Zdravlje 25. lipnja 2011.

Obilne mjesečnice - znak za uzbunu!

Menstruacija1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako zbog preobilnih menstruacija pati njihov društveni i spolni život, samo 22 posto žena odmah će posjetiti svog liječnika, dok će 60 posto njih ležati i čekati da mjesečnica prođe. O preobilnom menstrualnom krvarenju – menoragiji te važnosti liječenja razgovarali smo s doc.dr.sc. Dinkom Pavičić – Baldani, spec. Zavoda za humanu reprodukciju i Klinike za ženske bolesti i porode Petrova

Obilna krvarenja ne zabrinjavaju žene

Iako smatraju kako imaju preobilna menstrualna krvarenja 40 posto žena će svog liječnika posjetiti tek nakon više od godinu dana, 38 posto će to učiniti u prvih šest mjeseci, dok će samo 22 posto žena odmah otići kod liječnika.

Oko 20 posto žena nikada nije posjetilo liječnika radi preobilnog menstrualnog krvarenja, a najčešći razlog tome je činjenica da preobilno menstrualno krvarenje imaju od kada su dobile mjesečnicu pa nisu zabrinute (67 posto), dok 23 posto žena ne zna da je obilno krvarenje problem. Rezultati su to istraživanja koje je provela tvrtka Bayer HealthCare na uzorku od 150 žena u dobi od 18 do 45 godina starosti u Hrvatskoj.

Menoragiju u nekom razdoblju svog života iskusi čak 52 posto žena, ali se procjenjuje kako od nje boluje 9 do 14 posto žena. Većina tih žena je slabokrvno, a obilne menstruacije su uzrok više od polovice svih histerektomija - operacija kod koje se izvadi maternica. 

Bolesti maternice povezane s menoragijom

'Menoragija se može javiti kod bilo koje žene reprodukcijske dobi. Ipak, ona se najčešće javlja kod adolescentica koje su tek počele menstruirati i starijih žena koje se približavaju menopauzi.

U obje skupine češći su anovulacijski ciklusi,menstruacijski ciklusi u kojem ovulacija izostaje, jedan od vodećih uzroka menoragija', kaže dr. Pavičić-Baldani i dodaje kako su često uzroci menoragije nepoznati. 

'Oko 50 posto menoragija nastaje zbog nedovoljno poznatih i objašnjenih uzroka pa se zbog toga nazivaju idiopatskim menoragijama. 

Drugih 50 posto menoragija uzrokovani su bolestima maternice kao što su miomi, polipi sluznice maternice, adenomioza i karcinom sluznice maternice, drugim sistemskim bolestima, poput poremećaja rada štitnjače, nadbubrežne žlijezde, bolesti jetre i bubrega, ili zbog uzimanja nekih lijekova', navodi dr. Pavičić-Baldani.

Upravo zbog brojnih i potencijalno opasnih razloga koji mogu dovesti do nastanka menoragije važno je javiti se liječniku kako bi se na vrijeme ustanovio uzrok.

Ne zanemaruj menoragiju!

 

'Osim što dovodi do anemije i smanjenje kvalitete života u podlozi menoragije mogu biti i vrlo ozbiljne bolesti. Dugoročno zanemarivanje menoragije smanjuje šansu uspjeha medikamentoznog liječenja', govori dr. Pavičić-Baldani.

Kada takvo liječenje ne uspije pristupa se kirurškom liječenju, uništavanju sluznice maternice ili odstranjenju sluznice maternice, a još se uvijek oko 30 posto svih odstranjenja maternice radi zbog obilnog menstruacijskog krvarenja.

Mislim da je najvažnije da žene shvate da nije normalno obilno i dugotrajno krvariti. U tom se slučaju trebaju javiti liječniku kako bi se ustanovio uzrok menoragije', zaključuje dr. Pavičić-Baldani.

Prepoznaj obilno krvarenje

 

Procjenjuje se kako 70 000 do 100 000 žena u Hrvatskoj boluje od obilnog menstrualnog krvarenja, što rezultira brojkom od 30 000 hospitalizacija godišnje.

‘Važno je naglasiti da objektivno mjerenje gubitka krvi menstruacijom u svakodnevnoj praksi nije baš jednostavno, pa se dijagnoza uglavnom bazira na subjektivnoj ocjeni pacijentice. 

To znači da ukoliko nam se pacijentica žali da mora mijenjati uložak ili tampon svakih sat vremena ( kvalitetan uložak upije između 5-15 ml krvi, a tampon oko 5 ml krvi), da mora nositi dva uloška u isto vrijeme, mijenjati više od 8 kvalitetnih uložaka dnevno, dizati se po noći radi mijenjanja uloška mi postavljamo dijagnozu menoragije', objašnjava dr. Pavičić-Baldani.

Lošiji seksualni život

‘Žene koje imaju menoragiju susreću se s premenstrualnim tegobama i bolovima koje im uveliko otežavaju obavljanje svakodnevnih obaveza’, ističe dr. Pavičić-Baldani.

Sudionice u istraživanju tvrtke Bayer HealthCare potvrdile su kako menoragija negativno utječe na kvalitetu njihovog života. Čak 72 posto ispitanica za vrijeme menstruacije osjeća slabost i bespomoćnost, dok 47 posto njih ne može obavljati svoje svakodnevne aktivnosti.

Menoragija utječe na njihov spolni život (28 posto) te na izostanak s posla ili iz škole (27 posto).

Ležanje u krevetu i čekanje da mjesečnica prođe je metoda koju primjenjuje 63 posto žena, 23 posto njih će piti čaj kako bi si olakšali te dane u mjesecu, a 24 posto žena neće učiniti ništa.

Liječenje oralnim kontraceptivima

Liječenje menoragije je vrlo indivudualno, a ovisi o uzroku menoragije, dobi pacijentice, zdravstvenom stanju, obiteljskoj anamnezi te željom za potomstvom.

Kao prva linija liječenja menoragije u Hrvatskoj su se najčešće koristili oralni hormonski kontraceptivi i nesteroidni antireumatici čija uspješnost iznosi 50 posto.

Vrlo se često koristi, sa visokom stopom uspjeha i maternični uložak koji luči hormone, no za ovu metodu se uglavnom odlučuju žene koje imaju djecu.

Nedavno se na tržištu se pojavila i prva kontracepcijska pilula Qlaira, koja sadrži prirodan estrogen i namijenjena je za liječenje obilnog menstrualnog krvarenja u žena bez organske patologije, a koje žele koristiti oralnu kontracepciju.

‘Njezin je učinak smanjenje gubitka krvi za čak 88 posto nakon šest ciklusa, što je duplo bolje djelovanje na obilno krvarenje u odnosu na ostale oralne kontraceptive', objašnjava dr. Pavičić-Baldani.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mmedverec

      Draga saruma, svakako morate posjetiti liječnika, na hitan prijam u bolnici. Ne čekajte.

    • Default avatar -
      saruma

      mjesečnica ne prestaje nakon gotovo dva tjedna, u Dubrovniku ne uspijevam naći ginekologa koji bi me primio a uz to patim od teške anemije, što da činim?

    • Default avatar -
      ivanaCH

      "Rezultati su to istraživanja koje je provela tvrtka Bayer...." Da se njih pita i mjesečnica bi bila poremećaj koji treba liječiti....:(

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.