Hrana 15. rujna 2011.

Moj prirodni kruh

Zena-Kruh-Rukavice1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pečenje kruha kod kuće uopće nije tako teško kao što misli većina ljudi. Uz dobru mješavinu za kruh te aparat za izradu kruha, svatko se može upustiti u svoju prvu pustolovinu pečenja. Donosimo recept za kruh od soje, a tebe pozivamo da nam pošalješ vlastiti recept za pripremu omiljenog kruha, jer ćemo najbolji recept nagraditi s pekačem kruha i Ekoklas proizvodima

Vlastite recepte za pripremanje kruha možeš slati na mail: mojrecept@zdravakrava.hr do 16. listopada, a korisnik čiji recept izaberemo osvojit će pekač kruha i dvije kutije Ekoklas proizvoda, odnosnopo 5 kg od svakog proizvoda: crno brašno tip 1100, bijelo brašno tip 550, integralno brašno i gris (pšenična krupica) tip 400

Također 3 korisnika će na dar dobiti knjigu 'Kruh, ukusan kruh, hrskav ili mekan, kreativno kuhanje' u izdanju Veblea te utješni paket Ekoklas proizvoda. Utješni paket se sastoji od 2 kg crnog brašna, 3 kg bijelog brašna, 3kg integralnog i 2 kg grisa.

U knjizi 'Kruh, ukusan kruh, hrskav ili mekan, kreativno kuhanje' u izdanju Veblea naći ćeš mnogo slasnih recepata za različite vrste kruha, od klasičnog i internacionalnog kruha do cijelog niza slatkih i začinjenih peciva. Iz knjige smo ti izdvojili savjete za vlastoručno pripremanje kruha, te recept za kruh od soje, a pozivamo te da i ti što prije pošalješ svoj recept za kruh te možda osvojiš nagrade.

Savjeti za vlastoručno pripremanje kruha

  • Bolje je tijesto mijesiti previše dugo nego previše kratko: barem 20 minuta rukom ili oko pet minuta mikserom. Također je veoma važno pravilno mijesiti rukom drugi put. Važno je temeljito mijesiti kruh kako bi nastale fine ''pore''. To je jedini način pripreme finog, rahlog kruha.
  • Da bi bila sigurna da će se tijesto pravilno nadići, moraš ga mijesiti dok ne postane elastična, podatna masa. Molim te, imaj na umu: fleksibilno tijesto uvijek je bolje od tvrdoga. Kako bi oblikovala tijesto, možeš dodati malo brašna ako je potrebno.
  • Kad tijesto dovoljno naraste, odmah ga treba staviti u zagrijanu pećnicu. Ako se obilkovano tijesto za kruh preksno stavi u pećnicu, može izgubiti oblik, ''splasnuti'' i postati ljepljivo. Zato pećnicu uvijek moraš unaprijed zagrijati.
  • Važno je tijekom pečenja staviti posudu vode u pećnicu. Tako ćeš spriječiti sušenje tijesta i dobiti ravnomjerno pečen kruh.
  • Kora će biti lijepa i hrskava ako je pred kraj pečenja namažeš s malo vode. Ukoliko to učiniš s mlijekom, dobit ćeš poseban sjaj. Namažeš li kruh žumanjkom, imat će zlatnosmeđu koru. Dodavanje soli u žumanjak preporučuje se samo za kraće vrijeme pečenja jer će kora inače biti previše tamna. Ako kora prebrzo postaje smeđa, možeš kruh pokriti aluminijskom folijom.
  • Da bi provjerila je li kruh pečen, kucni po gornjem dijelu. Ako zvuči šuplje, kruh je pečen. Ako ne, vrati ga u pećnicu.

Kruh od soje

Vrijeme pripremanja: otprilike 2 sata

Vrijeme pečenja: otprilike 50 minuta

Sastojci

  • 250 g pšeničnih zrna, 125 g zrna raži
  • 1 čajna žlica zrna korijandera
  • 125 g sojinog brašna, 1 paketić suhog kvasca
  • 1 paketić (15 g) ekstrakta kiselog tijesta
  • 1 čajna žlica soli
  • 2 jušne žlice biljnog ulja
  • 375 ml mlake vode
  • prepržene sojine ljuske

Savjet

Pusti tijesto da raste u košarici za dizanje.

Pećnica

  • Električna: 200 stupnjeva (unaprijed zagrijana)
  • Pećnica s cirkulacijom toplog zraka: 180 stupnjeva (nije potrebno zagrijati)
  • Plinska: na 3-4 (unaprijed zagrijana)

Priprema

Samelji zrna pšenice, raži i korijandera, te stavi u zdjelu sa sojinim brašnom. Dobro promiješaj sa suhim kvascem i ekstraktom kiselog tijesta. Dodaj sol, ulje i vodu. Od sastojaka napravi glatko tijesto ručnim mikserom s nastavcima za tijesto, najprije najmanjom a zatim najvećom brzinom, oko 5 minuta.

Pokrij tijesto i pusti ga da raste na toplom mjestu. Pospi brašnom, izvadi iz zdjele i mijesi na radnoj površini. Napravi ovalno-okrugli oblik. Tijesto stavi na namazani lim za pečenje i pusti da se opet diže na toplom mjestu. Premaži ga vodom i pospi sojinim ljuskama. Stavi lim na rešetku u pećnici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.