Dijeta 31. svibnja 2011.

Kraljevska dijeta Kate Middleton

Kate-William
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Catherine Middleton, supruga princa Williama, pobornica je Dukan dijete, a vitka ostaje zahvaljujući strogom režimu vježbanja. U svojoj kraljevskoj rezidenciji u Londonu ima teretanu u kojoj provodi sat vremena dnevno, a osim toga bavi se sportovima na otvorenom i u bazenu

Aktivna sportašica

Iako je u medijima prisutna cijelo desetljeće, otkad je postala djevojka princa Williama, Kate Middleton je postala svjetski slavna prošle jeseni, nakon što su objavljene njene zaruke s nasljednikom britanske krune.

I prije kraljevske svadbe, 29. travnja, milijune je zanimalo sve o prehrani i fitnesu buduće princeze i o načinu na koji održava vitku i sportsku figuru. Kate je visoka 174 cm i teška 56 kg, što su mjere koje izazivaju zavist, a ne prelaze u sferu patološke mršavosti.

O Kate se zna da je aktivna u sportu i da dobar dio njenih tjelesnih čari dolazi od plivanja, vožnje biciklom i tenisa, često u društvu s princem.

U mnogo je navrata fotografirana na skijanju s Williamom na švicarskim Alpama. Dan proveden na skijalištu prilično je naporan te sagorijeva 2000 kalorija.

Preveslala cijeli Kanal!

Njen je sportski duh bio uočljiv od školskih dana, kad je bila prvakinja škole u skoku u vis i u dalj. Prije četiri je godine kao članica veslačke ekipe The Sisterhood (Sestrinstvo) ušla u povijest jer su "Sestre" bile prva ženska postava koja je preveslala La Manche.

Osim sportovima na otvorenom i u bazenu, Kate se rekreira i u teretani. Razni izvori iznijeli su da u svojoj kraljevskoj rezidenciji u Londonu ima pravu, potpuno opremljenu teretanu u kojoj vježba barem sat dnevno. U teretani diže utege, trči i vesla na stacionarnom stroju za veslanje.

Dijeta bez ugljikohidrata

U zadnjih je deset godina, otkako ju je javnost otkrila, Kate smršavila oko 4,5 kilograma. Nekoć je pušila da bi si smanjila apetit, no u novije se vrijeme oslanja na Dukanovu dijetu, bogatu bjelančevinama, a siromašnu ugljikohidratima. Na ovu dijetu Kate je nagovorila njena majka Carole, koja je također poklonica Dukana.

Dijeta se sastoji od razdoblja potpunog ili djelomičnog izbacivanja ugljikohidrata, što neosporno pomaže pri mršavljenju, ali po mišljenju mnogih stručnjaka uopće nije zdravo. Ugljikohidrati igraju niz važnih uloga u organizmu te ih nije uputno zaobilaziti, neovisno o riziku debljanja koje donose.

Do dana vjenčanja uspjela je održati privlačnu vitkost, no što će se događati ubuduće? Williamova je majka, princeza Diana, patila od bulimije, što su neki pripisali stresu od pritiska medija i okoline. Bolje za Kate uspije li se othrvati tom pritisku i opredijeliti se za raznovrsnu prehranu, jer princeza je princeza čak ni ako nema manekensku figuru.

Mišljenje stručnjaka

'Iako za sada Kate Middleton nema nikakvih problema s održavanjem tjelesne mase, čini se da princeza želi eliminirati i najmanju mogućnost pojave suvišnih kilograma u budućim godinama', kaže Martina Blašković, nutricionistica Vitaminoteke.

'U svakom slučaju je potrebno pohvaliti provođenje redovite tjelesne aktivnosti koja igra veliku ulogu u održanju zdravlja, ali i potiče bazalni metabolizam.

Ako Kate zaista svaki dan posjećuje teretanu, a još se dodatno bavi i drugim sportovima, jasno je da su njene dnevne energetske potrebe povećane', govori Martina Blašković i dodaje da bi upravo zato za Kate bila primjerenija raznovrsnija prehrana koja uz meso uključuje i žitarice te voće i povrće, a ne ona koja ih ograničava jer bi ugljikohidrati trebali osigurati najveći do energije tijekom dana.

'Dukan dijeta demonizira određene namirnice i nutrijenate, osobito masnoće koje imaju brojne važne uloge u organizmu, što ujedno čini ovaj način prehrane jednoličnim i manjkavim na neophodnim hranjivim tvarima poput složenih ugljikohidrata, prehrambenih vlakana, vitamina, minerala i fitokemikalija.

Ova je dijeta, osim proteinima, bogata i zasićenim masnim kiselinama te kolesterolom što predstavlja ozbiljan zdravstveni rizik, osobito za zdravlje srca i krvnih žila. Također, ako se provodi dugoročno, moguće posljedice ovakvog prehrambenog režima su giht, osteoporoza, bolesti bubrega te konstipacija', napominje nutricionistica Martina Blašković.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar traviata
      traviata

      Svi koji tvrde da je K.M. premršava, ljubomorni du jer žena izgleda fantastično i imislim da bi svi to htjeli, ali je to teško postići pa ako tako ne izgledamo, ljubomorne smo. Ja joj iskreno zavidim i divim joj se i puno bi toga dala da mogu imati 3 kg manje, a možda i više. Na vitkima sve lijepo stoji, a ne da ti ispada trbuh, šišimi rukavi i sl.;))

    • Default avatar -
      anakome

      Ona je po meni premršava. Mislim da bi joj bolje stajale 3-4 kile više.

    • Avatar traviata
      traviata

      Moje je mišljenje da svi koji se izruguju liniji Kate Middleton su malo ljubomorni ili ljubomorne, jer žena izgleda famozno i što god obuće, lijepo joj stoji, a kak bi to izgledalo da je debela pa da joj visi trbuh i guzica. Vidi se da žena pazi na liniju i mnogi bi sve dali da izgledaju kao ona jer za takvo što treba puno muke i odricanja. Samo je njoj lakše zadržati takvo tijelo jer ima vremena zdravo se hraniti ili ne hraniti i vježbati, a vjerojatno ima i osobne trenere i nutricioniste, dok je za nas obične smrtnike to malo teže - materijalno, a i treba biti na poslu min. osam sati. Ja joj se divim i sve bih dala kada bih izgledala kao ona, odnosno mogla skinuti svoje 3 kg viška. Zato, čemu se užasavati iz čiste zlobe i ljubomore.;))

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.