Dijeta 07. listopada 2011.

Šalica zelenog čaja za vitkost

Zeleni-Caj
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Naša čitateljica Nikolina željela bi skinuti deset kilograma viška. Počela je piti zeleni čaj, pa ju zanima koliko zeleni čaj može pomoći kod mršavljenja. Preporuke i savjete što jesti i piti na dijeti, otkriva nutricionistica Darija Vranešić Bender

'Imam problem sa težinom i željela bih smršavjeti desetak kilograma. Smanjila sam unos hrane, ali nisam baš zadovoljna rezultatima. Pet puta tjedno treniram (plivanje i brzo hodanje) i počela sam piti dosta zelenog čaja. Zanima me može li mi zeleni čaj pomoći i koliko bi čaja dnevno trebala piti? Ne mogu se držati niti jedne dijete jer imam takvo radno vrijeme da se svaki dan dižem u drugi sat i ručam u drugo vrijeme. Također me zanima možete li mi preporučiti što je najbolje jesti za večeru u popodnevnim smjenama na poslu, s obzirom da obrok nemam gdje skuhati ili pripremiti'.

Mišljenje nutricionista

Zeleni čaj može biti od pomoći, a poželjno je popiti 2-3 šalice dnevno.  Naime, zeleni čaj u svom sastavu sadrži hlapiva ulja, vitamine, minerale i kofein te fitokemikalije – polifenole. Većina polifenola u zelenom čaju su katehini od kojih je količinski najznačajniji epigalokatehin-3-galat (EGCG).

Upravo je EGCG znanstveno najistraženiji sastojak zelenog čaja kojem se i pripisuju brojna pozitivna svojstva na zdravlje ljudi, a najviše pozitivne prašine podiglo je otkriće da EGCG djeluje na smanjenje tjelesne mase.

Zeleni čaj i lagana tjelovježba je dobitna kombinacija

Naime, pokazalo se da taj spoj povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Istraživanje na ljudima je utvrdilo povećanje od 4 posto u energetskoj potrošnji tijekom unosa ekstrakta zelenog čaja. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva. Istraživanje na miševima objavljeno u časopisu ''Journal of Health Science'' otkriva da je oksidacija masti značajno veća u slučaju istovremene redovite tjelesne aktivnosti (3 puta tjedno) i unosa ekstrakta zelenog čaja, nego redovitom tjelesnom aktivnošću ili unosom ekstrakata zelenog čaja pojedinačno. Stoga se smatra da je kombinacija redovite tjelovježbe i unosa katehina čaja učinkovita metoda smanjenja zaliha masti u organizmu.

Druga pića i namirnice

Druga pića i namirnice koje se preporučuju su uglavnom sirovo i kuhano voće i povrće, voćni i povrtni napitci, nemasno meso i riba te niskomasni mliječni proizvodi. Tvoje životne navike ne idu baš u prilog održavanju poželjne tjelesne mase, a bilo bi uputno da bez obzira na dnevni ritam konzumiraš obroke u pravilnim vremenskim razmacima, primjerice svakih 4 sata.

Uz malo više brige i dobru organizaciju moguće je isplanirati adekvatnu prehranu i u takvim nepovoljnim uvjetima.

Popodnevni obroci na poslu mogu biti, primjerice, hranjivi sendvič s povrćem i nemasnim sirom, šunkom, pečenom piletinom ili ribljim namazom. Uobičajenom sendviču možeš dodati ribanu mrkvu ili klice. 

Kvalitetan sendvič pripremi dan ranije

Ukoliko ujutro nemaš dovoljno vremena za pripremu, kvalitetan sendvič možeš pripremiti i večer ranije. Riblja pašteta ili pečena piletina može u hladnjaku stajati dan ili dva. Ako kupuješ već gotove sendviče, biraj one sa integralnim pecivima te smanji dodatke raznih umaka koji su nerijetko vrlo masni.

Brz, a kvalitetan obrok čine i salate s pilećim mesom na grillu ili konzerviranom tunom, povrćem po želji, a salatu možeš obogatiti i nekom kuhanom žitaricom kao što je pšenica, bulgur ili kus kus.

Bez obzira pripremaš li ih sama ili ih kupuješ gotove potrudi se da salata sadrži što više različitih sastojaka i obavezno provjeri jesu li svi sastojci svježi.

Rezana rajčica s nekoliko kriški sira

Kao hranjiv obrok poslužit će i rezana rajčica s nekoliko kriški sira i malim integralnim pecivom. Za ''malu glad'' uvijek su zgodne žitarice s niskomasnim mliječnim proizvodom ili žitne pločice.

Drži na poslu nekoliko vrsta zdravih međuobroka kako bi imala što za prigristi kada te ''uhvati kriza''. Preporučuje se uvijek imati manje količine nekoliko vrsta voća kako ti ne bi dosadilo, a zgodno je imati pri ruci i mješavinu orašastih plodova, sušeno voće i očišćeno svježe povrće poput mrkve ili korabice.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      martillum

      Istina, samo nemojte koristiti filter zelene cajeve. Probajte rinfuzo, jer vrijedi, zdravije je i ima puno vise efekta. Okus je drugaciji i caj bolje daje svoj sastav u caju. U fiter vrecice se stavlja DUST sto je treca klasa caja, ali je legalno. Posjetite u Rijeci trgovinu, moze se naruciti on line na www.cajkovski.com

    • Avatar nikolinaistra
      nikolinaistra

      zeleni caj je super smanjuje glad a i cisti organisam svakodnevno ga popijem barem 1l iako mi nije nekog okusa!!

    • Default avatar -
      smokvica

      koliko je dostojna zamjena domaceg i gotovog u boci zelenog caja? zaboravim ponijeti na posao kuhani domaci caj pa sam par puta kupila u boci tj. tetrapaku pa sto mislite o tome cure,jeste li probale koji.....???

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.