Dijeta 29. ožujka 2011.

Inzulinska dijeta

Inzulinska_Dijeta
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Inzulinska dijeta najveći naglasak stavlja na kombiniranje namirnica: za doručak treba jesti samo ugljikohidrate, u podne se mogu kombinirati ugljikohidrati i bjelačevine, a navečer su na jelovniku isključivo bjelančevine. Saznaj koje su prednosti ove dijete!

Donosimo ti dijelove knjige "Hormonska formula - Kako žene uistinu mršave", nedavno objavljene u izdanju Mozaika knjiga, u kojima je objašnjena veza inzulina i debljanja te istaknute prednosti inzulinske dijete:

Ukratko o inzulinu

Njegova zadaća u tijelu: Reguliranje razine šećera u krvi, ključni hormon za unošenje šećera, bjelančevina i masti u mišićne, jetrene i masne stanice.

Kada se proizvodi? Nakon svakog uzimanja hrane, osobito nakon obroka bogatih ugljikohidratima.

Što šteti inzulinu? Nepovoljne kombinacije hranjivih tvari u neodgovarajuće doba dana (ugljikohidrati i bjelančevine životinjskog podrijetla za doručak ili večeru), grickalice i slatka pića između obroka.

Što je dobro za inzulin? Tri obroka na dan (doručak, ručak i večera), povoljna kombinacija hranjivih tvari (ujutro samo ugljikohidrati, u podne ugljikohidrati i bjelačevine, navečer čiste bjelančevine), bez međuobroka.

Negativno djelovanje: Ometa izlučivanje vode i soli putem bubrega. Ako navečer, primjerice, jedeš slatkiše ili voće, sljedećeg jutra će ti biti natečeni prsti, gležnjevi, kapci i lice - a vaga će pokazivati kilogram više zbog neizlučene vode.

Pogrešno izabran trenutak

Kao i u mnogim stvarima u životu, izbor pravoga trenutka ima odlučujuću ulogu i kad je riječ o uzimanju određenih hranjivih tvari. Brojna ispitivanja potvrdila su da ako uzmeš određene hranjive tvari ili njihove kombinacije u neprimjereno doba dana, ako ne priuštiš svom tijelu dovoljno odmora kao bi probavilo objed i ako provodiš dane pretežno sjedeći i stojeći, vaga će pokazivati sve više i više kilograma.

Osobita kombinacija ugljikohidrata, primjerice kruha, s bjelančevinama životinjskog podrijetla (svježi sir, kobasica, tvrdi sir) za doručak i večeru izaziva prekomjerno lučenje inzulina koji pogoduje debljanju. S jedne strane, gušteraća u različita doba dana različito reagira na ugljikohidrate. S druge strane, inzulin koči prirodnu noćnu razgradnju masti. A upravo noćna izmjena tvari mogla bi biti najveća.

Prednosti inzulinske dijete

Za razliku od drugih dijeta, koje se najčešće ne obaziru na prirodne pretpostavke, način prehrane u inzulinskoj dijeti optimalno je usklađen s ritmom tvoje  izmjene tvari i s potrebama tvog hormonskog tipa. Tako se napokon možeš riješiti suvišnih zaliha masti, i to bez ikakva osjećaja gladi i bez odricanja.

  • Uživanje u jelu i piću. Inzulinska dijeta opskrbit će te svim hranjivim tvarima važnim po život, uvijek u pravom omjeru i u pravo doba dana. Na taj ćeš se način uvijek osjećati dobro i bit ćeš učinkovit.
  • Bez osjećaja velike gladi. Blaga inzulinska krivulja i dugotrajan osjećaj sitosti onemogućit će iznenadnu pojavu želje za hranom i napadaje gladi zbog niske razine šećera u krvi.
  • Rasterećenje za gušteraču. Zbog nadzora nad razinom inzulina koja neće imati neželjena povišenja smanjuje se i opasnost od dijabetesa koji inače često ide ruku pod ruku s pretilošću.
  • Aktivna zaštita stanica. Inzulinska dijeta održava ravnotežu u metabolizmu glukoze, a to štiti stanice. Ako je, naprotiv, šećer u krvi zbog nezdrava načina prehrane previsok, posebno navečer, doći će do takozvanog oksidativnog stresa i oštećenja stanica koje potom slijedi. Posljedica toga jest brže starenje.
  • Zdrav udio bjelančevina. Velik udio bjelančevina u hrani koju objeduješ navečer dat će ti dugotrajan osjećaj sitosti. Osim toga, tijelo pri preradi bjelančevina pretvara 20 posto kalorija u toplinu. Samo time ćeš uštedjeti petinu unesenih kalorija iz bjelančevina. Večernji objed bogat bjelančevinama osigurava noćnu obnovu tkiva i izgradnju mišića poslije vježbanja.

Više info: www.mozaikknjiga.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar luela
      luela

      dijeta je vrlo efikasna. počela sam prošli tjedan. i do tada sam bila na nekoj kao dijeti mjesec dana (po principu: vježbanje + zadnji obrok min. 3 sata prije spavanja), i izgubila sam 3kg al onda je stalo i unatoč vježbanju (vježbala sam svaki dan ujutro aerobic/ples i navečer joga/pilates) vaga se zacementirala. nakon što sam vidjela ovaj članak, posudila sam knjigu, pročitala je i počela se pridržavati tih pravila i u samo tjedan dana otišla je 1kg, (s time da sam smanjila vježbanje na 5 puta tjedno). sad sam na polovici drugog tjedna, otišlo je još pola kg, a ovaj tjedan sam vježbala samo dva puta. uglavnom, ja sam oduševljena. inače sam tip koji obožava papati i uživa u hrani, pa mi je izbjegavam svaku dijetu gdje bi se trebala nečega odricati. ja radije malo više vježbam. al s ovom dijetom eto mogu i jesti sve i ne moram forsirati s vježbanjem tak da sam došla na svoje :)

    • Avatar medolija
      medolija

      Dijeta je izvrsna, treći tjedan - 2,5 kg manje.... nema gladi, vježbanje tri puta tjedno.... Zakon.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.