Fitness 22. ožujka 2011.

Trening s bučicama za cijelo tijelo

Bucic1
1/9
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Trening s bučicama možeš odraditi u teretani i kod kuće, a osim što su izuzetno praktične i ekonomične bučice razvijaju cijelo tijelo i jačaju motoričke sposobnosti. Donosimo ti nekoliko vježbi koje možeš raditi i u svom domu

Kućni test prije kupovine bučica

Kako izabrati bučice, koliko često i kako vježbati s njima da bi se postigli maksimalni rezultati otkrio nam je fitness trener i voditelj City Fitness& Spa centra Tomislav Jurak.

'Bučice se ne biraju po boji, već je važno da su praktične i ugodne za šake. Dobro je napraviti mali kućni test prije kupovine bučica. Uzeti dvije plastične boce soka od dvije litre, staviti svaku u jednu ruku i osjetiti da li ti ta težina odgovara. Boca od dvije litre tekućine odgovara težini bučice od dva kilograma.

Lako se događaju greške

'Možeš izabrati između gumiranih i željeznih bučica, ali važno je napomenuti da iako se vježbe s bučicama na prvi pogled čine laganima, one traže veće motoričke sposobnosti i lako se događaju greške pri izvođenju vježbi. Također, ako je bučica preteška, teško je kontrolirati pokret i pravilno izvesti vježbu', objašnjava Tomislav Jurak.

Vrlo je važno prije početka vježbanja, ako si početnik posjetiti fitness centar i potražiti savjet trenera kako bi izbjegao greške i eventualne ozljede pri vježbanju.

Vježbaj tri puta tjedno, a svaku vježbu ponovi 40 puta

'Preporučam vježbanje tri puta tjedno, uvijek u isto vrijeme jer naše tijelo voli rutinu. Na početku vježbaj u laganoj odjeći i tenisicama za trčanje, a kasnije kada ti vježbanje prijeđe u naviku, možeš vježbati bosa na prostirci', kaže Tomislav.

Tomislav je pokazao nekoliko vježbi koje možeš vidjeti u galeriji slika, a svaku od njih treba ponoviti 40 puta s pauzama prema potrebi kako bi postigla maksimalne rezultate.

Nakon nekoliko mjeseci vježbanja ako osjetiš da ti više nije teško vježbati s bučicama od dva kilograma, možeš nabaviti bučice od 4 kilograma.

'Bučice su izuzetno dobar trening za gornji dio tijela, ali ako primjerice radiš čučanj ili iskorak s bučicama tada djeluješ i na donji dio tijela', objašnjava Tomislav Jurak.

Napomena trenera

Prikazane vježbe odradi na takav način da svaku vježbu ponoviš 40 puta. Iako se to čini puno, imaj na umu ako to podijeliš na 4 serije po 10 ponavljanja, to zasigurno više nije tako. Poslije svake vježbe, pokušaj da ti pauza bude što manja do slijedeće vježbe. Kada dođeš do stupnja da možeš izvesti sve vježbe po 40 ponavljanja i bez pauze mijenjati vježbe, vrijeme je za nove i teže bučice.

Prednosti i zablude

Prednosti vježbanja s bučicama:

  • izuzetno su praktične
  • rade na stabilizaciji zglobnih sustava
  • vježbe s bučicama razvijaju cijelo tijelo
  • mogu se raditi sjedeće, stojeće i ležeće pozicije, te vježbe na klupici i fitness lopti
  • jačaju se motoričke sposobnosti
  • ekonomične su, nisu skupe
  • lako ih je spremiti, ne zauzimaju puno prostora u stanu
  • vježbanje s bučicama podiže sveukupnu kvalitetu života i olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti poput nošenja vrećica s namirnicama

Zablude o bučicama

Tomislav nam je otkrio koje su tri najveće zablude o bučicama:

  1. ako vježbam s bučicama nabildati ću se - to je zabluda mnogih vježbača koji misle da će se nabildati samo od vježbanja s bučicama, ali same bučice bez promjene prehrane i uzimanja određenih napitaka i dodataka prehrani ne mogu nabildati mišiće
  2. s bučicama je lako raditi - to je također zabluda jer trening s bučicama može biti izuzetno težak, te uključivati sjedeće, stojeće i ležeće pozicije, te vježbe na klupici i fitness lopti
  3. dobit ću izdužene mišiće - kako su izduženi mišići genetski uvjetovani, bučicama nažalost nećeš postići izdužene mišiće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.