Dijeta 16. kolovoza 2011.

Iza uspješnog braka stoji vitka žena?

Sreca--Brak1
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako žena ima manji indeks tjelesne mase od muškarca, brak će biti uspješniji i sretniji, poručuje novo istraživanje koje je pratilo mlade parove kroz prve četiri godine braka. Muškarcu je, naime, privlačnija vitka supruga, pa svoje zadovoljstvo prenosi i na ženu koja se onda osjeća voljeno i zaštićeno, a koliko ima istine u ovom zaključku pitali smo sopranisticu Sandru Bagarić

Koja je tajna sretnog i uspješnog braka? Nedavno istraživanje tvrdi da je recept vrlo jednostavan – žena mora biti mršavija od svog supruga.

Privlačno znači vitko?

Četverogodišnja studija sveučilišta Tennessee sugerira kako su, i kratkoročno i dugoročno gledano, oba partnera zadovoljnija ako žena ima manji indeks tjelesne mase od muškarca.

Istraživanje je uključilo 169 bračnih parova mlađih od 35 godina, koji su ispunjavali anketne upitnike svakih šest mjeseci, kroz razdoblje od četiri godine nakon vjenčanja. 

Rezultati su pokazali kako su muškarci s višim indeksom tjelesne mase od svoje žene na početku braka bili sretniji, te su takvima ostali i kasnije tijekom veze. 

Isto vrijedi i za njihove žene – do isteka četvrte godine braka žene mršavije od svojih muževa bile su zadovoljnije od onih koje su težile jednako ili više od partnera. Muški spol privlačnost žene često ocjenjuje kroz njenu vitkost, a žena se osjeća sigurno i voljeno kada zna da je njen partner i dalje želi.

Mršavost je postala imperativ

‘U modernom društvu žene često osjećaju pritisak da budu mršave, jer se smatra da su muškarcima privlačnije vitke žene’, kaže autorica studije, Andrea Meltzer i dodaje: ‘Poruka istraživanja je da svaka žena može biti sretna u vezi s pravim partnerom.

Pritom nije važno da su supruge mršave, već samo da su mršavije od svojih partnera’.

Stručnjaci također sugeriraju i da su oba partnera sretnija u vezi u kojoj je muškarac "moćniji".

Dobra je vijest da postoje razna shvaćanja pojma "moći". Za neke muškarce moć donose stabilni i visoki prihodi, razina inteligencije, ali i visina i težina osobe. Ovi simboli muške moći kod žena stvaraju osjećaj sigurnosti i vode do većeg zadovoljstva bračnom zajednicom. 

Ipak, stručnjaci dodaju kako treba s rezervom uzeti zaključak da bi muškarci zapravo odbacili partnerice samo na temelju njihove debljine, ako uz to ne postoje i neki drugi razlozi.

Ljubav ide kroz želudac!

Koja je njena tajna uspješnog braka i slaže li se sa zaključkom studije pitali smo sopranisticu Sandru Bagarić, koja je u sretnom braku dugi niz godina. 

'Kao obitelj dosta pažnje posvećujemo zdravoj prehrani i biramo svježe namirnice. Imamo gospodina koji nam dolazi jednom tjedno i donosi zdravu i prirodno uzgojenu hranu, ali osobno ne mislim da je tajna uspješnog braka u mršavijoj supruzi', kaže Sandra. 

'Znam puno korpulentnijih žena koje su zadržale svoje muževe, odnosno imaju uspješne i sretne brakove. Naposljetku, svi znamo za izreku – ljubav ide kroz želudac', dodaje.

'Žene s godinama zbog hormona dobiju nekoliko kilograma, a muškarci isto tako često ostaju mršavi. No, to ne utječe na bračnu sreću. Moj recept za uspješan brak je tolerancija, uvažavanje različitosti i poštivanje jedno drugoga', govori Sandra.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      slatinica

      Noormalno da iza uspješnog braka ne mora biti vitka žena. Postoje tu karakter, inteligencija itd. No, meni kao ženi jest privlačno da moj dragi fizički dominira, u visini i težini. To mi je muževno. Uz njega se osjećam zaštićenom, ali i ja se sama sebi činim privlačnijom kad sam mršavija od njega. Ruku na srce kad vidim par u kojem je žena puno deblja od muškaraca to mi je nekako jadno. On ispada kao neki slabičak a ona jednostavno ,neženstveno. Nema sklada, ravnoteže. To jednostavno nije prirodno, pa na kraju niti privlačno, htjeli to priznati ili ne.

    • Default avatar -
      dauna

      u mom slucaju ovaj clanak nema uporista niti malo ;)

    • Default avatar -
      LauraB

      ma svašta... nitko ne treba biti pretio prvenstveno zbog sebe i svog zdravlja. I, naravno da će nam biti poželjniji bračni partner koji je oku ugodan nego onaj koji izgleda kao nasukani kit. Al recimo moj dragi je mršav ko komarac i žilav, imamo istu visinu a ja imam 2 kg više od njega. nismo zato nesretni hehhehehe

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.