Zdravlje 02. lipnja 2019.

6 antihistaminika nove generacije!

Alergije04
1/7
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istražili smo djelovanje 6 antihistaminika, lijekova protiv alergija koji ti mogu pomoći u prevenciji i smanjenju simptoma sezonskih alergija, ali i uzrokovati umor i mamurluk. Lijekove protiv alergija komentira mag. pharm. Andrea Koščec.

Način djelovanja antihistaminika

'Antihistaminici su lijekovi, inhibitori antihistaminskih receptora, a djeluju na način da se vežu na histaminske receptore i kompetitivno antagoniziraju s histaminom na receptorima izvršnih stanica. Pogodni su za prevenciju više nego za liječenje alergijskih bolesti. Djelotvorni su i kod svrbeža ako je u podlozi pojačano lučenje histamina (urtikarija, ubod insekata). Počinju djelovati nakon 30-ak minuta od primjene, a njihov učinak traje 4-6 sati. Uzimaju se uglavnom neovisno o hrani sa vodom', objasnila je Andrea Koščec, voditeljica ljekarne FARMACIA u Ilici 11.

Što nude nove generacije lijekova protiv alergija?

'Novije generacije lijekova nude mogućnost korištenja neovisno o hrani i ne uzrokuju veliku pospanost i umirenje. Svi navedeni lijekovi su novijih generacija, a prije 10-ak godina su bili lijekovi kao npr. Dimidril koji su jako sedirali i bilo je gotovo nemoguće obavljati svakodnevne poslove.

Preporučujemo ih uzimati u dokazanim slučajevima sezonskog javljanja alergijskog rinitisa, i to kao prevenciju s kojom se može početi i koji tjedan ranije, djeci iznad 12 godine i odraslima. Tablete se trebaju progutati cijele s vodom, a uglavnom se uzimaju bez obzira na vrijeme obroka', kaže Andrea Koščec.

Analiza lijekova protiv alergija

  1. Allegra (ide bez recepta) - djelatna komponenta je fexofenadin, antihistaminik koji reducira posljedice lučenja histamina u tijelu koji uzrokuje simptome poput kihanja, curenja iz nosa, suznih očiju. Mogu ga uzimati odrasli i djeca od 12 godine za ublažavanje simptoma povezanih s peludnom groznicom. Trebaju se uzimati prije obroka sa vodom.
  2. Aerius (lijek koji ide na recept) - djelatna komponenta je desloratadin, antihistaminik koji djeluje na smanjenje simptoma alergijskog rinitisa poput kihanja, suznih očiju. Tablete se uzimaju uz obrok ili na prazan želudac sa vodom.
  3. Belodin-(i kao otc lijek i kao lijek koji ide na recept, ovisno o veličini pakiranja) - djelatna komponenta je loratadin, antihistaminik koji se koristi za ublažavanje simptoma alergijskog rinitisa i kronične idiopatske urtikarije. Može se javiti pospanost, pa je potreban dodatni oprez pri vožnji i upravljanju strojevima.Tablete se uzimaju 1 dnevno neovisno o obroku.
  4. Claritin- (i kao otc i kao lijek na recept,) - djelatna komponenta je loratadin, koristi se za liječenje simptoma alergijskog rinitisa, ali i za liječenje simptoma urtikarije - svrbež, crvenilo, osip. Može se uzimati bez obzira na vrijeme obroka, neovisno o hrani. Claritin ne pojačava učinak alkoholnih pića ako se slučajno konzumiraju skupa, iako to nikada ne preporučujemo. Ne uzrokuje pospanost, ali kod određenog broja ljudi vrlo rijetko može ipak doći do blažeg oblika pospanosti.
  5. Telfast- (lijek ide na recept, postoji u dozi od 120 mg i 180 mg) - djelatna komponenta je fxofenadin. Koristi se kao antihistaminik za liječenje simptoma alergijskog rinitisa i simptoma urtikarije. nema nikakve interakcije sa hranom, a uzima se prije obroka sa vodom. Važno je napomenuti da kod osoba koje imaju probavne probleme,a koriste preparate sa aluminijem i magnezijem može doći do smanjenja apsorpcije Telfasta te je takve preparate potrebno uzimati sa 2 sata razmaka. Ne uzrokuje pospanost, ali treba uvijek pratiti svaku osobu jer uvijek postoji mogućnost razvijanja blažeg oblika umora.
  6. Xyzal- (lijek ide na recept) - djelatna komponenta je levocetirizindiklorid, antihistaminik za liječenje alergijskog rinitisa te kronične koprivnjače.Tablete se uzimaju s vodom sa ili bez hrane. Može uzrokovati pospanost, umor, mamurnost pa je potreban oprez.

Mjere opreza

Neki antihistaminici sadrže laktozu, pa kod osoba koje su netolerantne na laktozu, mogu uzrokovati pospanost, umor i malaksalost, a posebno trebaju pripaziti osobe koje puno voze.

Ponekad se može javiti i neka od nuspojava kao što su bolovi u trbuhu, slabost ili alergija na neku od komponenata.

Trudnice i dojilje oprezno!

Trudnice i dojilje trebaju izbjegavati njihovu primjenu bez savjeta sa liječnikom. Ne preporučuje se primjena i konzumiranje alkohola uz ove lijekove obzirom da bi pojedini od njih mogli pojačati njegovo djelovanje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ildartth

      Jeftini Claritin - http://ibright.lv/claritineu.htm

    • Default avatar -
      zmajer

      Poštovani,htjela bi Vas upoznati da sam isprobala lijek za alergiju kojeg još nema na našem tržištu sa aktivnom supstancom clorfenamin maleat ,preporučam..

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.