Dijeta 27. siječnja 2011.

Dobar apetit garantira vitalnost

Vitalnost1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Saznaj kako odrediti razinu vitalnosti, a onda napravi svoju strategiju za njezino povećanje na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj razini! Do 31. siječnja ostavi svoj komentar na članak, jer autor najboljeg komentara osvaja besplatno sudjelovanje na 4-dnevnom Makronovinom seminaru "Znanjem i vještinom do vitalnosti"

Kako prepoznati vitalnost?

Ako s lakoćom ustajemo ujutro, zaspemo navečer te ako imamo dobar apetit, tijekom dana nemamo velike oscilacije u raspoloženju, imamo dovoljno energije tijekom dana te imamo živu i kvalitetnu komunikaciju sa svojom okolinom, onda možemo reći da posjedujemo zavidnu razinu psihičke, fizičke te emocionalne vitalnosti.

Ako tome pridodamo još i povremenu sklonost prema suočavanju s izazovima (fizičkim i psihičkim), možemo reći da imamo dodatnu količinu vitalnosti koja nam dajem mogućnost da napredujemo.

A ako pri tome imamo i sklonost zalaganja za druge kroz humanitarni rad, volonterizam, altruizam, možemo reći da imamo vitalnost koju možemo dijeliti s drugima, davati drugima.

Suprotno tome - ako smo neprilagodljivi, krutih stavova, ekstremno kritičkog stava, uz bezvoljnost, depresiju i manjak energije za dnevne aktivnosti tada kažemo da nam je vitalna energija u padu ili je imamo minimalno.

Kako podržati vitalnost?

Strateški, vitalnost možemo podržati kroz:

Kratki dnevni program:

  • Vježbe disanja (10 – 20 minuta)
  • Umjerene fizičke aktivnosti (lagani sport koji ne dovodi do iscrpljivanja tijela, već osvježava)
  • Prilagodbe u prehrani (izbor cjelovitih namirnica i duže žvakanje svakog zalogaja)
  • Regularni odlazak na spavanje (najkasnije u 23 sata)

Za ovih nekoliko prijedloga trebat će ti cca 45 minuta vremena tijekom dana.

Tjednu razinu:

  • 2 do 4 puta tjedno posebne fizičke aktivnosti kao što su joga, do in, qi gong i sl.
  • 1 do 2 tjedno odlazak u prirodu
  • 1 do 2 puta tjedno druženje s prijateljima u veseloj atmosferi
  • 1 puta u tjednu posveti se usvajanju novih znanja i vještina

Mjesečnu razinu:

  • Proširi svoje spoznaje i znanja kroz seminare i radionice
  • Odvoji 1 do 2 dana samo za sebe - wellness programi, odlazak u kazališa, na koncerte, putovanja… 
  • napravi poseban program prehrane za čišćenje organizma i sl.

Godišnju razinu:

  • vješto prilagođavaj svoju prehranu godišnjim dobima
  • prilagođavaj aktivnosti godišnjim dobima
  • odredi razdoblje za snažnije i kvalitetnije obnavljanje organizma 
  • posebno obrati pažnju i njeguj se na prelascima između godišnjih doba
  • godišnji odmor (možda podijeliti u 2 do 3 dijela, i njima pokriti inače kritična razdoblja u godini)

O seminaru

Seminar 'Znanjem i vještinom do vitalnosti' traje od 3. do 6. veljače 2011., svaki dan od 8 do 16.30 sati, i održava se u Makronovi, u Ilici 72/I u Zagrebu.

Uz suvremen pristup i inspirativno vodstvo Zlatka Pejića usvoji vještine i umijeća upravljanja vlastitim životnim potencijalima i svoj život učini kvalitetnijim i sretnijim.

Program uključuje četiri Makronovina vrlo popularna i praktična seminara koji će ti osigurati važne uvide i praktične vještine - od umijeća upravljanja stresom, do spoznavanja nevjerojatne učinkovitosti refleksoterapije, saznanja o postizanju i održavanju ravnoteže te na koji način upravljati vitalnom i esencijalnom energijom...

Program uključuje 4 seminara i jutarnje Do In vježbe:

  • 3.2. Refleksoterapija - masažom stopala do zdravlja
  • 4.2. Bodybalance - umijeće postizanja i održavanja ravnoteže 
  • 5.2. Umijeće upravljanja vitalnom i esencijalnom enerijom 
  • 6.2. Umijeće upravljanja stresom

svakodnevno: Do In – vježbe za savršen sklad

Autor i voditelj programa je Zlatko Pejić, naš vodeći makrobiotički savjetnik i međunarodno priznati stručnjak u području osobne ekologije, makrobiotike i prirodnih stilova življenja. Autor je originalnog koncepta Akademija življenjaunutar kojeg vodi niz seminara koji za cilj imaju educiranje pojedinaca, kako bi im se dala znanja i vještine pomoću kojih mogu unaprijediti svoje zdravlje i općenito kvalitetu življenja.

Više info: www.makronova.com

Ostavi komentar na ovaj članak do ponedjeljka 31. siječnja i možeš osvojiti besplatno sudjelovanje na seminaru!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar ataner
      ataner

      ja se super osjećam! inače sam hiperaktivna,puno radim,puno razmišljam, imam troje djece i jednog unuka,imam hobi,i prekratko mi traje dan! neki put se i sama pitam otkud mi toliko energije?!

    • Default avatar -
      inan

      stvarno bi htjela na ovaj seminar jer mislim da je pristup savrsen. sve ono sto nedostaje dobrom djelu drustva danas, a to je holisticki pristup zdravlji i odgovornost prema samome sebi. voljela bi nauciti puno vise o tome jer svo znanje koje imam o tome je ono koje sam skupila po internetu i od ljudi oko mene, a nekada me sve te nesortirane informacije znaju zbunjivati. mnogo bi mi koristio ovaj seminar zbog zelje da pomognem poboljsati svoje zdravlje, a potom svoje djece i buducih unuka.

    • Default avatar -
      Marbil

      U zadnje vrijeme sam stalno umorna i na poslu neprestano zijevam! Moje kolegice su me pitale radim li noću potajno drugu smjenu :) Želim naučiti kako povećati svoju energiju, poboljšati koncentraciju da se ne gubim već na pola prve rečenice dok netko priča i da se ujutro ustajem odmorna bez glavobolje. Mislim da bi ovaj seminar bio dobar početak mog kvalitetnijeg života!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.