Dijeta 26. listopada 2009.

Tajne vitkosti iz Japana

Japanska_Dijeta-Zk
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Magiju japanske kuhinje pripisuju činjenici da se naglasak stavlja na uživanju u ljepoti servirane hrane, u hrani se uživa polako i nikada se ne jede više nego što je potrebno. Japanska prehrana koja je jedna od najkvalitetnijh prehrana uopće zaslužna je za dugovječnost Japanaca i nisku stopu pretilosti

Svjetski bestseller 'Zašto se Francuskinje ne debljaju' dobio je odgovor s druge strane zemaljske kugle u obliku knjige 'Japanke se ne debljaju i ne stare: tajne tokijske kuhinje moje majke'. Naomi Moriyama i William Doyle napisali su ovaj jednostavan vodič kako bi svijetu približili zdravstvene prednosti japanske kuhinje.

Hrana se servira u zasebnim posudicama i pritom se konzumiraju male količine raznolikih jela. Riža je važna namirnica u japanskoj kuhinji, a prosječni Japanac konzumira šest puta više riže od Amerikanca.

Mala zdjelica riže servira se gotovo uz svaki obrok, čak i doručak. Japanci obožavaju i povrće. Uobičajeno je da se u jednom obroku servira čak pet različitih vrsta povrća, a i za doručak je uobičajeno pojesti juhu od povrća ili salatu. Soja se konzumira u raznim oblicima i kombinacijama, a neizostavan dio jelovnika čini obilje ribe. Također, pije se puno čaja, najčešće zelenog.

Naomi Moriyama tvrdi da Japanke prosječno unose 25 % manje kalorija dnevno od Amerikanki, što djelomično može objasniti njihovu dugovječnost i nisku stopu pretilosti. Autori smatraju da nije potrebno prakticirati japansku kuhinju da bi uživali u blagodatima ovakvog načina prehrane. Dovoljno je jesti više ribe, povrća i voća, servirati manje porcije, jesti svjesno i polako te dodati tofu i rižu u svakodnevnu prehranu.

Napomena stručnjaka


Radije odabirite integralnu nego bijelu rižu kako bi organizmu osigurali važne tvari koje se inače gube u procesu proizvodnje bijele riže.

Primjer jelovnika

Doručak:

  • šalica zelenog čaja
  • juha od povrća
  • zdjelica kuhane smeđe riže s algama
  • prženi file skuše

Međuobrok:

  • voće po želji

Ručak:

  • miso juha
  • salata od raznolikog povrća začinjena sezamovim uljem
  • zdjelica kuhane smeđe riže
  • šalica zelenog čaja

Desert:

  • naranča

Večera: 

  • miso juha sa školjkama
  • prženi tofu i povrće
  • dinstana pileća prsa
  • zdjelica kuhane smeđe riže
  • špinat na salatu

Mišljenje stručnjaka

U osnovi, japanska je prehrana jedna od nutritivno najkvalitetnijih prehrana koja može stajati uz bok mediteranskoj. To je jedan od razloga zašto je prosječni životni vijek u Japanu dulji nego u zapadnjački orijentiranom svijetu.

Također, stopa pretilosti najniža je na svijetu. Iako su mnogi skloni pripisati ove fenomene genima, epidemiološke studije pokazale su da geni ipak nemaju presudnu ulogu. Naime, kada se Japanci presele u krajeve u kojima se prakticira zapadnjački način života, brzo počinju nakupljati suvišne kilograme.

Prednosti

Riječ je o raznolikoj i uravnoteženoj prehrani koja istovremeno nudi i dozu hedonizma. To nije dijeta, već način života. Velika prednost leži u malenim i umjerenim obrocima koji su u skladu s prirodnom brzinom metabolizma.

Jedan od nutricionistički najsnažnijih aduta u prehrani Japanaca je konzumacija ribe – riba se u Japanu jede i do osam puta tjedno, dok se primjerice u Hrvatskoj prosječno konzumira jedanput tjedno.

Visok unos ribe reflektira se povišenom razinom omega-3 masnih kiselina u krvi Japanaca koja je u pravilu značajno viša nego u zapadnjaka, a ta je pojava možda odgovorna za nižu učestalost ateroskleroze u Japanaca.

Dodatnu prednost po zdravlje pruža i obilje voća i povrća koji služe kao izbor brojnih blagotvornih mikronutrijenata i fitokemikalija.

Nedostaci

Tjelesna aktivnost je nepravedno zapostavljena. Također, unatoč brojnim pogodnostima konzumacije riže, nedostaje unos drugih jednako kvalitetnih žitarica.

Zanemarena je važnost unosa niskomasnog mlijeka i mliječnih proizvoda kao jednog od ponajboljih izvora neophodnog kalcija.

Liberalna upotreba soja sosa i povrća konzerviranog u soli može učiniti prehranu prebogatu natrijem.

Budući da je ovdje riječ o generalnim smjernicama, a ne specifičnom planu mršavljenja, osobe kojima je bitna struktura dijete mogle bi imati problema sa snalaženjem.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.