Fitness 11. siječnja 2011.

Klizanje je opet in!

Klizanje
1/4
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Klizanje je jedan od najzdravijih zimskih sportova jer aktivira sve mišićne skupine kako bi tijelo održalo ravnotežu na ledu. Donosimo savjete za sve klizače početnike i istražujemo zašto je klizanje apsolutni hit ove sezone

Oživljen stari duh Zagreba

Posjetili smo Nice Ice klizalište, u samom srcu Zagreba, na Trgu bana Jelačića - ispred gradske kavane i provjerili zašto je klizanje najpopularniji zimski sport u gradu. Klizalište Nice Ice brzo je postalo omiljeno mjesto okupljanja svih koji se vole zabavljati, a ujedno i rekreirati.

U jutarnjim terminima održava se organizirana škola klizanja uz stručno vodstvo trenera klizanja, a klizalište je otvoreno za sve male i velike klizače svakim danom od 9 ujutro do 23 navečer. Osim zabave na svježem zraku, Nice Ice nudi mnoge aktivnosti poput organizacije rođendana, turnira u curlingu, individualnih treninga, dobre glazbe, kostimirane zabave za najmlađe, razne evente i promocije, kuhano vino i slastice.

Klizanje - najzdraviji zimski sport

Voditelj škole klizanja i hokeja na ledu, profesor kineziologije Mladen Jarčov dao je savjete za klizače početnike i objasnio zašto je klizanje jedan od najzdravijih i najzabavnijih zimskih sportova.

'Klizanje je izuzetno zdravo, jer zbog niskih temperatura na ledu (do - 4 stupnjeva) mikrobi ne egzistiraju. Također, dok kližemo rade nam sve velike grupe mišića kako bi naše tijelo održalo ravnotežu na ledu. Klizati mogu svi, djeca od 4 godine, a gornje dobne granice nema', objasnio je Mladen.

'Klizanje je prirodan korak koji se brzo usvaja, a uz to je izuzetno zdrav, pa preporučam svima da  isprobaju klizanje jer je zimi broj naših aktivnosti smanjen, pa je klizanje idealan način da se pokrenemo'.

Na klizanje ponesi rukavice i kapu

Na Nice Ice klizalištu možeš iznajmiti klizaljke, ako nemaš vlastite, a od ostale opreme Mladen preporučuje rukavice, kapu, nepromočne hlače i jaknu, a za djecu je važno da imaju i kacigu.

'Kada biraš klizaljke važno je da izabereš one koje su tvoj broj i koje su ti udobne na nozi, da ne žuljaju i ne stvaraju pritisak', objašnjava Mladen.

U klizanju, statistički gledano ima jako malo povreda, ali Mladen i odraslim klizačima početnicima savjetuje nošenje kacige.

Savjeti za početnike

Voditelj škole klizanja Mladen Jarčov savjetuje sve klizače početnike:

  • ravnoteža se vježba uz ogradu - kreni oprezno, prvo koračaj i lagano se drži uz ogradu dok ne osjetiš sigurnost
  • prije odlaska na led se zagrij - poželjno je napraviti nekoliko čučnjeva i zagrijati lokomotorni sustav prije izlaska na led
  • individualni satovi - ako želiš možeš uzeti individualne satove škole klizanja, dovoljno je oko 5 sati da se savladaju osnove klizanja
  • oprema na ledu - obavezno uzmi rukavice i kapu, nepromočnu odjeću, a prema potrebi i kacigu

Klizanje na Nice Ice klizalištu možeš pratiti i putem web kamere i tako osjetiti djelić atmosfere na ledu.

Cijena ulaznice za jedan sat klizanja je 20 kuna, a cijena ulaznice i najma klizaljki je 30 kuna.

Detaljnije o cjeniku i događanjima potraži na: www.niceice.hr

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.