Hrana 03. kolovoza 2011.

Kreativna kuhinja s mirisom soli

Tonka-Maja1
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako te put ovo ljeto donese na Korčulu, obavezno posjeti konobu "U Maje i Tonke". Najbolja domaća hrana, lokalna vina, ugodna atmosfera i šarmantne vlasnice ono su što ovu konobu čini jedinstvenom i privlači goste iz cijelog svijeta. Maja i Tonka otkrile su nam tajne svoje kuhinje i recept za ljetnu salatu od lubenice sa slanim sirom

Jednostavno, svježe, lokalno

Maja Kršinić i Tonka Lujanac rođene su i odrasle u Lumbardi na Korčuli, a sve do prošle godine radile su u Zagrebu. Maja kao računovođa u jednoj velikoj tvrtki, a Tonka kao kreativni direktor u reklamnoj agenciji. 

‘Kad je lani Maja došla sa svojom idejom o ovakvom restoranu, složile smo se odmah oko koncepta i menija, zbrisale s posla i u roku dva tjedna restoran je bio otvoren’, pričaju vlasnice konobe "U Maje i Tonke", koja je smještena u korčulanskom starom gradu.

Kako same kažu, Maja već dugo kuha i ima iskustvo rada u restoranima, dok Tonka ima iskustvo jedenja u restoranima po svijetu.

Ove dvije prijateljice posao su podijelile na dva dijela - Maja je kuharica, a Tonka domaćica, kušačica, konobarica, dizajner, marketinški i PR stručnjak.

‘Naša je konoba posebna’, ponosno kažu Maja i Tonka i dodaju ‘Hrana koju spremamo, način na koji je spremamo, atmosfera koja vlada na terasi i u kuhinji, pa čak i stolnjaci – sve nas to razlikuje od uobičajene ponude’.

Jesi li za tortu od bosiljka?

‘Imamo najbolja lokalna vina, domaće pomidore iz Lumbarde, sir od koza koje su brstile korčulansku makiju. Sve je uvijek friško spremljeno i tu nema izvlačenja. U kuhinji uopće nemamo zamrzivač ni mikrovalnu ni fritezu’, govore Maja i Tonka. 

Jela koja spremaju su jednostavna, pripremljena od kvalitetnih, lokalnih i uvijek svježih namirnica, a mnoge recepte smišljaju same.

‘Često nas pitaju u čemu je tajna naših zapečenih balančana sa sirom. Tajna je u domaćim balančanima (patlidžanima), domaćem siru i salsi od domaćih pomidora koja se svaki dan satima krčka na špaheru. To i ljubav s kojom je sve spravljeno‘, kažu vlasnice konobe "U Maje i Tonke".

‘Volimo i neobičnosti. Maja je upravo iznjedrila novi recept za tortu od bosiljka. Da, da - slatku tortu od bosiljka koja samo nestaje iz frižidera’, pričaju Maja i Tonka i dodaju kako su ipak najpoznatije po velikoj plati na kojoj se nalazi hrpa finih malih predjela.

Radimo s ljubavlju

U konobi spremamo ono što i same volimo i na način na koji bismo kuhale i sebi. Nikada ne bismo dale gostu ono što i same ne bismo pojele’, kažu Maja i Tonka i kroz smijeh dodaju ‘Zapravo, često nas uhvate kako "tamanimo" po frižideru’.

‘Naša misao vodilja je raditi dobro i s ljubavlju - želimo stvoriti dobru atmosferu u kojoj će ljudi uživati. Vjerujemo da sve što se radi s ljubavlju i strpljenjem mora uspjeti', ističu.

Iako inspiraciju za kuhanje pronalaze u knjigama, časopisima, na internetu i kod prijatelja, sve što kuhaju Maja i Tonka pripremaju i prezentiraju na svoj način i unose svoju osobnost u svaki detalj. 

Ako ovo ljeto planiraš posjetiti Korčulu obavezno navrati u konobu "U Maje i Tonke". Konoba radi samo u ljetnim mjesecima i to za ručak i večeru, od 12 do 15 te od 18 do 24 sata.

Što probati iz jelovnika konobe? Vlasnice s osmijehom preporučuju: ‘Sve. Ne nužno tim redom!’.

Salata od lubenice sa sirom

Dok ne stigneš do Korčule, probaj Majin i Tonkin recept za Salatu od lubenice sa slanim sirom.

Sastojci:

  • četvrt lubenice nasjeckane na kockice (oko kilogram)
  • četvrt crvenog luka nasjeckanog na polumjesece
  • 100 g drobljenog slanog sira (može feta)
  • pola šalice soka od limete ili limuna
  • pola šalice sjeckane svježe mente
  • pola šalice sjeckanog peršina

Priprema: 

  1. Dok spremaš ostale namirnice, luk namoči u soku od limete (oko 15 min).
  2. Sve skupa ubaci u zdjelu i pažljivo izmiješaj.

Važno je staviti dosta mente i peršina jer upravo to daje ovoj salati pravu aromu ljeta.

Više o konobi "U Maje i Tonke" saznaj ovdje...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.