Dijeta 14. siječnja 2017.

Uz koje niskokalorične napitke ćeš lakše gubiti kilograme?

Što jesti prije spavanja?
1/2
Foto: Guliver/Shutterstock Rutina je ono što će ti pomoći kada je u pitanju vježbanje, fitness i prehrana, ali i cjelokupna njega kože i izgleda.
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada krećemo na dijetu najviše pažnje posvećujemo odabiru namirnica koje će doprinijeti mršavljenju, a manje razmišljamo o napitcima koji povoljno djeluju na liniju.

Kako bi izbjegla nepotrebne kalorije, osim vode pij nezaslađeni zeleni čaj i prirodne sokove, a ako ti nedostaje inspiracije pročitaj naše recepte za zdrave dijetne napitke. Nakon donošenja odluke o uvođenju određenih promjena u prehranu s ciljem mršavljenja na zdrav način, najčešće je pri odabiru ključna kalorijska vrijednost hrane, pogotovo one koju treba izbjegavati. Međutim, često se smetne s uma da neadekvatan unos ili pogrešan odabir tekućine također može u velikoj mjeri sabotirati uspješno mršavljenje.

Mnogi napitci, posebno oni kupovni, sadrže značajan broj kalorija, dok drugi, iako nutritivno bogati, mogu također biti velike kalorijske vrijednosti. Stoga obrati pozornost na unos tekućine te sagledaj svaki napitak s nutritivne i energetske strane.

Voda

Najvažnija tekućina koja bi trebala biti zastupljena u najvećem djelu je, naravno, voda. Ne zaboravi da 60 posto našeg organizma čini voda, ona sudjeluje u svim metaboličkim procesima pri čemu se izlučuje iz tijela putem bubrega, probavnog sustava i disanjem, stoga svakodnevno moramo obnavljati njene zalihe.

Dok se 20 posto vode nadoknadi putem hrane, ostatak je potrebno unijeti tekućinom. Obzirom da voda ne sadrži kalorije, a ujedno pospješuje probavu i izmjenu tvari, predstavlja najbolji izbor za nadoknadu tekućine tijekom mršavljenja.

Pojedine studije pokazale su da konzumiranje jedne čaše vode 20 minuta prije obroka rezultira manjim unosom kalorija tijekom obroka. Također treba imati na umu da aromatizirane vode ipak pružaju određenu energetsku vrijednost zbog dodanih šećera, stoga je preporučljivo odabrati običnu ili mineralnu vodu.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Napitci s kofeinom

U ovu skupinu napitaka ubrajamo čaj i kavu. Iako obje vrste sadrže kofein, odnosno tein, u šalici čaja nalazimo oko 50 mg kofeina, što je duplo manje u odnosu na istu količinu kave. Ako se prisjetimo da preporučeni dnevni unos tekućine iznosi 8 do 10 čaša, dio tog unosa svakako je preporučljivo ostvariti biljnim čajevima.

Kontinuirana istraživanja proteklog desetljeća izdvojila su zeleni čaj kao napitak s posebno izraženim blagotvornim djelovanjem na cjelokupno zdravlje. Pritom se ističe njegovo dokazano antikarcinogeno djelovanje zahvaljujući velikoj koncentraciji antioksidansa. Međutim, za ovu tematiku još je zanimljivije otkriće kako flavonoid iz zelenog čaja EGCG (epigalokatehin-3 galat) pospješuje smanjenje tjelesne mase. Naime, pokazalo se da EGCG povećava potrošnju energije potrebne za probavu, apsorpciju i metabolizam hrane. Također, EGCG stimulira oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Da bi se izbjegle nepotrebne kalorije, čajeve i kavu se preporučuje piti nezaslađene, a ukoliko koristiš mlijeko, pobrini se da bude obrano. Također imaj na umu da dnevna dozvoljena količina kofeina iznosi do 300 mg, dok veći unos kofeina može rezultirati nesanicom, pojačanim lupanjem srca ili osjećajem nemira.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prirodni sok ili smothie

Na tržištu se nudi nebrojeno mnogo vrsta sokova od voća zbog čega je na prvi pogled vrlo teško razabrati koji od njih zapravo sadrže više voća nego šećera. Zbog toga je najsigurnije i najzdravije posegnuti u vlastitu kuhinju i iscijediti svježi voćni sok od primjerice naranče, limuna ili grejpa. Ukoliko posjeduješ malo bolji sokovnik, paleta okusa se može proširiti na bilo koje voće. Ovakav prirodni voćni sok dobiven od cijelog ploda voćke ujedno predstavlja i jedno serviranje voća. Ako je pregust ili previše koncentriran, sok se može razrijediti običnom vodom.

Povrtni sokovi pak sadrže još manje jednostavnih šećera od voćnih i predstavljaju pravu riznicu korisnih vitamina, minerala i fitonutrijenata, zbog čega se i vrlo često preporučuju kao sastavni dio programa detoksikacije i mršavljenja. Kako bi osigurali unos svih mikronutrijenata, najbolje je kombinirati različito voće i povrće u istom napitku, primjerice jabuku, mrkvu i naranču. Uživaj u prirodnom okusu voća i povrća bez dodatka šećera ili umjetnih sladila, a ukoliko je potrebno napitak zasladi žličicom prirodnog sladila kao što je med ili sladovi od žitarica.

Prirodni sokovi mogu se pripremiti i u nešto kaloričnijoj varijanti uz dodatak mliječnog napitka ili mljevenih lanenih sjemenki. Ovakvi napitci preporučuju se konzumirati kao međuobrok zbog nešto veće energetske, ali i nutritivne vrijednosti.

Dodatak jogurta ili obranog mlijeka dodatno osigurava unos proteina i kalcija, dok su lanene sjemenke jedan od rijetkih biljnih izvora esencijalnih omega 3 masnih kiselina. Umjesto kravljeg obranog, može se upotrijebiti sojino, rižino ili zobeno mlijeko. Povrtni ili voćni smoothie moguće je dodatno obogatiti pripravkom od lišća mladog ječma ili pšenice u prahu koji će pomoći u detoksikaciji organizma.

Ukoliko se pak odlučiš na kupovni proizvod, odaberi 100 postotni voćni sok te obrati pozornost da napitak ne sadrži dodane šećere. Nije naodmet još jednom podsjetiti da u ovoj priči nema mjesta za gazirane sokove, bogate jednostavnim šećerima i siromašne hranjivim tvarima, stoga ih treba zaobilaziti u širokom luku ako želiš uspješno i zdravo mršavjeti.

 | Author: Anamarija Ledić Foto: Anamarija Ledić

Alkoholna pića

Gram alkohola je sam po sebi kaloričniji od iste količine proteina i ugljikohidrata, točnije razgradnjom grama alkohola dobije se 7 kcal, dok gram proteina ili ugljikohidrata daje 4 kcal. Već je iz ovih činjenica jasno da je alkohol potrebno svesti na najmanju moguću mjeru kada se radi o mršavljenju. Međutim, postoji i druga strana koja govori o povoljnim učincima umjerenog konzumiranja alkoholnih napitaka, odnosno vina.

Mnoge studije potvrdile su pozitivan utjecaj antioksidansa resveratrola iz vina na metabolizam masti iz hrane. Međutim, potrebno je naglasiti da se radi o umjerenim količinama od 1 do 2 dl vina na dan. Ako se odlučiš na konzumaciju alkoholnog pića, imaj na umu da 1 dl vina sadrži otprilike 80 kcal, a 1 dl piva oko 40 kcal.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Recepti

Sok od povrća

Sastojci

  • 100 g cikle, sitno nasjeckane
  • 70 g mrkve, sitno nasjeckane
  • 1 šalica špinata
  • 125 ml vode

Priprema

  1. Ubaci ciklu, mrkvu i špinat u sokovnik.
  2. Malo razrijedi vodom i dobro izmiješaj.

Voćni smoothie

Sastojci

  • 1 šalica svježeg voća
  • ¼ šalice svježe iscijeđenog soka od naranče
  • 1/4 šalice jogurta

Priprema

  1. Stavi voće, sok od ananasa i jogurt u mikser. Miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu.
  2. Zasladi medom ili smeđim šećerom ukoliko je potrebno.

Hladni napitak od krastavaca i grejpa

Sastojci

  • 2 osrednja svježa krastavca
  • 2 grejpa
  • 1 crvena svježa paprika
  • 2 žlice sjeckanog kopra
  • sol
  • bijeli papar

Priprema

  1. Krastavce operi, oguli, odreži im krajeve, ako su gorki raščetvori ih. Nareži ih na sasvim sitne kockice.
  2. Papriku operi, očisti od sjemenki i nasjeckaj je na kockice. Dodaj u krastavce.
  3. Grejp operi, razreži, istisni sok i prelij ga po narezanim krastavcima. Dobro promiješaj, posoli i popapri po ukusu i stavi u hladnjak da se koktel dobro ohladi.
  4. Ponudi u širokim čašama. U svaku čašu stavi prstohvat sjeckanog kopra.

Bobičasti smoothie

Sastojci

  • ½ banane
  • šalica smrznutog bobičastog voća (maline, borovnice, kupine)
  •  ¾ šalice obranog mlijeka
  • žličica mljevenih lanenih sjemenki

Priprema

  1. Bananu nareži na kolutiće, voće odmrzni.
  2. Sve sastojke pomiješaj u sokovniku i usitni do glatke tekuće smjese.
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      letecab

      Kakvo je Vaše mišljenje o vodama s okusom (npr. Jana od limuna) i o sirupima za razrjeđivanje? može li se to koristiti za dijetu?

    • Default avatar -
      spranjica

      Sto s home made vocnim kompotima bez dodanog secera?

    • Default avatar -
      kroz

      da da

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.