Eko 09. ožujka 2011.

Zelena zanimanja su novi trend!

Eko-Zanimanja2-2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Anglosaksonci ih zovu "zeleni okovratnici", kao što bijeli označavaju zaposlene u uredu, a plavi u proizvodnji. Tko nosi zeleni okovratnik, obavlja ekološki prihvatljiv posao u suglasju s okolišem, a eko zanimanja postaju sve popularnija u svijetu i vjeruje se da će obilježiti budućnost

Ekonomisti predviđaju da će se idućih godina u svijetu otvoriti milijuni zelenih radnih mjesta, a mnogi od njih vjeruju da će ona doprinijeti oporavku svjetskog gospodarstva.

Zelena zanimanja za koja se isplati obrazovati su proizvodnja i ugradnja uređaja za čistu, primjerice sunčevu ili vjetrenu energiju, proizvodnja i trgovina zdravom hranom uzgojenom na prirodan način, pravljenje odjeće od zelenih materijala te poslovi reciklaže.

Obnovljiva energija je trend

Sve je više potrošača koji žele vlastiti kućni sustav za prikupljanje sunčeve energije pa je proizvodnja i instalacija privatnih fotovoltaičnih ćelija i solarnih grijača za vodu biznis koji se širi.

Raste i broj prijenosnih uređaja koji rade na sunčevu energiju, poput punjača za mobitele, iPod i prijenosna računala ili svjetiljke. Stručnjaci predviđaju da će biti vrlo isplativo raditi na njihovoj proizvodnji ili prodaji.

Energija vjetra bila je u upotrebi i prije no što se rodila svijest o potrebi iskorištavanja obnovljivih izvora energije. Glasoviti književni junak Don Kihot slavan je po nasrtajima na "pogone za vjetrenu energiju", znane i pod nazivom vjetrenjače.

Danas se uz pomoć vjetra proizvodi struja, te su kućne turbine na vjetar u trendu. A trend će se širiti, jer znanstvenici predviđaju da vjetra nikad neće uzmanjkati, za razliku od fosilnih goriva, čije su zalihe ograničene.

Eko hrana i odjeća

Proizvodnja organske hrane za lokalno tržište klasičan je zeleni posao sadašnjosti, a još više budućnosti.

Većina namirnica koje jedemo kod kuće i u restoranima putuje stotine kilometara od mjesta proizvodnje do tanjura, što uključuje mnogo ispuštenog ugljičnog dioksida ili potrošene struje, ovisno o sredstvu transporta.

Razumije se, za ovaj je biznis potreban komad zemlje, no mnogi su ga započeli obrađujući vlastiti vrt i potom se širili na veći teren, ako im je posao krenuo.

Šume su naša planetarna pluća

Malo je tako očito zelenih poslova kao što je šumarstvo. Moderno šumarstvo važno je za 1,6 milijardi ljudi koji žive od šuma te za opstanak samih šuma, planetarnih pluća. Šumar pomaže lokalnom stanovništvu da na ekološki prihvatljiv način, ne doprinoseći uništavanju šuma, uzgaja stabla za proizvodnju namještaja, ogrjeva, voća ili ljekovitih sredstava.

Zelena je odjeća ona koja je načinjena od ekološki prihvatljivih materijala uz korištenje zelenih metoda proizvodnje. Za zelenu odjeću služe materijali kao što su konoplja, organski pamuk i bambus, pod uvjetom da su uzgojeni bez pesticida.

Da bi odjeća bila "čisto zelena" potrebno je i da ti materijali budu prerađeni i pretvoreni u tkaninu novim, zelenim metodama.

Trguj rabljenim namještajem

U zelenu industriju spada i preprodaja rabljenog namještaja, zahvaljujući čemu se usporava punjenje smetlišta i štede energija i materijali nužni za proizvodnju novog namještaja. Ovakvu prodaju za početak možeš obavljati od kuće, pod uvjetom da na raspolaganju imaš bar garažu.

Zelenim se poslom smatra i trgovina proizvodima obrtnika iz Trećeg svijeta. Za takvim artiklima u industrijskim zemljama vlada veliko zanimanje, a svaki otkupljeni proizvod pomaže nekom obrtniku iz nerazvijene zemlje da stekne financijsku neovisnost.

Organizacije poput Third World Craft Development Centera daju podršku pri uvozu takvih proizvoda, koje možeš prodavati online, u trgovini ili na oba načina.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.