Eko 11. svibnja 2011.

Bebe tuljani na meti lovaca

Tuljan1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jedan od najgorih zločina prema prirodi upravo je u tijeku uzduž obala Kanade, čija je vlada ove godine odobrila ubijanje nevjerojatnih 468.200 beba tuljana. Za čak 120 posto je povećana prošlogodišnja kvota, kojom je odobreno "skromnih" 200.000 žrtava pokolja

Kad pomislimo na Kanadu, na pamet nam pada napredno i visoko razvijeno društvo s mnogo nižim stupnjem nasilnog kriminala od susjednih SAD. Nažalost, Kanada ima mračnu stranu, a svo nasilje od kojeg se njeni stanovnici u svakodnevnom životu suzdržavaju svakog proljeća iskaljuju na bespomoćnim i nedužnim tuljanima.

Žrtve pokolja su mladunci stari oko dva tjedna, a povod je skupljanje tuljanovog krzna i kože, koji su na visokoj cijeni u Kini i još par zemalja nesklonim poštivanju civiliziranih normi. Ovaj je pokolj tim užasniji zna li se da se ne provodi radi ljudske prehrane, iako ni to ne bi bio opravdan motiv u svijetlu pokazatelja da je biljna hrana zdravija te da biljke mnogo manje trpe kad ih se pretvara u hranu.

Borci za prava životinja obilaze mjesta na kojima bezobzirni lovci palicama ili štapovima s metalnom oštricom mlate i ubijaju mladunčad, snimajući ove užasne prizore s maksimalne daljine od deset metara. To je najmanja razdaljina na koju se smiju približiti, dok se podrazumijeva da ne smiju intervenirati i primjerice nasrnuti na lovce, jer bi tada sami bili izloženi kaznenom progonu (a vjerojatno bi dobili i batina).

Od lova na tuljane živi 6000 obitelji

Kanada tolerira ovu divljačku praksu zato jer 6000 kanadskih obitelji živi od lova na tuljane. A političarima je lakše podnijeti prosvjede protiv lova iz mnogih krajeva svijeta nego demonstracije lovaca, do kojih bi došlo kad bi se lov zabranio. Aktivisti upozoravaju da je trgovina kožom i mesom tuljana golema, multimilijunski biznis te da su kukavički lovci već dovoljno zaradili da bi se mogli prebaciti na čestitiji posao.

Nama se Europljanima podrazumijeva da jedna Kina, poznata po kršenju ljudskih i životinjskih prava, neće ni trepnuti okom zbog globalnih prosvjeda usmjerenih na trgovinu tuljanima. No, zapanjuje bezobzirnost s kojom je kanadska savezna ministrica za ribolov, Gail Shea, obrazložila da se radi o "legalnom lovu, iz kojeg treba isključiti emocije''.

Aktivisti podsjećaju gđu. Shea da je lov legalan samo zato što ga je kanadska država takvim proglasila, te je pozivaju da sama dođe svjedočiti kako se nad bebama tuljana provodi masakr i to u prisustvu njihovih majki. A životinje itekako imaju emocije i osjećaju tugu. Za razliku, čini se, od nekih ljudi.

Novac natopljen krvlju

'Svake godine Kanada provodi besmislen i monstruozan pokolj tuljana, usprkos oštrim reakcijama i osudama iz cijeloga svijeta. Snimke pokolja koje su obišle i zgrozile svijet pokazale su da bespomoćne tuljane, najčešće ne starije od dva tjedna, ubijaju mučki harpunima i palicama, a krzno im često deru dok su još živi.

Mnoge bebe tuljana umiru zarobljene pod ledom nakon ranjavanja, promatrajući pritom stravično umiranje drugih beba tuljana', priopćili su Prijatelji životinja, udruga sa sjedištem u Zagrebu, koja će uputiti prosvjednu notu Veleposlanstvu Kanade u Hrvatskoj.

Zahvaljujući napornom radu aktivista za zaštitu tuljana i organizacija diljem svijeta, velikom protivljenju Kanađana i nacionalnim zabranama uvoza proizvoda od tuljana (SAD, Meksiko, Hrvatska i čitava Europska unija), tržište proizvoda od tuljana bitno se smanjilo, no očito je i dalje dovoljno veliko da je ovog proljeća otvoren lov na blizu pola milijuna dragih životinjica.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.