Ljepota i relax 25. veljače 2011.

Prirodna kozmetika u službi mladosti

Reg_Model_Am_Stegneu01
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ulje maline i ulje makadamijinog oraščića su posebno pogodna ulja za njegu suhe, zrele i dehidrirane kože.  Aragonovo ulje prevenira gubitak elasticiteta i nastanak bora, a redovitom primjenom koža postaje mekša i zategnutija. Pročitaj kako izabrati adekvatnu prirodnu njegu za zahtjevna stanja kože, te zašto je bolje izbjegavati proizvode koji su deklarirani kao ''anti-aging''

Zahtjevna stanja kože kao što su nečista i masna, te osjetljiva i prijevremeno ostarjela koža, često su posljedica neadekvatne njege. Da bi se koža potaknula da i dalje samostalno obavlja sve svoje funkcije, potrebno ju je istovremeno tretirati izvana i iznutra; izvana kvalitetnom njegom, a iznutra uravnoteženom prehranom.

Masna i nečista koža

Ova je koža sklona upalama, proširenih pora, podložna stvaranju akni; pretjerano luči sebum; sklona je orožnjavanju i stvaranju ožiljaka te pigmentiranih mrlja; površina kože može biti suha i nečista (seborea sicca) ili masna i nečista (seborea oleosa).

Današnji, uobičajeni način njege masne i nečiste kože podrazumijeva njegu koja isušuje površinski sloj kože koji se zbog toga ljušti i nema zaštitu od vanjskih faktora. Koža se pokušava zaštititi dodatnim lučenjem sebuma. Dakle, upotrebom većine uobičajenih proizvoda za njegu masne i nečiste ne dolazi do regulacije rada žlijezda lojnica, a niti nestanka upalnih procesa.

Stoga je potrebno koristiti proizvode koji će regulirati rad žlijezda lojnica i djelovati protuupalno, a pritom neće narušavati prirodne funkcije kože već će ih normalizirati. Tako, na primjer, djeluju Dr.Hauschka proizvodi za njegu masne i nečiste kože. Kod masne i nečiste kože važno je i redovno čišćenje lica koje izvodi kvalificirana kozmetičarka.

Zrela koža

Starenje utječe na stanje naše kože. S vremenom se koža sve sporije obnavlja, pojačano gubi vlagu i sve se više isušuje pa nastaju bore i tkivo se opušta, a koža više ne izgleda vitalno kao prije. Smanjuje se i stvaranje sebuma i izlučivanje vlage/znoja što znači da je koža manje zaštićena i postaje osjetljivija na vanjske utjecaje. Starenje je neizbježan proces, no često neadekvatnom njegom i stilom života pridonosimo prijevremenom starenju kože.

Da bi se usporio proces prijevremenog starenja kože, a ona potaknula da i dalje samostalno obavlja sve svoje funkcije, potrebno ju je istovremeno tretirati izvana i iznutra; izvana kvalitetnom njegom, a iznutra uravnoteženom prehranom.

Sirovine za njegu zrele kože

Navedene sastojke u velikoj mjeri sadrži prirodna kozmetika, a najpoznatije sirovine za njegu zrele kože su:

  • Ulje sjemenki nara koje sadrži snažne antioksidanse. Zbog jedinstvene kombinacije masnih kiselina ono spriječava djelovanje slobodnih radikala, a ujedno je i izuzetno snažno regenerativno ulje koje jača tonus kože.
  • Ulje ruže umiruje iritabilnu kožu te ju stabilizira i harmonizira, ujednačuje put i daje koži mladenački sjaj.
  • Preslica – bogata je silicijem te jača tonus kože i čini je napetijom.
  • Crvena djetelina – bogata izoflavonima – sprječava prijevremeno starenje kože
  • Acerola – ekstrakt jedne vrste višnje, bogat C vitaminom koji je poznati antioksidans, važan i za sintezu kolagena.
  • Ulje makadamijinog oraščića - izrazito brzo penetrira u kožu, zlatne je boje, prepoznatljivog orašastog mirisa i fine teksture. Sadrži palmitoleinsku kiselinu, koja se nalazi u sebumu, stoga je izrazito pogodno za tretiranje suhe i zrele kože.
  • Arganovo ulje – mnogi su laboratoriji potvrdili izuzetno djelovanje ulja argana. Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina, uključujući i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerira kožu. Masne kiseline također stimuliraju međustaničnu oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija. Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E (tokoferola), koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans i kao takav neutralizira slobodne radikale. Isto tako, vitamin E štiti stanične membrane od lipidne oksidacije čime usporava proces starenja te pomaže regeneraciji kože oštećene ožiljcima.
  • Ulje maline ima najvišu prirodnu koncentraciju gama-tokoferola u slobodnom obliku koja sprečava oštećivanje kože izazvane UV zrakama. Preko 80 posto masnih kiselina iz ulja sjemenki maline se odnosi na linolensku i alfa linolensku masnu kiselinu, stoga je ovo ulje posebno pogodno za suhu, zrelu i dehidriranu kožu.
  • Ulje pulpe pasjeg (vučjeg) trna sadrži uvjerljivo najveću količinu karotenoida, tokoferola, fitosterola i palmitoleinske kiseline u usporedbi s drugim biljnim uljima. U ulju se nađu i tragovi vitamina C te kvercetina (snažnog antioksidansa antimutagenog djelovanja). Štiti kožu od vanjskih utjecaja, djeluje protuupalno, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka, i vrlo se često koristi u njezi zrele kože.

Prijevremeno starenje kože

Do prijevremenog starenja kože dolazi zbog:

Neadekvatne njege - pri izboru proizvoda za njegu kože važno je voditi računa o kvaliteti preparata te odabrati proizvode koji odgovaraju našem trenutnom stanju kože, koji će ju održati aktivnom, bez obzira na godine. Pritom je bolje izbjegavati proizvode koji su deklarirani kao ''anti-aging'' što je često moguće vidjeti kod konvencionalnih kozmetičkih proizvoda, jer niti jedan kozmetički proizvod ne može vratiti unazad prirodan proces starenja kože. Proizvodi opisani kao ''anti-aging'' obično sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka.

Takvim se proizvodima pokušava izvana nadomjestiti nedostatak ili manjak aktivnih supstanci u koži ili se želi promijeniti neke procese u koži. Pri tom se stvara ovisnost o navedenim preparatima, a koža usporava ili gubi svoje prirodne funcije.

Upotrebom pažljivo osmišljenih prirodnih preparata i tretmana za njegu zrele kože (koža nakon 40-te godine života) očuvat ćeš zdravlje svoje kože i uz to je zaštititi od vanjskih utjecaja kako bi se spriječilo njezino preuranjeno starenje.

Umjesto dodavanja izoliranih supstanci izvana, ovakav način njege stimulira i jača prirodnu aktivnost kože te joj pomaže održati njezinu vlastitu, unutarnju snagu regeneracije. Na taj način koža ostaje aktivna i može sama reagirati na vanjske utjecaje te će ostati vitalna i u starijoj dobi.

Ovi preparati sadrže mnoge dragocjene sastojke poput visokovrijednih hladno prešanih biljnih ulja (bogata jednostavnim i složenim masnim kiselinama,vitaminima i drugim važnim sastojcima) ekstrakte ljekovitog bilja, eterična ulja i dr.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      cikita

      imam dosta masnu kozu lica,pa neznam kiji puder koristit, jer mi poslje svakog pudera koza puno crvena!!!!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.