Hrana 13. listopada 2011.

Stručni žiri degustirao kruh!

Ziri_2
1/17
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Od 17 pristiglih prijava za projekt ''Izbor Kruha godine 2011'',  naš stručni žiri napravio je uži izbor u koji je ušlo deset vrsti kruha, a nakon degustacije u Klubu Gastronomada svoj izbor je suzio na 5 polufinalista. Pogledaj kojih pet vrsti kruha je ispunilo očekivanja žirija i kakva je bila atmosfera na degustaciji

Prvi krug izbora Kruha godine 2011. trajao je od 15. rujna do 10. listopada javnim pozivom i objavljivanjem prijavnice za sudjelovanje u izboru Kruha godine 2011. Članovi stručnog žirija su od pristiglih prijava napravili uži izbor od deset vrsti kruha koje su pažljivo degustirali u Klubu Gastronomada. Više o samom projektu i kriterijima izbora pročitaj ovdje.

Druženje i degustacija u Klubu Gastronomada

Nakon završetka prvog kruga projekta ''Izbor Kruha godine 2011.'' u organizaciji Zdrave Krave, stručni žiri kojeg čine predstavnica zakonodavstva doc. dr. sc. Jelena Đugum, liječnik prof. dr. sc. Željko Krznarić, nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić Bender, kulinarski stručnjak Robert Ripli i glavna urednica portala Jasna Duspara sastali su se u Klubu Gastronomada i počeli s degustacijom pristiglih kruhova.

Zadatak nije bio nimalo lak, a članovi žirija su svoju zadaću shvatili vrlo ozbiljno, pa su se i po nekoliko puta vraćali do istog kruha, analizirajući ga okusom, mirisom i dodirom.

S obzirom da je svih deset izabranih vrsti kruha bilo usklađeno s pravilnikom o pekarskim proizvodima, žiri je prilikom degustacije posebnu pozornost obratio na nutritivne karakteristike i okus svakog kruha.

Pet polufinalista su:

Pet polufinalista koje je izabrao stručni žiri su: Punozrnati kruh od Stil Pekarne, Kayu kruh od Bio Zrna, Raženi kruh Natura od Zagrebačkih pekarni Klara, Lugarska štruca od Pekare Dubravica i Kruh trokut s više vrsta sjemenki Körner Eck od Lidla.

Odluku o 3 finalista za koje će glasati naši čitatelji objavit ćemo sutra, jer odabrani kruhovi moraju odstajati jedan dan umotani u foliju na sobnoj temperaturi kako bi se još jednom provjerio njihov okus nakon proteklih 24 sata.

Sutra očekuj odluku našeg žirija i objavu tri nominirana kruha koji će se natjecati za titulu  Kruh godine 2011.!

Bodovi stručnog žirija

  1. Punozrnati kruh, Stil Pekarna d.o.o. - 50,5 bodova
  2. Kayu kruh, Bio Zrno d.o.o. - 49 bodova
  3. Raženi kruh Natura, Zagrebačke pekarne Klara d.d. - 44 bodova
  4. Lugarska štruca, Pekara Dubravica - 43,5 bodova
  5. Kruh trokut s više vrsta sjemenki Körner Eck, Lidl Hrvatska d.o.o.k.d. - 43 bodova
  6. Ekološki kruh s kalamata maslinama, Garden - 42 bodova
  7. Susjedov kruh, Mercator-H d.o.o. - 41 bodova
  8. Zrnek, Pekarnica Latica d.o.o. - 40,5 bodova
  9. Peka 1,00, Babić Pekara d.o.o. - 39,5 bodova
  10. Zlatna štruca, Pan-Pek d.o.o. - 37 bodova

Komentari žirija

Glavna urednica portala Zdrava Krava, Jasna Duspara istaknula je važnost prvog ovakvog projekta u organizaciji jednog medija u Hrvatskoj koji ima za cilj podići svjesnost javnosti o važnosti konzumiranja zdravog i ukusnog kruha svaki dan.

'Važno je znati kakav kruh jedemo svaki dan i da imamo mogućnost biranja. Također, ovim se projektom želi potaknuti pekarska industrija da proizvodi što kvalitetniji kruh.

Jako smo zadovoljni odazivom pekarskih tvrtki koje su prijavile 17 vrsti kruha, a od toga ih je 10 ušlo u uži izbor za degustaciju. Postigli smo svoj cilj, projekt je naišao na pozitivan odjek kod struke i javnosti, a sada su na redu naši čitatelji koje motiviramo da glasaju za svog favorita i da šalju vlastite recepte za svoj kruh u nagradnoj igri 'Moj prirodni kruh'.

Predstavnica zakonodavstva doc. dr. sc. Jelena Đugum, kaže kako projekt smatra korisnim za hrvatsku javnost radi popularizacije potrošnje hrvatskih pekarskih proizvoda.

'Uzorci su bili kvalitetni i udovoljavaju zakonskim propisima u Hrvatskoj, a ja osobno podržavam projekt s nadom da će se uskoro početi ocjenjivati i drugi prehrambeni proizvodi'.

Liječnik prof. dr. sc. Željko Krznarić je rado sudjelovao u projektu Zdrave Krave, jer mu je kruh uz čokoladu i kavu omiljena namirnica.

'Jako volim jesti kruh, najdraži mi je od cjelovitih žitarica i vlakana, ali sam isto tako sklon eksperimentiranju kod kupovine kruha'.

Kulinarski stručnjak Robert Ripli odazvao se projektu jer bi i sam volio da se kod nas češće organiziraju ovakvi izbori.

'U Hrvatskoj nedostaje ovakvih ocjenjivanja proizvoda i nadam se da ćemo uskoro moći uspoređivati i odnos cijene i kvalitete prehrambenih proizvoda. Osobno, više volim bijeli kruh, dobra brašna i domaći kvasac, a i sam često pečem kruh'.

Nutricionistici i našoj suradnici Dariji Vranešić Bender bilo je drago sudjelovati u projektu ''Izbor Kruha godine 2011'' jer smatra kako se kruh često demonizira i smatra lošom namirnicom.

'Kruh je jedna od temeljnih namirnica za čovječanstvo i ne smijemo ga izostaviti iz naše prehrane. Ja osobno najviše volim integralni sa sjemenkama ili čisti kukuruzni kruh'.

Pokrovitelj projekta

Ivan Javor voditelj je promocije tvrtke PIK Vrbovec, koja je ujedno i generalni pokrovitelj projekta ''Kruh godine 2011''.

'PIK Vrbovec odlučio je podržati projekt ''Kruh godine'' jer smatramo da se PIK šunke, kobasice, mortadela, PIKO i paštete savršeno uklapaju u ukusne sendviče sa svježim kruhom i preferiranim dodacima.

Svaki proizvod ima specifične karakteristike pa se, u skladu s tim, može kombinirati s bijelim, raženim, kruhom sa sjemenkama ili bilo kojim drugim kruhom. A za vrhunski sendvič uz vrhunske mesne proizvode potreban je i vrhunski kruh.

Osobno mislim da je kruh neizbježna namirnica za svaki dan koja, uz ostale sastojke, tanjur čini primamljivim, a nepce zadovoljnim.'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.