Hrana 19. siječnja 2011.

Ananas u pudingu od vanilije

Ananas_U_Pudingu
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Poznatim okusima ananasa i pudinga od vanilije dodaj malo kurkume pa ćeš dobiti desert zlatnožute boje i pomalo egzotičnog okusa. Ovu finu mješavinu zapeci u keramičkim kalupima pa ohladi i posluži uz poluslatki pjenušac

U ovo se doba godine u dućanima može pronaći lijepih svježih primjeraka ananasa. Naslov recepta zvuči pomalo egzotično, no okusi su ti vrlo bliski. Ne znam tko nije probao ananas i vaniliju.

Možda te jedino kurkuma zbuni. No ona je začin koji se može koristiti i u slatkim i u slanim jelima. Kurkuma se dobiva iz korijena biljke koja pripada obitelji đumbira. Kod nas se u gotovo svakom dućanu može pronaći sušena kurkuma. Daje lijepu zlatnožutu boju jelima te ima vrlo zanimljivo ukus.

Sastojci za 4 osobe

Za prhko tijesto (cca 200 gr):

  • 100 g brašna
  • 40 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje

Za puding:

  • 1 svježi ananas
  • 1 čajna žličica kurkume
  • 2 vanilin šećera
  • 1 vanilin štapić
  • 5 žlica šećera
  • 250 ml slatkog vrhnja
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice gustina

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti ananas u pudingu od vanilije i kurkume!

Priprema s guštom

  1. Zamiješaj brašno s maslacem na sobnoj temperaturi te mu dodaj šećer i izmućeno jaje. Sve dobro promiješaj dok ne dobiješ kompaktnu smjesu.
  2. Rasporedi tijesto na prozirnu foliju (tako da ga razvaljaš preko folije na debljinu od 5 mm) i zatim ga stavi ovako razvaljano u foliji u zamrzivač. Potrebno ga je odmah razvaljati jer je dosta mekano, kako bi ga kasnije, kad se smrzne, bilo lako oblikovati kalupom ili čašom (potrebna su ti četiri kruga tijesta za 4 posudice). Ostatak tijesta koji ti ostane ispeci zasebno kao keksiće koje možeš pojesti uz jutarnju kavicu.
  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Oguli ananas, odstrani mu centralni tvrdi dio. Iscjeckaj ga na kockice veličine 1,5 cm. Stavi ga u vatrostalnu posudu i pospi s dva vanilin šećera. Peci 20 minuta, povremeno promiješaj i pazi da ne zagori.
  4. U međuvremenu pripremi puding od vanilije i kurkume. Prereži vanilin štapić i s nožem ostruži sjemenke i dodaj ih slatkom vrhnju. Dodaj i štapiće vanilije koje ćeš kasnije izvaditi. Slatkom vrhnju dodaj još jednu žličicu kurkume (koja će mu dati lijepu žutu boju i dodatnu aromu) i pet žlica šećera. Stavi na laganu vatru.
  5. U zasebnoj šalici promiješaj pola od 100 ml mlijeka s 2 žlice gustina. Dobro promiješaj da ne ostanu grudice. Kad se slatko vrhnje približilo vrenju dodaj mu mlijeko s gustinom i miješaj sve dok se ne zgusne. Kad se puding zgusnuo, skini s vatre.
  6. Na dnu keramičkih kalupa za pečenje rasporedi ananas, na njega rasporedi puding dok ne popuniš kalup. Izvadi tijesto iz zamrzivača i oblikuj krugove te ih stavi na vrh pudinga u kalupu. Kalupe rasporedi na lim za pečenje. Stavi peći cca 10-15 minuta u pećnicu na 200 stupnjeva, dok lagano ne porumeni. Izvadi i ostavi da se ohladi te stavite u hladnjak na barem još sat vremena.
  7. S obzirom da desert nije jako sladak uz njega možeš popiti poluslatki pjenušac.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.