Ljepota i relax 05. siječnja 2012.

Koža voli vitamine B i C

Njega-Lica
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koža kojoj nedostaje vitamina suha je, siva, naborana i umornog izgleda. Ovo je posebno vidljivo u zimskom periodu, kada ju vjetar i niske temperature dodatno oštećuju, a grijanje isušuje. Stoga licu i tijelu trebaš pomoći unosom potrebnih vitamina B i C, koje možeš osigurati hranom, ali i kozmetičkim tretmanima s vitaminom C

Vitamine dijelimo na dvije skupine, one koji su topivi u vodi i one koji su topivi u lipidima. U vodi su topivi vitamini B kompleksa i vitamin C, a u lipidima A, D, E, F i K. U svakom slučaju, svi se s izvrsnim učincima koriste u njezi kože, kako iznutra, tako i izvana.

Vitamin C – askorbinska kiselina

Ovo je jak reducent i zato vrlo lako oksidira. Vitamin C potreban je radi održavanja normalnog stanja vezivnog tkiva (kolagenska i elastinska vlakna), prije svega unutarstanične osnovne supstance i kapilarne osnove. Askorbinska kiselina potrebna je za sintezu hidroksitirolina, koja čini oko 13 posto molekula kolagena. Vitamin C je antioksidans i lovac slobodnih radikala. 

Vitamin C apsolutno je potreban za otpornost kože i regeneraciju. Pogotovo to vrijedi u suhim zatvorenim prostorima.

Vitamin C također štiti od sunca

Površinski nanešena askorbinska kiselina dobro prodire u kožu, a pogotovo u gornjim slojevima kože postiže znatno više koncentracije nego kada se uzima peroralno. 10-postotna otopina nanešena na površinu kože, 15 do 20 minuta prije izlaganja UV zrakama značajno smanjuje broj oštećenih stanica i eritema uzrokovanih sunčanjem.

Po nekim pokazateljima, vitamin C zbog svoga utjecaja hidroksiliranja kolagena ima posebno važnu ulogu i u procesu starenja kože.

Vitamin B5

Pantenol, zbog svoga kemijskog sastava, lako prodire u kožu. U koži oksidira do pantotenske kiseline (B5 vitamin), koji je bitan sastojak kože i kose. B-pantenol tako služi kao provitamin. Povoljno djeluje na epitelizaciju jer stimulira proliferaciju stanica i pomaže obnavljati tkivo. Ima sposobnost vezanja vlage te nanošenjem na kožu veže atmosfersku vlagu i tako omogućuje hidrataciju kože. Ukoliko se ustrajno primjenjuje na starijoj koži, nakon nekog vremena osvjetljuje staračke pjege.

Tretman s vitaminom C

Svome tijelu spomenute vitamine možeš priuštiti iznutra i izvana.

Dok ga iznutra možeš njegovati pravilnom, zdravom prehranom koja uključuje voće, povrće, svježe namirnice i obilje tekućine, izvana sličan učinak imaju ampule, serumi, kreme i maske.

Beauty centar Zdenka u svome programu ima specijalne programe s vitaminom C koji sadržavaju: piling, ampulu, digitopresuru, kremu i masažu, vlažnu masku s vitaminom C i specijalnu masku s vitaminom C koja omogućava koži da bolje upija hranjive sastojke, vidno zateže kožu i poboljšava opću sliku kože, te putem homogenog utopljavanja potiče cirkulaciju.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      panda123

      Pogledajte više o ovoj temi na: <a href="http://bit.ly/wKFOOe">dermatologija</a>

    • Default avatar -
      ddodig

      Poštovana, koristila sam jako puno kremica na preporuku strucnjaka i savjeta,nikakvih rezultata,jednostavno nemogu nikako pronaci kremu dnevnu pa i nocnu kremu za svoje lice, ten ,imam jako osjetljivu mjesovitu svjetlu put, ponekad sklona crvenilu, sto biste mi vi preporucili kao za dnevnu i nocnu njegu, koja je ujedno sklona mojim financijskim mogucnostima...unaprijed se zahvaljujem , srdacan pozdrav

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.