Psiha i seks Moje emocije 10. rujna 2016.

Postupci uz koje možeš vratiti istinsku intimnost u vezu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Istinska intimnost često se polako izgubi iz veze, a parovi umjesto toga spoznaju kako su postali više prijatelji nego ljubavnici. Donosimo ti dvanaest vježbi na putu do intimnosti uz koje ćeš probuditi staru strast i ponovno se zaljubiti u svog partnera.

Pročitaj ulomak iz knjige "Volim te, ali...", Andrewa G. Marshalla u izdanju nakladničke kuće Mozaik knjiga, u kojem ćeš saznati kako ponovno stvoriti intimnost u vezi istodobno zadržavajući sebe.

Dvanaest postaja na putu do intimnosti

Zamišljeno je da se prolazi po jedna postaja tjedno, no ostani na svakoj dok god se budeš ondje osjećala ugodno. Ako želiš ići brže, to je u redu. Međutim, kao što intimnost obično sporo istječe iz veze, najbolje je da se i ponovo uvodi postupno. Idealno je da ti prethodne postaje postanu potpuno prirodne te da se nastaviš tako ponašati čak i dok budeš usredotočena na one kasnije.

Ovaj je program lakši ako ga podijeliš sa svojim partnerom, ali se nemoj brinuti ako on ili ona dožive bilo kakav razgovor o tome kao napad. Možeš potaknuti put po "Dvanaest postaja na putu do intimnosti" i samostalno. Tvoja promjena u ponašanju bit će dobar primjer i izazvat će povratni učinak.

Provodite vrijeme zajedno

1. Pohvalite jedno drugo. Daj kompliment ili čestitaj svojem partneru na dobro obavljenom poslu. On ili ona vjerojatno će pomisliti da nešto želiš, no ti se samo nasmiješi i ponovi pohvalu.

2. Ugrabite priliku za razgovor. Pomisli koliko su detaljne bile tvoje priče dok ste hodali. Sve je u detaljima, budući da oni oživljavaju priču. Zatraži od svojeg partnera da ispriča nešto i o svojem životu.

3. Odvojite vrijeme za kvalitetan razgovor. Svaki bi par s vremena na vrijeme trebao porazgovarati o tome što žele od života. Kamo idu? Koje su njihove neispunjenje težnje? Budi senzitivna i uistinu se otvori govoreći o svojim strahovima i nadama. Glavni je cilj odvojiti dovoljno vremena za vas dvoje. Ne možete biti intimni ako vaša veza nije ništa više od mrvica preostalih nakon posla, obitelji i prijatelja. Ljubomorno čuvaj ove trenutke.

Ležerni dodiri

4. Povjeri tajnu. Svojim prijateljima možda govoriš sve, ali jesi li iskrena prema svojem partneru? Odaberi nešto čime ćeš otkriti više o sebi. Ne brini se ako se čini da ti morate priznati sve. Poput sjedenja na klackalici, tvoja djela znače da će se i tvoj partner pokrenuti i s vremenom postati iskreniji.

5. Dodiruj svojeg partnera. Ponovno uvedi ležerne dodire u svoju vezu. Gladi stražnji dio partnerove ruke dok gledaš televiziju, poljubi ga u vrat kad je za računalom. Ponekad dodir vrijedi kao tisuću riječi.

Uredi spavaću sobu

6. Dijelite. Uzmi zdjelu sladoleda i dvije žlice kad idete u toplu kupku. Parovi se obično počnu smijati kad im to predložim, ali uživaju u tome. Koristite samo jednu zdjelu – na koncu konca, bit je u dijeljenju. Pokušajte hraniti jedno drugo jer to može biti vrlo senzualno. Osjećaj se slobodno da vodite ljubav, ali ne zaboravi da je ovdje važno da ste zajedno goli, bez obveze da vodite ljubav.

7. Uredi scenu. Pomno pogledaj svoju spavaću sobu. Ubija li strast? Kad sam zamolio parove da opišu mjesto na kojem vode ljubav, čuo sam svašta: od hrpe računa iza kreveta, do životinja koje spavaju pod poplunom. Napravi veliko spremanje – spavaća soba treba biti pozornica za strast, a ne odlagalište smeća. Neka soba bude dovoljno topla, a rasvjeta ugodna (svijeće su dobar prijedlog) te zaključaj vrata. Naposljetku, pridodaj i zvučnu podlogu da poboljša raspoloženje i spriječi brigu o tome jeste li preglasni.

Ponovno otkrivanje strasti

8. Usporite vođenje ljubavi. Za intimnost je potrebno vrijeme. Muškarci često idu ravno na genitalije, dok žene katkada žele obaviti posao što je brže moguće, stoga je, dok jurimo petom brzinom, intimnost gurnuta postrance. Izbjegnite iskušenje da tijekom vođenja ljubavi o tome išta govoriš. Ma koliko zgodno izrečene, druga će strana takve komentare doživjeti kao kritiku. Umjesto toga, spusti partnerove ruke na neko drugo mjesto, koje želiš da miluje. Dodaj pozitivan poticaj: 'Uživam kad ti...' Još jedan način usporavanja je promjena položaja. Na primjer, kad je žena gore, ima mogućnost odlučiti kad je trenutak za penetraciju.

9. Pronađite nove erogene zone. Gdje su tvoje erogene zone? Odgovor: na bilo kojem mjestu gdje je koža tanka, pa su stoga živci blizu površine. Sredina leđa, donja strana zapešća, koljena, zatiljak, vanjski rub vaših usana – zbog toga grickanje može biti strastvenije od običnog ljubljenja.

10. Preskočite snošaj. Seksualna je intimnost iskustvo cijeloga tijela i snošaj treba biti mogući dodatak. Kad možete biti bliski bez pune penetracije, vaši ulozi jako puno vrijede. I premda možda nisi raspoložena za penetraciju, rijetko si preumorna za maženje ili milovanje.

Intimnost je prioritet

11. Neka poticaj bude zajednička odgovornost. Osoba koja uvijek traži ili dobaci lopticu za vođenje ljubavi u opasnosti je da je partner uzima zdravo za gotovo ili, još gore, da je odbaci te da se osjeti neželjeno. Ako rijetko preuzimaš inicijativu, ovo ti je prilika. Ako je to inače tvoja odgovornost, suzdrži se i daj svojem partneru prostora da pokaže inicijativu.

12. Eksperimentirajte. Pokušajte unijeti nešto novo u svoju vezu. To može biti novo mjesto na kojem ćete voditi ljubav – stražnje sjedalo vašeg automobila, odlazak na mjesto gdje se sastaju ljubavnici – ili nešto drugo, na primjer, da jedno od vas ostane odjeveno dok je drugo posve golo. Ove promjene ne trebaju biti velike, samo nešto da pokaže kako vam je intimnost postala stalni prioritet.

Više info na: www.mozaik-knjiga.hr

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      ZofiaPavel

      ČUDO: Moje ime je Zofia Pavel, želim zahvaliti dr. Ogundeleu na dobrom poslu koji je obavio za mene, vratio mi je supruga u roku od 24 sata sa svojim moćima, ovaj čovjek je vrlo moćan, ako vam je potrebna bilo kakva pomoć da biste dobili ako se vaš izgubljeni ljubavnik vrati ili riješite bilo kakve obiteljske i životne probleme, savjetujem vam da kontaktirate dr. Ogundele na WhatsApp -u ili Viber Chatu: +27638836445. Dr Ogundele je stvaran i pošten.

    • Default avatar -
      ArianaCollins

      Ja sam Ariana Collins, želim podijeliti svoje svjedočenje o tome kako sam vratila muža, suprug me napustio prije 5 godina i tražim pomoć svugdje, nitko mi nije mogao pomoći da vratim muža, prošli tjedan vidjela sam svjedočenje drugog gospođo razgovarajući o dr. Ogundeleu, kontaktirala sam ga za pomoć, nakon 24 sata kada je završio moj se suprug vratio, rekla sam dr. Ogundeleu da ću podijeliti svoje svjedočenje zbog čega to sada radim. Kontaktirajte dr. Ogundelea na WhatsAppu/iberu:+27638836445

    • Default avatar -
      imar

      Zelim javno da se zahvalim zeni Renati Kraljici koja mi vratila muza i mojoj deci oca..sve preporuke ostavicu njen broj akom nekom treba pozovite je sila moc i strpljenje....+385923813830 viber.

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.