Ljepota i relax Prirodno lijepa 14. kolovoza 2016.

Kokosovo ulje povećava volumen tanke i slabe kose

Kokos_Ulje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kokosovo ulje kožu dubinski vlaži i hrani, povećava elastičnost i smanjuje bore, a budući da ne izaziva iritacije, može se koristiti kod kožnih bolesti poput dermatitisa. Idealno je za uklanjanje šminke, a možeš ga koristiti i za povećanje volumena tanke i slabe kose.

Svojedobno su proizvođači konkurentskih proizvoda blatili kokosovo ulje zbog visokog postotka zasićenih masnoća, pozivajući se na podatak da se kokos sastoji od 60 posto masnoća, od čega su 94 posto zasićene. Postotak je točan, no prigovori o njegovoj štetnosti pokazali su se neistinitima, jer su zasićene masnoće iz kokosova ulja vrlo zdrave.

Zdrave masnoće za bolju probavu i imunitet

Glavnina masnoća u njemu otpada na laurinsku kiselinu, koja se nalazi i u majčinom mlijeku i posjeduje antivirusna, antibakterijska i antigljivična svojstva. Laurinska kiselina značajno ojačava imunitet, pospješuje tjelesnu apsorpciju vitamina, minerala i aminokiselina, poboljšavajući opće zdravlje. Može ublažiti probavne tegobe kao što su žgaravica i sindrom nervoznih crijeva.

U laboratoriju se pokazalo da kokosovo ulje neutralizira HIV te viruse ospica i herpesa. Dokazano je i da kokosovo ulje pospješuje zdravlje srca, održava normalnu razinu kolesterola, potiče metabolizam, poboljšava rad štitnjače i ubrizgava organizmu injekciju energije.

Antistresni tretman kože

Blagodati kokosovog ulja i laurinske kiseline ima još. Zahvaljujući obilju ključnih bjelančevina, ovo je ulje jedno od najhranjivijih sredstava za kožu i kosu, a njegov smirujući miris ublažava preveliki stres.

U ajurvedskoj medicini, koja se tisućama godina prakticira u Indiji, kokos zauzima važno mjesto i koristi se u obredima za zdravlje i ljepotu. Kokosovo ulje tamo uživa status "svetog", a žene si ga utrljavaju u kosu i vlasište.

Hrani, štiti i iscjeljuje

Osim što povećava volumen tanke i slabe kose, ovo ulje ima pomlađujući učinak na kožu i proizvodi čuda kao sredstvo za dubinsko ovlaživanje i hranjenje kože, osobito one koja je suha i postarana. Primjenjuje se na koži lica, na rukama i stopalima, a dobro dođe i za masažu cijelog tijela.

Kokosovo ulje uvećava elastičnost kože, omekšava je i smanjuje bore, pritom ne izazivajući nikakvu iritaciju. Zbog ovog svojstva, ulje je preporučljivo kod kožnih bolesti kao što su dermatitis, ekcem, psorijaza i druge.

Ne samo što ne nadražuje kožu, već na nju djeluje zaštitno i iscjeljujuće. Ulje stvara tanak sloj lipida koji brane kožu od prašine i patogena, ubrzavajući zarastanje tkiva oštećenih porezotinama, ogrebotinama ili opeklinama.

Idealno za uklanjanje šminke

Budući da je izrazito nježno, služi i za uklanjanje šminke oko očiju i dodaje se brojnim sredstvima za njegu poslije brijanja. Nabavljaš li šampon, ulje za kupku, ovlaživače, sapune i druge proizvode s kokosovim uljem, traži oznaku organskog porijekla na etiketi, jer inače može sadržavati štetne komponente, budući da se kokos uzgaja uz pomoć tvorničkih gnojiva i pesticida.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.