Zdravlje 23. prosinca 2010.

Lasersko skidanje dioptrije

Oci
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Laserima zadnje generacije možeš uspješno korigirati kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam, ali i greške višeg reda. Zahvat je potpuno bezbolan i traje oko 20-ak minuta, a cilj laserske korekcije vida je trajno se riješiti naočala ili leća, otkrio je oftamolog dr.sc. Dean Šarić iz Optical Express VisuMed centra

Tko su kandidati za lasersko skidanje dioptrije, koliko traje i kako izgleda zahvat, te da li je moguće da se dioptrija vrati u razgovoru za Zdravu Kravu objasnio je oftamolog dr.sc. Dean Šarić.

Da li je lasersko skidanje dioptrije trenutno najbolje rješenje za skidanje dioptrije?

Laserska korekcija vida u svakom je slučaju praktičnije rješenje od nošenja naočala. Leće nose dugoročno veći rizik za oči. Također, s novom generacijom lasera na kojima radimo u Optical Expressu postiže se bolji vid od onog s naočalama ili lećama. Naravno, pacijent sam mora odlučiti da želi upravo to rješenje.

S kakvom tehnologijom radite u Optical Expressu?

U svim Optical Express centrima radi se na laserima zadnje generacije. Mi konkretno koristimo VISX S4 CustomVue i IntraLase tehnologiju. Riječ je o laserima kakve NASA koristi za korekciju vida astronauta. Velika prednost ove tehnologije je u tome, kao što i samo ime govori, što može zahvat prilagoditi svakom pojedinom oku pa tako daje i preciznije rezultate. Zahvaljujući tome, osim kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma, možemo korigirati i greške višeg reda, npr. razlivene slike, haloe,smetnje pri noćnoj vožnji, itd. Zaista smo jako sretni što smo dio Optical Express grupe koja je u ovom području vodeća u Europi pa samim time imamo pristup najboljoj tehnologiji u svakom trenutku.

Možete li u kratko opisati zahvat?

Zahvat je u potpunosti bezbolan. Čitav zahvat s pripremom traje maksimalno 20-ak minuta. Oporavak je zaista brz, već idući dan moguće je voziti auto i obavljati svakodnevne poslove. Ovdje se ponovno moram osvrnuti na tehnologiju jer zahvaljujući tehnologiji koju mi koristimo i oporavak postaje kraći.

Tko sve može ići na lasersko skidanje dioptrije?

Kako bi se pristupilo zahvatu pacijent mora biti punoljetan i imati stabilnu dioptriju. Oko mora biti zdravo. Pregledom isključujemo eventualne kontraindikacije kao što je keratokonus. Također, trudnice i dojilje nisu kandidati. Mora se pričekati dok završi period dojenja zbog određenih hormonalnih promjena. Nakon toga najnormalnije se može pristupiti zahvatu. Laserom se mogu korigirati dalekovidnost, kratkovidnost i astigmatizam.

Postoje li moguće komplikacije?

Zahvaljujući tehnologiji koju koristimo, komplikacije su svedene na minimum. Postoperativno se može pojaviti privremena suhoća oka, koju rješavamo umjetnim suzama.

Da li je laserska korekcija vida kada se jednom napravi doživotna ili je moguće da se ipak vrati dioptrija?

Cilj laserske korekcije vida je zauvijek se riješiti naočala i leća. Laserska korekcija vida je trajno rješenje. Kod većih dioptrija moguć je povrat dioptrije unutar mjesec dana od zahvata i to do nekih 1% dioptrije. To se rješava tako da se radi dokorekcija, naravno besplatno jer se to smatra dijelom čitavog zahvata. Pacijent je uvijek unaprijed upoznat s takvom mogućnošću.

Koliko traje oporavak nakon zahvata i da li pacijent mora još neko vrijeme nositi leće, naočale?

Oporavak je izuzetno brz. Kao što sam već napomenuo, već idući dan može se voziti automobil, raditi na kompjuteru, gledati TV ili čitati. Nakon zahvata se više ne nose niti naočale niti leće. Nekih desetak dana nakon zahvata preporučljivo je izbjegavati grube ili kontaktne sportove, izbjegavati saunu i bazene.

Više info na: hr.opticalexpress.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.