Hrana 23. prosinca 2010.

Bakalar s mišancijom po dalmatinski

Cepek-Bakalar
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Umjesto da za Badnjak ponovno skuhaš sušeni bakalar, ove godine svoju obitelj iznenadi novim, zdravim posnim specijalitetom: chef Marijo Ćepek iz restorana Vinodol otkriva ti recept za svježi bakalar s mišancijom - bogatom zelenom mješavinom dalmatinskog uzgojenog i samoniklog bilja koju možeš kupiti na tržnici

Svježi bakalar kod nas se rijetko može naći, ali ga ponekad ima u ribarnicama, a može ga se i naručiti. Chef Marijo Ćepek smatra da ga se isplati potražiti, a Badnjak je idealna prilika za pripremu ove delikatese. Kod pećenja svježeg bakalara savjetuje ti da paziš da vatra bude lagana i da ga samo kratko opržiš s jedne i druge strane, kako se ne bi zapekao i izgubio sočnost, ali i svoje nutritivne vrijednosti.

Savršen dodatak ovom ribljem steaku je mišancija - dalmatinska mješavina kelja, blitve, čimulice, rikole, začinskog bilja, divljeg luka, izdanaka divljeg češnjaka ili drugog samoniklog bilja, koja se sve češće može kupiti i na tržnicama na kontinentu.  Nju je potrebno samo kratko blanširati da bi zadržala svoj osebujan okus i intenzivno zelenu boju.

Mišanciju s krumpirom najbolje je začiniti samo s malo maslinovog ulja, a nije potrebno dodavati čak ni sol ni bilo kakve druge začine, kako bi se njezin bogati okus što bolje osjetio.

Sastojci za 4 osobe:

  • 80 dag bakalara svježeg (file)
  • 40 dag mišancije
  • 30 dag krumpira
  • 10 dag mini rajčica
  • maslinovo ulje
  • češnjak
  • sol
  • papar

Priprema:

  1. Bakalar osoliti i lagano ispeći na maslinovom ulju.
  2. Skuhati krumpir, a mišanciju kratko blanširati.
  3. Na maslinovom ulju zabijeliti listiće rezanog češnjaka, dodati mišanciju i krumpir te sve skupa povezati i začiniti.
  4. Mini rajčicu sotirati na maslinovom ulju 2-3 minute.
  5. Bakalar poslužiti na mišanciji uz par kapi maslinovog ulja i šalši od mini rajčice.

Više info: www.vinodol-zg.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.