Hrana 10. ožujka 2011.

Bruschetta s češnjakom

Dscf0316_2
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Donosimo ti jednostavan recept za bruschette s namazom od češnjaka koje možeš poslužiti kao predjelo. Češnjak te najvjerojatnije neće zaštiti od vampira i demona kako se nekad vjerovalo, ali će zato štititi tvoje zdravlje. Ako si zaljubljenik u češnjak, svakako isprobaj ovaj recept!

Gušti u namazu od češnjaka

Najvjerojatnije te neće zaštiti od vampira i demona kako se nekad vjerovalo, ali će zato štititi tvoje zdravlje. Češnjak se od davnina upotrebljava u kulinarstvu i medicini. Rasprostranjen je i poznat gotovo u cijelom svijetu i jedna je od namirnica koja je neizostavna u svakom domu. Upotrebljava se uglavnom kao začin, no i sam može biti osnova namirnica raznim jelima.

Koristi se sirov, kuhan, pečen. Tipičan miris daje mu eterično ulje. Sadrži alicin koji djeluju baktericidno pa se u narodu koristio i još se uvijek koristi kao lijek. Svježi drobljeni češnjak oslobađa alicin koji uništava bakterije i pomaže kod oboljenja izazvanih gljivicama.

Nekad su ga koristili su ga za liječenje reumatizma, astme, kao diuretik, za snižavanje tlaka ili pak afrodizijak. Danas je češnjak bitna namirnica koja pomaže organizmu da se odupre raznim bolestima (najčešće spominjane su kardiovaskularne bolesti i infarkt).

Sadrži vitamine, minerale, aminokiseline i enzime. Bogat je manganom, selenom, vitaminom B6, kalcijem, fosforom, željezom i C vitaminom. Konzumiranje svježeg češnjaka je najzdravije jer se kuhanjem gube njegova antibakterijska svojstva, ali i dalje pomaže kao antioksidans i kod začepljenja krvnih žila, smanjenja razine kolesterola.

No da ne duljim, jer bi se o češnjaku moglo još jako puno toga napisati, reći ću ti samo da ja jako volim češnjak i koristim ga vrlo često u svojoj kuhinji, ne samo zbog gore navedenih razloga već zato jer guštam u njegovoj aromi.

Ako si i ti zaljubljenik u češnjak isprobaj recept za bruschettu s namazom od češnjaka!

Sastojci i priprema s guštom

Sastojci:

  • 1 kruh baguette
  • 7 češnjaka
  • 50 ml maslinovog ulja
  • putar
  • sol
  • 1 vezica timijana

Priprema:

  1. Upali pećnicu na 160 stupnjeva. Češnjaku odreži samo donji dio, ali ga ostavi u kori. Na aluminijsku foliju pravilno raspredi desetak komadića putra promjera oko 1 cm.
  2. Putar posoli sa jednom čajnom žličicom krupne morske soli. Na posoljeni putar stavi glavice češnjaka tako da je donji odrezani dio u dodiru s putrom. Zatvori foliju.
  3. Stavi peći cca jedan sat. Kad je gotovo ostavi da se ohladi i zatim odvoji češnjak od njegove ovojnice. Ovo je vrlo jednostavno jer češnjak omekša i stisne se pa ga je dovoljno samo istisnuti iz ovojnice.
  4. Oguljene češnje stavi u mužar i uz neprestano miješanje polako mu dodaj maslinovo ulje. Bitno je da dobiješ kompaktnu smjesu. Ako ti se čini da smjesa nije dovoljno mekana uvijek možeš dodati još maslinovog ulja. Dodaj 1 jušnu žličicu listića svježeg timijana. Po potrebi na kraju dodaj još malo soli.
  5. Pećnicu zagrij na 220 stupnjeva.
  6. Izreži kruh na fete i na njega namaži namaz od češnjaka te stavi oko tri, četiri minute u pećnicu da se zagrije.
  7. Na zagrijane bruschette s namazom od češnjaka dodaj jedan mali komadić putra i posluži toplo.

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.