Hrana 06. siječnja 2012.

Marina je kuharica jeseni 2011.

Kuharica1_1
1/3
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon zbrajanja glasova čitatelja i bodova stručnog žirija, za kuharicu jeseni izabrana je Marina Andrejević. Pobjedu joj je donio recept za košarice s piletinom, porilukom i radičem, a kao nagradu osvaja Mercatorov poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna te druge vrijedne nagrade

Između tri kuharice koje su dobile najviše glasova čitatelja, Maje Dugi iz Zagreba za jesensku juhu s kurkumom i đumbirom, Marine Andrejević iz Zagreba za košarice s porilukom i piletinom te Irene Cukrov Mutić iz Kastva za puretinu s brokulom i slanutkom, prema ocjenama stručnog žirija Zdrave Krave i Gastro.hr-a pobijedio je recept za košarice s piletinom i porilukom, a Marina Andrejević je postala kuharica jeseni 2011.

Nagrada za užitak u kuhanju

Na portalu Zdrava Krava vidjela sam da postoji natječaj za kuharicu sezone, a kako volim kuhati promislila sam da bih se mogla prijaviti. O pobjedi i nagradama nisam ni razmišljala u tom trenu', kaže Marina koja bila je bila ugodno iznenađena i sretna kada je izabrana za kuharicu tjedna.

'Veselju nije bilo kraja jer me kuhanje stvarno zanima, a do sada nisam imala mogućnost nigdje to pokazati, a kamoli da netko još i nagradi moj trud. Ukratko, jako mi je uljepšan taj tjedan', dodaje.

Marini je titula kuharice jeseni potvrda da ono što voli raditi i što joj je hobi prepoznaju i drugi te da ima neku kvalitetu.

Novi trikovi uz tečaj kuhanja

'Posebno su me razveselile kritike žirija koje su bile konstruktivne i motivirajuće. Sudjelovanje u akciji bilo je zabavno i meni i mojim najbližima - svi su jako ponosni na mene jer znaju da volim kuhati i vesele se nekim budućim večerama i ručkovima', otkriva kuharica jeseni.

'Nagrade, tjedne te za kuharicu sezone su odlične! Delimano posuđe je već u funkciji, a iznimno se veselim petodnevnom tečaju kuhanja kod kuhara Branka Ognjenovića', govori Marina koja do sada nije pohađala tečajeve kuhanja iako joj je to velika želja. 

'Nadam se da ću na tečaju naučiti više o kuhanju i pripremanju namirnica te da će mi stečena znanja pomoći u daljnjem kuhanju i osmišljavanju novih recepata', zaključuje.

Kako je glasovao žiri?

Pogledaj kako su tri recepta u užem izboru - jesensku juhu s kurkumom i đumbirom, košarice s porilukom i piletinom te puretinu s brokulom i slanutkom - ocijenili i komentirali članovi žirija! Svi članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:

Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave

  • Jesenska juha s kurkumom - 1 bod - Dobar izbor za tople jesenske dane, ali nedostaje zrno maštovitosti. Đumbir je mudar izbor, pohvala u svakom slučaju za trud i angažman u akcije sezonskog kuhanja.
  • Košarice s porilukom, radičem i piletinom - 3 boda -Odična, maštovita i nešto zahtjevnija jesenska košarica, ali sigurna sam - vrijedna truda. Svakako bih umjesto soda bikarbone koristila bio prašak za pecivo. Marina, razmisli jednog dana o vlastitoj kuharici koju ćeš napisati inspirirana putovanjima po svijetu. Nakon Indije sigurno planiraš još neko putovanje!
  • Puretina s brokulom i slanutkom - 2 boda - Vrlo primamljivo, kreativno i hrabo osmišljena kombinacija namirnica. Sigurno ću ovo jelo probati sama napraviti. Čestitke!

Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke i voditeljica portala Gastro.hr

  • Jesenska juha s kurkumom - 1 bod - Juha je hranjiva, zasigurno aromatična (možda i prearomatična uz sve začine i sjemenke), međutim način pripreme i nedostatak originalnosti presudili su prilikom bodovanja.
  • Košarice s porilukom, radičem i piletinom - 3 boda - Zanimljiv recept! Uz korištenje sezonskih namirnica - poriluka i radiča, u dobroj kompoziciji s integralnim brašnom i maslinovim uljem složeni su solidni zimski zalogaji koji mogu poslužiti kao omiljena hrana za party ili kao glavno jelo.
  • Puretina s brokulom i slanutkom - 2 boda - Naoko obično, svakodnevno jelo pripremljeno s nekoliko neuobičajenih trikova, primjerice korištenjem sojinog vrhnja za kuhanje i muškatnog oraščića. Pohvalno je i korištenje brokule i poriluka – pravih sezonskih jesensko-zimskih namirnica.

Ocjene kuhara

Marinela Prodan, autorica recepata i kolumnistica Zdrave Krave

  • Jesenska juha s kurkumom - 3 boda - Vizualno najatraktivnije. Kombinacija tikvica, mrkve i kurkume je dobitna kombinacija, sve je pomalo slatkasto u kontrastu s blagom gorčinom mljevenih sjemenki. Zasigurno jako dobro.
  • Košarice s porilukom, radičem i piletinom - 2 boda - Dobar koncept. Svakako spada u kategoriju zdravih laganih jela. Piletina i poriluk se slažu kao namirnice. Izostavila bih peršin za posipanje jer nije potreban. Poriluk je sam po sebi već dovoljno aromatičan. Mozarella i radič doprinijeli su svježini. Nadam se samo da je tijesto dovoljno tanko da ne prevlada ostale namirnice.
  • Puretina s brokulom i slanutkom - 1 bod - Zdravo jelo, bez ikakve sumnje i zasigurno ukusno. Kuhane brokule, poriluk, slanutak, puretina. Možda bi jedino bilo bolje brokule zasebno blanširati u kipućoj slanoj vodi i dodati ih pred kraj - na taj način bi zadržale jarko zelenu boju i ne bi se mrvice od cvijeta brokule vidjele preko ostalih sastojaka - bilo bi vizualno atraktivnije. 15 minuta kuhanja brokule mi se čini previše, ali dobro, ja ih volim malo više hrskave pa je 6 do 7 minuta sasvim dovoljno.

Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr

  • Jesenska juha s kurkumom - 1 bod - Jelo je kvalitetnije ako se povrće pirja jer se kuhanjem puno gubi, a ja bih uključio i povrtni temeljac. Zato juhi s kurkomom dajem 1 bod.
  • Košarice s porilukom, radičem i piletinom - 3 boda - Od tri recepta u užem izboru ovo je izgledom najkompleksnije jelo. Lijepo su sljubljeni okusi i košarice su jedan od mojih favorita.
  • Puretina s brokulom i slanutkom - 2 boda - Brokulu ne bih kuhao već lagano pržio, onda je okusom kvalitetnija - to je jedina zamjerka jelu. Sviđa mi se prijedlog za posluživanje uz salatu od repe i cikle.

Ukupni bodovi stručnog žirija

Kad se zbroje svi bodovi....

Čestitamo pobjednici Marini koja od glavnog sponzora Mercatora dobiva poklon bon u vrijednosti od 2000 kuna, od sponzora projekta Delimano luksuzan Prima set Mega+ posuđa, dok tvrtka Kotanyi daruje tjedni tečaj u školi kuhanja Branka Ognjenovića.

Također čestitamo Maji i Ireni, kao i svim kuharicama tjedna!

Uskoro počinje novi natječaj "Kuhaj u ritmu zime" pa slanjem svojih originalnih i zdravih recepata sa zimskim namirnicama i ti možeš sudjelovati u izboru za recept tjedna, a možda i postati kuharica zime!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.