Zdravlje 04. travnja 2011.

Vodič kroz 1. tromjesečje

Trudnica_1.Tromjesecje_Vodic2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Saznaj koji su prvi simptomi trudnoće i što te sve čeka tijekom prvog tromjesečja. Ginekologica dr.sc. Ulla Marton opisuje ti promjene koje se događaju u tijelu trudnice, savjetuje kada ići na koji pregled i objašnjava najčešće medicinske pojmove iz nalaza

U jednom će se većina žena složiti, vrijeme trudnoće zasigurno predstavlja jedno od emotivno najburnijih i najljepših razdoblja u životu svake žene. Vrlo često uz osjećaje ushita i radosti, ono je popraćeno i mnogim pitanjima i strahovima hoće li sve biti u redu tijekom same trudnoće, ali i za vrijeme porođaja. Da ti olakšamo, donosimo ti kratak vodič kroz tvoje drugo stanje u 1. tromjesečju:

U vrijeme očekivane menstruacije nije bilo krvarenja, tvoj menses kasni i trudna si dvadesetak dana, a po ginekološkom mjeraču vremena već ulaziš u 5. tjedan trudnoće. Upravo ovom konstatacijom događa se čitav niz burnih promjena u tvom tijelu, kao i u duši.

'Već sam u petom tjednu trudnoće?'

Jedno od prvih pitanja je 'Kako sam već u petom tjednu trudnoće?'. Moraš znati da trudnoća u pravilu traje devet kalendarskih mjeseci, 40 tjedana, odnosno 280 dana, a trajanje trudnoće ginekolozi računaju od prvog dana posljednje menstruacije.

Stoga već samim izostankom menstruacije ulaziš u 5. tjedan trudnoće ili ginekološkim rječnikom rečeno - 5. tjedan gestacije. Vrlo senzibilne žene već i samim izostankom menstruacije uočavaju prve promjene.

Prvi simptomi: osjetljivost grudi i pospanost

Zbog brzog rasta razine hormona u krvi (progesterona, estrogena, B hcg hormona karakterističnog za trudnoću kojeg luče korionske resice odnosno posteljično tkivo) grudi postaju bujnije, napetije, bolnije i znatno osjetljivije. Iz istih razloga pojedine žene se mogu osjećati pospanije i umornije.

Istodobno u tijelu maternice dolazi do ukopavanja zametka u materničnu sluznicu koja mu omogućuje optimalne uvjete za rast i razvoj.

Ponekad se već krajem 5. tjedna na ultrazvuku može razabrati malena gestacijska vrećica veličine svega 2 do 3 mm, ukopana u zadebljanu sluznicu maternice (endometrij). Povišene razine hormona trudnoće (B hcg-a) i ultrazvučna slika malene gestacijske vrećice predstavljaju objektivne, odnosno sigurne znakove trudnoće.

6. i 7. tjedan

Kako vrijeme prolazi, u ovom razdoblju dinamičke promjene su sve burnije. Ulaskom u 6. tjedan tvoji subjektivni znakovi trudnoće bivaju svakim danom sve izraženiji (jutarnja mučnina, smetnje u apetitu uz gađenje prema pojedinoj hrani, kavi i cigaretama, povraćanje, opća slabost i pospanost), kao i vjerojatni znakovi trudnoće (npr. promjena boje stidnice u tamniju boju, iz ružičaste u ljubičastu).

U maternici se tijekom ultrazvučnog pregleda jasno nazire unutar gestacijske vrećice pravilna žumanjčana vrećica veličine 3-4 mm (koja ima funkciju metaboličke zaštite do razvoja posteljice) kao i embrionalni odjek veličine 3-7 mm, unutar kojeg se jasno razabire srčana akcija.

Krajnje vrijeme za prvi pregled

Ukoliko još uvijek nisi ugovorila termin kod svog ginekologa, krajnje je vrijeme za to. Moderna ginekološka skrb koja se tijekom trudnoće zove prenatalna ili antenatalna, vrlo je intenzivna i dinamična.

U zdravih trudnica s neugroženom trudnoćom pregledi se planiraju jednom mjesečno sve do 32. tjedna kada postaju češći - svaka 3 tjedana. Nakon 35. tjedna pregledi se intenziviraju na svaka 2 tjedna, a ulaskom u vrijeme termina porođaja planiraju se čak svakih 2-3 dana.

Mali medicinski rječnik

Tijekom trudnoće upoznat ćeš i novu terminologiju s kojom ćeš se susretati u svojoj trudničkoj i ultrazvučnoj knjižici:

  • ZM - datum zadnje menstruacije
  • TP - termin poroda
  • RR - vrijednosti krvog tlaka
  • TT - tjelesna težina
  • alb - prisustvo albumena – proteina u mokraći
  • KG i Rh - krvna grupa i resus faktor
  • UZV - ultrazvuk
  •  KDS/KČS - pozitivna srčana akcija
  • CRL - duljina tjeme trtica
  • BPD - promjer glavice bebe
  • Fl - duljina bedrene kosti
  • AC - opseg trbuha bebe
  • CTG - kardiotokografija

Sa svojim ginekologom iskreno razgovaraj o svim dosadašnjim zdrastvenim problemima i ginekološkim tegobama, kao što su učestale i liječene infekcije, operacije ginekoloških organa, loš papa obrisak, nemogućnost začeća, spontani pobačaji, teškoće u prethodnoj trudnoći kao i operativni završetak trudnoće. Ovi podaci su neophodni, a njihovim skrivanjem i prešućivanjem prvenstveno štetiš sebi i svom djetetu.

Od 8. do 12. tjedna

Nisi se ni snašla, a već si između 8. i 10. tjedna trudnoće, malac u tebi raste, jasno se već razabiru glavica, gornji i donji udovi, njegova dinamika, formira se posteljično tkivo.

Tvoje subjektivne tegobe mogu i dalje biti vrlo intenzivne, a pred tobom je cijeli niz pretraga - od određivanja tjelesne težine i visine, krvnog tlaka, krvne slike, kao i krvne grupe, razine šećera i analize urina.

Krajem 12. tjedna, odnosno završetkom prvog tromjesečja, tijekom ultrazvučnog pregleda možemo se osvjedočiti da je pred nama ''mali čovjek''. Razdoblje organogeneze (formiranje organai organskih sustava) je završeno i ispred nas više nije embrio, već fetus koji ima praktički sve. Tijekom ultrazvučnog pregleda prikazuju se svi organski sustavi.

Rani probir za Downov sindrom

To je razdoblje kada je moguće obaviti prvi probir za strukturalne anomalije.

Mjerenje debljine nuhalnog nabora te duljine fetusa i njegove nosne kosti uz određivanje biokemijske razine hormona čine rani kombinirani probir kojim je omogućeno selekcioniranje trudnica koje su pod rizikom za Downov sindrom odnosno T21 (trisomija 21).

Ova rana neinvazivna pretraga omogućuje miran san kako samoj trudnici tako i njezinom ginekologu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      passenger979

      eh, tako sam se ja iznenadila kad je test pokazao pozitivno :) peti tjedan trudnoće, a od zadnje prošlo tri-četiri tjedna :)))

    • Avatar Ivana94
      Ivana94

      :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.