Hrana 08. prosinca 2010.

Lignje s kremom od brokule romanesco

Lignje1
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Baby lignje upola su jeftinije od velikih, a okus i tekstura im je za prste polizati! Ako uz njih poslužiš laganu kremu od ukusnog zimskog povrća, dobit ćeš zanimljivo, zdravo i uz to niskokalorično jelo, koje će te oduševiti, kako svojim izgledom, tako i okusom. Isprobaj recept za lignjice s kremom od brokule romanesco!

Gušti u brokuli romanesco i lignjicama

Brokula "romanesco" je odlično zimsko povrće koje proizvodi male cvatove, a može se naći na tržnicama od početka zime pa sve do proljeća. Pripada porodici Brassica oleracea i jedna je varijanta karfiola. Ističe se svojim neobičnim žutozelenim cvatovima. Prvi je puta zabilježena u Italiji kao broccolo romanesco u 16. stoljeću.

Bogata je vitaminom C i vlaknima, a na 100 grama ima svega 25 kalorija. Okus joj je blaži i slađi, a tekstura nešto mekša od običnog karfiola. Može se kuhati ili jesti sirova. Mogu se koristiti i njezini manji i mekši listovi koji daju dodatnu aromu jelima.

Kada kupuješ brokulu romanesco pripazite da su vanjski listovi hrskavi i svježi te da su spojeni uz glavu brokule, koja mora biti velika u odnosu na listove i ne smije po sebi imati tamnih pjegica (tako vidiš da je svježa).

Što se malenih "baby" lignjica tiče, koštaju manje nego velike lignje, a okus i tekstura im je za prste polizati! Istina, teže ih je čistiti jer ih ima više, ali vjeruj mi, nećeš požaliti. Da ne bude zabune – govorim o svježim lignjicama kupljenim na placi.

Sastojci za 4 osobe

  • 2 veće glavice brokule romanesco
  • 800 g malenih lignji
  • maslinovo ulje
  • chilly papričica
  • sol
  • integralno brašno

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti lignje s kremom od brokule romanesco!

Priprema s guštom

  1. Operi brokulu romanesco. Nasijeci na komadiće. Stavi kuhati u kipuću vodu (ne više od 5 minuta).
  2. Nasjeckaj pola svježe chilly papričice (ja je još imam od ljetos na balkonu i kad mi zatreba otkidam jednu po jednu). Ako nemaš svježe možeš koristiti i suhu, ali pripazi da ne staviš previše.
  3. Nožem odvoji krakove od ostatka lignje. Laganim povlačenjem glave lignje izvuci probavu i prozirni listić. Isperi pod vodom i ostavi da se dobro ocijede i zatim ih posuši ako nisu skroz suhe papirnatim ručnikom.
  4. Kad se brokula romanesco skuhala iscijedi je od vode (ostavi 1 dcl vode u kojoj se kuhala sa strane).
  5. Štapnim mikserom izmiksaj brokulu romanesco, 5 žlica maslinovog ulja, 1 dcl vode u kojoj se kuhala, te isjeckanu chilly papričicu. Ostavi na toplom dok ne pripremiš lignje.
  6. Osušene lignje uvaljaj u integralno brašno. Odstrani višak brašna. Pazi da su dobro osušene i da na njima nema previše brašna da ne bi počele špricati kad ih kreneš pržiti!
  7. U užu i višu posudu stavi maslinovo ulje (da prekrije dno). Zagrij ga i na jakoj vatri maksimalno pola minute do minutu prži lignjice. Nemoj ih puno stavljati od jednom, čak i ako ih imaš puno za pržiti, nemoj štedjeti već radije promijeni ulje. Ne traje to tako dugo, za desetak minuta ćeš sve uspjeti ispržiti kad se malo izvježbaš. (S obzirom da ovdje nećeš potrošiti puno maslinovog ulja, a i radi samog okusa nemoj, molim te, u ovom receptu koristiti neko drugo ulje, jer to onda više nije to. Ja maslinovo ulje koristim i za kuhanje, pečenje i prženje... Pročitala sam i nekoliko članaka o tome: kažu znanstvenici da se kuhanjem i prženjem maslinova ulja gube neki biofenoli i još neki drugi sastojci, ali mu se nutritivna vrijednost ne mijenja. Ono hranu kod kuhanja i prženja obloži, a ne penetrira u nju tako da onda jedemo manje masnu hranu…no da ne duljim progooglaj malo o ovoj temi.)
  8. Kad su lignje pržene izvadi ih na papirnati ručnik i ostavi da se ocijede od viška maslinovog ulja. Nemoj slagati jednu na drugu nego jednu pored druge. Moraju ostati mekane iznutra i hrskave izvana!
  9. Na tanjure serviraj pire od brokule romanesco i lignjice. Posluži toplo uz salatu od crvenog radića i popij uz dobru svježu malvaziju.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.