specijalnom sondom određuje nivo vitamina i minerala na više od 15 točno određenih točki na tijelu: na licu, vratu, oko ključnih kostiju i na području trbuha. Na temelju razlike potencijala utvrđuje se deficit odnosno optimalna razina vitamina i mnerala u organizmu.

Ivan Tudor ističe kako je bitno da mjeritelj dobro poznaje akupunkturne točke na kojima se određuju esencijalne tvari, kao i kombinirane formule kojima se može otkloniti deficit. Stoga Twinlab mjerenja izvode liječnici i nutricionisti koji osim samog određivanja mogu pružiti i kvalitetne savjete o prehrani i dijetama.

Na kraju mjerenja dobije se potpuna slika stanja u organizmu pa se kroz razgovor sa pacijentom određuje individualna i optimalna suplementacija. Poželjno je da pacijent nakon dva mjeseca obavi kontrolno mjerenje, kako bi se sagledalo stanje nakon uzimanja preporučenih dodatka prehrani te eventualno korigirala doza.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zdrava__Krava
      Zdrava__Krava

      Raspitaj se u ljekarnama ili nekom nutricionističkom savjetovalištu!

    • Default avatar -
      Deleted user

      Gdje se može obaviti pregled vitaminsko-mineralnog sustava? Inače živim u Dubrovniku.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.