Hrana 12. rujna 2011.

Najzdravije namirnice svijeta: slanutak

Slanutak1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Zbog bogate zalihe prehrambenih vlakana slanutak je odličan dodatak zdravom načinu prehrane. Pomaže u snižavanju kolesterola, čuva srce i održava zdravu razinu šećera u krvi. Ako želiš obogatiti svoju prehranu, ovu mahunarku obavezno uvrsti u jelovnik te isprobaj recept za grčku salatu sa slanutkom

Slijede dijelovi iz knjige ''Najzdravije namirnice svijeta'' Georgea Mateljana u izdanju Planetopije, Profila i Udruge Split Zdravi Grad.

Osnovne značajke

Dostupnost: cijelu godinu

Čuvanje u hladnjaku: ne

Rok trajanja: do 12 mjeseci

Priprema: minimalna

Najbolji način kuhanja: konzervirane grahorice ne zahtijevaju kuhanje

Slanutak, poznat također i pod nazivima naut i čičvarda, bio je popularan već u drevnoj Grčkoj i Rimu. Potječe sa Srednjeg istoka, dijela svijeta gdje se još uvijek jede i gdje je jedna od vrijednih osnovnih namirnica. Iako na Zapadu nije toliko popularan, najkonzumiranija je mahunarka na svijetu.

Njegov ukusni orašasti okus i putrasta, a ipak pomalo škrobasta tekstura odličan je dodatak najzdravijem načinu prehrane. Za bogatiji okus i veću hranjivost, dodaj ga omiljenoj salati.

Zašto bi slanutak morao biti dio najzdravijeg načina prehrane

Bogata zaliha prehrambenih vlakana slanutak čini dragocjenim za zdravlje srca i probave. Sadržaj topljivih vlakana također ga čini izvrsnom namirnicom koja pomaže u održavanju zdrave razine šećera u krvi. Koncentrirani je izvor prehrambenih vlakana, koja pomažu u smanjivanju kolesterola.

Slanutak, kao i crni grah, sadržava purine, što kod nekih ljudi može izazvati zdravstvene tegobe.

Najbolji način odabira slanutka

Pri kupnji konzerviranog slanutka poželjno je odabrati onaj ekološki uzgojen koji ne sadržava dodane soli ili aditive, a i suhi slanutak, kad god je moguće, trebao bi biti ekološki uzgojen.

Kao i kod drugih namirnica koje kupuješ u rinfuzi, provjeri da su spremnici u kojemu se nalazi pokriveni te da trgovina ima dobar promet kako bi osigurala maksimalnu svježinu.

Bilo bi dobro da ga kupuješ u rinfuzi ili već zapakiran, važno je da nema znakova vlage ni oštećenja od kukaca te da je cijel i ne napuknut.

Grčka salata sa slanutkom

 

Budući da slanutak treba namakati i dugo kuhati, predlažem korištenje konzerviranog ekološkog slanutka. Za pripremu ovog recepta potrebno je samo nekoliko minuta.

Sastojci

  • 1 limenka od 440 ml slanutka, poželjno ekološkog
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • morska sol i papar po želji

Po želji: dodaj 1 žlicu limunova soka i pola nasjeckanog crvenog luka srednje veličine

Priprema

  1. Protisni ili nasjeckaj češnjak i pusti da stoji 5 minuta.
  2. Ocijedi tekućinu i slanutak isperi pod mlazom hladne tekuće vode kako bi se smanjilo stvaranje plinova.
  3. Spoji sve sastojke, pomiješaj i uživaj! Za više okusa možeš dodati još maslinova ulja.

Recept za 2 osobe

Isprobaj prijedloge posluživanja slanutka pripremljenog prema prethodnome receptu:

  1. Za bogatiji okus, dodaj kadulju, origano, majčinu dušicu ili mljevenu papriku. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, češnjak, curry u prahu i kumin također nadopunjavaju okus slanutka.
  2. Humus ili srednjoistočni namaz: U mikseru pripremi pire od slanutka pripremljenog za samo 5 minuta, 1 žlice tahinija sa sezamom i 1 žlice svježeg limunova soka. Dok se smjesa miksa kroz rupu na mikseru, malo po malo dodaj 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja. Začini morskom soli po želji.
  3. Svitak s humusom: Namaži humus na integralnu pšeničnu tortilju, list salate ili kupusa i ukrasi sirovim povrćem, poput crvene paprike ili krastavca. Poškropi mediteranskim preljevom i zamotaj.

Najbolji način čuvanja

 

Suhi slanutak čuvaj u hermetički zatvorenoj posudi na hladom, suhom, tamnom mjestu, gdje će se održati do 12 mjeseci. Neiskorištene porcije kuhanog ili konzerviranog slanutka možeš čuvati u hladnjaku do tri dana ako ih staviš u pokrivenu posudu.

Najbolji način pripreme slanutka

Konzervirani slanutak isperi pod mlazom hladne tekuće vode. Ispiranje će pomoći da ukloniš nešto oligosaharida iz konzerviranog slanutka koji mogu uzrokovati probavne smetnje.

Ako još uvijek osjećaš nadutost, eksperimentiraj sa slanutkom različitih proizvođača dok ne nađeš onaj koji ti odgovara.

Namakanje suhog slanutka

Dodaj 4 šalice vode na 1 šalicu slanutka, te namači 8 sati ili preko noći. Ocijedi i ponovno isperi prije kuhanja.

Slanutku je potrebno sat do sat i pol kuhanja.

Savjeti za kuhanje slanutka

  • Nemoj dodavati sol u vodu za kuhanje jer će slanutak otvrdnuti. Sol dodaj tek kada se potpuno skuha.
  • Ako tvoj recept zahtijeva kisele sastojke, poput rajčica, octa ili vina, dodaj ih tek kad se slanutak skuha jer će u suprotnom otvrdnuti.
  • Okus slanutka nadopunjuje se kuhanjem sa 3 lovorova lista, 2 sušene chipotle papričice ili 10 zrna papra. Izvadi ove začine prije posluživanja. Začine poput kumina, korijandra, paprike ili čili papričice najbolje je dodati 5 do 10 minuta prije kraja kuhanja.

Najzdraviji način kuhanja

 

Ako imaš vremena za kuhanje slanutka kod kuće, trud se isplati.

Sastojci

  • 1 šalica suhog slanutka
  • 4 šalice vode za namakanje
  • 3 šalice vode ili temeljca bez soli
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • morska soli i papar po želji

Priprema

  1. Stavi slanutak u veliku posudu, prekrij ga sa 4 šalice vode i pusti da se namače preko noći ili najmanje 8 sati.
  2. Ocijedi vodu, dodaj 3 šalice svježe vode ili temeljca bez soli, polupokriveno ostavi da zakipi.
  3. Smanji na nisku temperaturu i lagano kuhaj otprilike sat do sat i pol, ili dok ne postane mekan. Povremeno pomiješaj i po potrebi oberi pjenu.
  4. Provjeri je li slanutak gotov. Ako je još uvijek tvrd i više nema vode u posudi, dodaj pola do jednu šalicu vruće vode i nastavi kuhati dok ne omekša. Ocijedi tekućinu ako se skuhao, a ostalo je još vode. Kad se slanutak skuha, dodaj maslinovo ulje, sol i papar po želji.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar Zdrava1987
      Zdrava1987

      najbolji je u salati...barem meni

    • Avatar indica
      indica

      Dobar mi je u maneštri.I na salatu u kombinaciji sa crvenim radićom.

    • Default avatar -
      radio101

      Ono što je Zapadu Srednji istok ( Middle East), nama je Bliski istok. Onda bi po tomu humus bio bliskoistočni namaz ;)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.