Hrana 01. lipnja 2011.

Špageti s mladim tikvicama

101
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Počela je sezona tikvica pa je Marinela pripremila ukusne špagete s mladim tikvicama i njihovim cvjetovima. Cvjetove trebaš brati ujutro ili navečer i pripremiti u što kraćem roku od branja. Kako bi jelo bilo prikladno i za one intolerantne na laktozu, za umak je umjesto običnog koristila Alpro soya vrhnje za kuhanje

Gušti u tikvicama

Stigle su prve tikvice. Nema većeg gušta nego otići u vrt i nabrati ih zajedno s cvjetovima u ovo doba godine. Cvjetovi tikvica se beru ujutro ili navečer kad su otvoreni. Preko dana su temperature previsoke i cvjetovi se zatvore i pomalo smežuraju pa ih je onda teško očistiti. Moraju se pripremiti u što kraćem roku od branja.

Što se tiče mladih tikvica one su tako slatke i sočne da ih treba dinstati svega nekoliko minuta. Mljac! Ovo je jedno od onih jela koje tradicionalno pripremam svake godine. Ovaj puta malo sam ga prilagodila i za one koji su intolerantni na laktozu.

Sastojci za 2 osobe

  • 160 g špageta
  • 4 mlade tikvice
  • 10 cvjetova od tikvica
  • 50 ml sojinog vrhnja za kuhanje Alpro soya
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Čitaj dalje i saznaj kako od ovih sastojaka s guštom pripremiti špagete s mladim tikvicama i cvjetovima tikvica!

Priprema s guštom

  1. Očisti cvjetove i izvadi tučak te odstrani donji dio cvijeta (peteljku). Cvjetove prepolovi. Operi ih i ostavi da se osuše na kuhinjskom papiru.
  2. Tikvice operi. Male i nešpricane i iz tvog vrta ne treba guliti. Nasjeckaj na komadiće debljine oko 2 mm.
  3. Stavi kuhati vodu za špagete.
  4. Na vatri zagrij 3 žlice maslinovog ulja. Dodaj narezane tikvice i posoli. Pirjaj tri do četiri minute.
  5. Zatim dodaj cvjetove tikvica i pirjaj dok ne uvenu (oko 2 minute).
  6. Stavi kuhati špagete i u međuvremenu pripremi ostatak umaka.
  7. Tikvicama i cvjetovima tikvica dodaj još malo soli, svježe mljevenog papra i vrhnje za kuhanje Alpro Soya. Sve dobro promiješaj.
  8. Kad su špageti gotovi pomiješaj ih sa umakom i dodaj još malo maslinovog ulja i vode u kojima su se kuhali špageti (5-6 žlica). Dobro promiješaj da se okusi prožmu i serviraj tanjure. Sojino vrhnje možeš dodati i na kraju. Po želji i ako smiješ jesti sireve, možeš dodati naribani grana padano.

S obzirom da u ovom jelu nema nikakvih kiselih elemenata i tikvice su slatkaste, uz njega možeš popiti i neko crno vino izraženih voćnih aroma (npr. kupažu merlota, cabernet sauvignona i cabernet franca).

Zdravo guštaj!

Tvoja Marinela

Više na: www.alprosoya-croatia.com

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar luela
      luela

      ovaj recept je odličan! danas sam ga radila za ručak i bilo je jako fino :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.