Ljepota i relax 09. prosinca 2011.

Spa čarolija u tvom domu

Wellness-U-Domu1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Svakodnevno opuštanje započni laganom meditacijom, priušti si toplu kupku i okruži se mirisima ružmarina i lavande, a prije spavanja tijelo izmasiraj uljem od sezama. Kako u vlastitom domu pripremiti wellness tretman i priuštiti sebi potrebnu relaksaciju i njegu savjetuje ti Meri Bura, doktorica medicine, homeopatkinja i instruktorica joge

Opuštanje kao dnevna rutina

Tretman opuštanja trebao bi biti tvoja svakodnevica. Najbolji učinak dobit ćeš ako mu se posvetiš svaki dan u isto vrijeme. Neka to bude navečer prije spavanja, kad se više ne žuriš nikamo, osim u svoj krevet, u mirni san.

Da bi se dobro pripremila, predlažem da neposredno prije tretmana meditiraš. Meditacija te treba pripremiti, tako da u tretman već uđeš mirna, bez suvišnih razmišljanja, planova, upitnika, dijaloga u glavi.

Najbolji učinak postići ćeš tako da obavljaš neku radnju koja te umiruje. To može biti kuhanje, pospremanje stana, preslagivanje stvari, pjevanje, slušanje glazbe koju voliš, gledanje kroz prozor - dakle jedna aktivnost koju neprestano radiš neko vrijeme (barem dvadesetak minuta).

To svakako nije gledanje televizije, razgovaranje, kompjuter, čitanje novina i slično.

Nakon toga neka kupaonica bude tvoje mjesto za opuštanje, tvoj wellness. Ne bi bilo loše da pritom svira lagana nježna neutralna glazba. Upali svijeće za ugođaj topline i ugodnog osvjetljenja - nabavi barem pet do šest velikih svijeća u toplim bojama, po mogućnosti u zelenoj i narančastoj.

Biraj zeleno i narančasto

Zelena će te opustiti, narančasta balansirati hormone. Neka ti bude toplo, ali ne pretoplo, da ne bi spavala za vrijeme tretmana. Važno je da ostaneš budna. Tu se samo pripremaš za krepak san.

Idealno je ako imaš kadu, koju ćeš napuniti toplom vodom u kojoj možeš razgibati svoje tijelo, zglobove i mišiće i na taj način smanjiti količine mliječne kiseline nakupljene tijekom dana.

Laganim savijanjem i istezanjem vrata, koljena i laktova dodatno ćeš smiriti tijelo i pripremiti ga za prijeko potreban san. Za jači učinak na opuštanje mišića dodaj u kadu četiri kapi eteričnog ulja ružmarina, a za dodatno smirenje i pripremu za san dodaj četiri kapi eteričnog ulja lavande. Još dodaj u kadu šaku soli kako bi se eterična ulja ravnomjerno otopila u vodi.

Masaža za kraj

Nakon što si s užitkom razgibala svoje zglobove i mišiće u toploj vodi, najbolji, a jednostavan peeling napravit ćeš upravo u kadi, tako što ćeš rukavicom od prirodnih vlakana istrljati cijelo tijelo. Na tako očišćenu, glatku, toplu kožu nanesi samo bazno ulje sezama koje će dodatno balansirati sve tvoje energije.

Bez dodatnih radnji, uputi se prema krevetu. Na kraju, s istim uljem namaži svoja stopala i masiraj ih s pažnjom kakvu bi poklonila najdražoj osobi na svijetu. A to si upravo ti!

Ako te zanima više o medicinskom wellnessu, masažama ili holističkoj medicini, za savjet pitaj dr. Meri Buru!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.