Hrana 25. veljače 2011.

Batat prutići s ljutim umakom od rajčica

Batat_Prutici-1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Batat je namirnica koja se pojavila unatrag nekoliko godina u našim trgovinama i na tržnicama, te je zbog svog slatkastog okusa ubrzo osvojila simpatije svih  ljubitelja zdravih jela. Donosimo ti recept za ukusne batat prutiće s ljutim umakom od rajčica

Ipomoea batatas je povrće koje pripada porodici convovulaceae koja se tradicionalno uzgaja u Srednjoj i Južnoj Americi. Iako izgledom podsjeća na krumpir, batat je puno zanimljivija namirnica, zbog svojih nutritivnih karakteristika dobrodošla pri koncipiranju dobro izbalansiranih obroka.

Obiluje betakarotenom i C vitaminom, a sadrži B vitamin te niz mineralnih tvari poput željeza, kalija i bakra. Sadrži i vlakna te veće količine složenih šećera zahvaljujući kojima batat doprinosi energizaciji i stabilizaciji šećera u krvi.

Iako se lako priprema važno je upoznati karakteristike batata posebice što se njegova pulpa razlikuje po boji - može biti bijele boje ili u nekoj narančastoj nijansi. Batat se može pariti, kuhati, peći, pirjati i pržiti te kombinirati s drugim povrćem i oblikovati različita jela s dominantnim slatkastim okusom.

Sastojci:

  • 30 dkg batata (bijele pulpe, narezano na srednje velike prutiće)
  • maslinovo ulje
  • sol

Sastojci za umak:

  • 150 g pelata (narezano na komadiće)
  • 1/4 feferona (usitnjen)
  • 1 luk (narezan na kockice)
  • 1 režanj češnjaka (usitnjen)
  • lišće mladog luka (usitnjeno)
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 žlice soka limete (limuna)
  • 1/4 žličice đumbira
  • sol

Priprema:

Batat pržiti na maslinovom ulju. Na kraju posoliti. Poslužiti s umakom.

Umak:

Pirjati na maslinovom ulju češnjak, luk i feferon. Dodati pelate od rajčica te kuhati na tihoj vatri 10-15 minuta. Dodati začine i još kratko sve kuhati da se poveže. Garnirati s lukom.

Radionica kuhanja

Makronovina učiteljica kuhanja Tončika Cukrov 1. ožujka će održati radionicu na kojoj će te upoznati s nekim zanimljivim jelima s batatom kao što su:

  • svilene njoke
  • "vruća" musaka od seitana i batata
  • mornarski gulaš
  • prutićima s tartat umakom
  • "medna" torta

Radionica kuhanja će se održati u Makronovi, od 17 do 20:30 sati.

Više na: www.makronova.com

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.