Fitness 18. ožujka 2011.

TRX viseći trening bolji od teretane

Goky1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

TRX trening s ručkama je potpuno novi pristup treningu u kojem se koristi vlastita težina tijela kako bi uključili što veći broj mišićnih vlakana. Ovom vrstom treninga istovremeno razvijaš snagu, ravnotežu, fleksibilnost i čvrstoću zglobova

Po čemu se TRX trening razlikuje od klasične teretane?

Klasični treninzi snage često opterećuju samo jedan mišić, što je kontraindicirano korištenju mišića u svakodnevnom životu. TRX treningom istovremeno opterećujemo veliki broj mišićnih skupina i zglobova istovremeno. To znači da ćemo vježbajući ovu vrstu treninga u manje vremena, na prirodniji način postići željene rezultate.

U TRX treningu koristit ćeš jednako gornji i donji dio tijela, a mišići core-a (trbuh i leđa) su pritom zategnuti tijekom izvođenja cijele vježbe. Zato se posebno preporuča onima koji imaju problema sa leđima, dakle onima koji puno sjede i čiji leđni mišići su oslabljeni. U samo nekoliko treninga mišići core-a, a posebno leđa će ojačati i preuzeti svoju funkciju.

Kome je namijenjen?

Preporuča se jednako rekreativcima i sportašima, ženama i muškarcima, starijima, pa čak djeci i tinejđerima. U svakom trenutku svaki vježbač može povećati ili smanjiti intenzitet vježbanja te na taj način prilagoditi trening sebi i svojim mogućnostima za postizanje najboljih rezultata.

TRX se izvodi kao osobni trening, kao grupni trening, može se koristiti u prirodi, u stanu ili u hotelskoj sobi. Grupni TRX trening možeš vježbati u aerobic i fitness centru by Goky .

Opis vježbi

Vježba za leđne mišiće

Namjestimo TRX na srednju dužinu. Uhvatimo ručke i stanemo u početni položaj. Laktovi su blago opušteni, a tijelo čvrsto zategnuto. Polako se spuštamo, pazeći da nam se tijelo ne savija.

Vježba za leđne mišiće i zadnji dio ramena

Stanemo u početni položaj tako da jednu nogu postavimo iza druge, kako bismo vježbu izveli na pravilan način. Ruke širimo bez savijanja u laktovima.

Vježba – čučanj – za nožne mišiće

Nogama stanemo u širinu kukova, ručke TRX-a postavimo ispred ramena i zategnemo trake. Spuštamo se u čučanj. U ovoj vježbi težina tijela opterećuje noge, ali s rukama si pomažemo koliko je to potrebno.

Vježba – iskorak – za prsne i mišiće stražnjice

Produžimo TRX na maksimum i okrenemo se od sidrišta. Zauzmemo početni položaj tako da se blago naslonimo na TRX. Trake nam prolaze malo iznad ramena ne dodirujući nam tijelo. Krenemo naprijed u iskorak, a istovremeno širimo ruke. Opterećenje podjednako rasporedimo na noge i tijelo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar CentarMiketa
      CentarMiketa

      TRX je dobar dodatak i dobar alat. Puno se stvari može napraviti sa njim. Mi ga koristimo već 3 godine a prije nego smo ga naručili imali svoj handmade TRX. http://centar-miketa.blogspot.com/2011/03/trx-suspension-trening.html

    • Default avatar -
      vibrasport

      trx možete kupiti na slijedećoj adresi: www.vibra-sport.com

    • Avatar tfranic8
      tfranic8

      Isprobah, naručih, odlična stvar u svim segmentima za oblikovanje cijelog tijela. Meni posebno dojmljiva jer je lagana, stane u ruksak i lako se montira. Dobro moja visina od 197cm mi pomaže u tome ;) Tako da je idealna i za vježbanje van fitnesa, priroda, vikendica, more... itd

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.