Eko 02. veljače 2012.

Ekolozi iz vrtića čuvaju našu planetu!

Lukovica
1/10
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Radionica recikliranja, branje lavande, uzgajanje cvijeća, sadnja čempresa, izrada prirodnih sapuna, samo su neke od eko-aktivnosti u kojima svakodnevno uz pjesmu i smijeh sudjeluju djeca iz Dječjeg vrtića Malešnica i tako daju svoj doprinos zdravlju naše planete

Što se radi u eko vrtiću?

Posjetili smo Dječji vrtić Malešnica i provjerili kako djeluje eko-grupa u sklopu vrtića u kojoj odgajateljice djeci već od malih nogu prenose ljubav prema prirodi i očuvanju planete.

Njihove aktivnosti krenule su još 2007. godine potaknute od odgajatelja starijih jasličkih grupa kojima su dvogodišnjaci predstavljali profesionalni izazov. Taj mali pionirski izazov prerastao je u sustavni timski rad na nivou dvije eko-grupe, a koji je danas rezultirao verifikcijom Integriranog programa odgoja za okoliš i održivi razvoj u dječem vrtiću te ozbiljnom kandidaturom za međunarodnu Eko-školu. Ravnateljica Dječjeg vrtića Malešnica, Jadranka Filipović ponosna je na rad njezinih odgajatelja koji su sve osmislili i pokrenuli, i želi da se u budućnosti cijeli dječji vrtić Malešnica razvije u eko vrtić, slijedeći smjer dvije eko-grupe koje vrijedno rade na održivom razvoju.

Suhe grančice, malo kartona i špage i eto umjetničkog djela

Odgajateljice Inga Hafizadić i Nada Pintarić provele su nas kroz vrtić i pokazale što to sve rade njihovi vrijedni mališani. U likovnom centru vrtića djeca su tog dana bezbrižno crtala svoje autoportrete i potom izrađivala okvire za slike. Sjeli smo kraj njih nekoliko minuta i znatiželjno promatrali što će napraviti s komadićima stare špage, kartonom, suhim lišćem i korom mandarine. Pred naših očima se polagano počelo stvarati pravo malo umjetničko djelo.

'Tijekom procesa stvaranja svojih slika djeca koriste kartonske kutije od papirnatih ručnika, kore od naranče, koricu limuna, suho lišće mandarina, komadiće špage, papirnate ručnike, različito suho granje. Djeca su cijelo vrijeme uključena u naše aktivnosti. Jedan dan sakupljamo suhe grančice, drugi dan ih režemo, pa ih kasnije iskorištavamo u procesu stvaranja malih umjetničkih djela.

'U sklopu vrtića imamo i radionicu recikliranja gdje učimo djecu kako ponovno iskoristiti već upotrebljene materijale. Poanta je da se ništa ne baca, već iskoristi barem još jednom. Ono što ne iskoristimo, poput suhih grančica ili ostataka od jabuke, djeca prvo stavljaju u kanticu za bio otpad pa potom odnose u komposter u našem vrtu, gdje radimo kompost od bio otpada (ogrisci jabuka, trava zeleni otpad iz kuhinje...), bez pesticida i umjetnog gnojiva', priča nam odgajateljica Inga.

Nakon likovnog centra, glasni dječji smijeh nas je pozvao da ga slijedimo. Na drugom kraju sobe dječaci su punili plastične čaše sa zemljom i u nju sadili  lukovice. Objasnili su nam kako je njihov zadatak svaki dan promatrati kada će lukovice proklijati.

Vrt

 

Odgajateljica i eko-kordinatorica Nada Pintarić nas je provela kroz vrt u kojem uzgajaju cvijeće i različite biljke.

'Počeli smo s ružama, a sada sadimo i lavandu, ružmarin, magnoliju i čemprese. Oko dječjeg igrališta smo posadili plave perunike (koje su simbol našeg vrtića), a radimo i hranu za ptice koju kasnije objesimo za stablo u igralištu. Lokalna zajednica je prepoznala naš rad i jako nas podržava, a bezuvjetnu podršku u svim našim eko akcijama daje nam naša ravnateljica, kaže Nada.

Dok smo šetali vrtom, jedan papirić iz naše torbe je slučajno ispao i našao se na podu. Mali Antonio je odmah potrčao, podignuo ga s poda i pružio nam ga u ruku, a odgajateljice su se ponosno nasmijale. Jer, priroda je ipak naše najveće blago...

Kreativne radionice

 

Naša sljedeća postaja bila je radionica sapuna. Zatekli smo nekoliko djece kako ribaju tvrdi sapun, a kada ga izribaju dodaju čaj od lavande i mente. U smjesu također stavljaju i druge sastojke poput limuna ili narezanih kockica naranče, razna eterična ulja.

'Tako dobivamo naše mirisne sapune', dovikuju nam djeca.

Sada je vrijeme da posjetimo i glazbeni centar u kojem su od starih daski i iskorištenih boca napravili vodeno glazbalo. Umjesto bubnjeva poslužile su limenke od čipsa, a ovisno o željama i afinitetu djece u glazbeno-scenskom kutiću neki pjevaju, drugi sviraju, a treći pripremaju predstavu. Osim glazbenog, tu je i etno kutak gdje djeca crtaju, opipavaju stare predmete i razgovaraju o prošlim vremenima.

Pazi, ide eko patrola!

Dječji vrtić Malešnica jednom tjedno obilazi vesela eko-patrola sastavljena od jedne odgajateljice i dvoje mališana.

Oni obilaze sve sobe i kupaonice, provjeravaju jesu li sva svjetla ugašena, je li netko od djece ostavio vodu da teče. Ako je sve u redu, u eko-dnevnik djeca nacrtaju smiješka, a ako slučajno pronađu upaljeno svjetlo i otvorenu slavinu, u dnevniku se pojavi plačko.

Kako im se sviđa u eko vrtiću, upitali smo Lauru i Antonija.

'Jako volim biti u vrtiću, svaki dan se igramo i puno crtamo i pazimo da štedimo struju', kaže Laura.

'Ja najviše volim raditi sapune i kada sam u tjednoj eko-patroli. Tada hodam po svim sobama, a ako ima dosta sunca pazim da ne gori svjetlo. Također važno je da voda ne curi u kupaoni', ispričao nam je Antonio.

Organiziraju i izložbe!

U vrtiću zbrinjavaju plastičnu ambalažu, djeca zajedno s odgajateljicama svaki mjesec prebroje boce iz velikog žutog spremnika i odnose ih na otkup. S novcem od otkupa kasnije kupuju sadnice, zemlju, sjemenke i drugu opremu koja im je potrebna, poput primjerice mikroskopa.

Također, dva puta godišnje djeca imaju prodajne izložbe, i po simboličnim cijenama prodaju čaj od metvice, sapune, kadulju, vrećice s lavandom, koju su sami sadili, brali, sušili i punili u vrećice kako bi kasnije zarađeni novac uložili u kupnju novih sadnica. Na taj način, djeca razvijaju i poduzetnički duh.

Ako te zanima kako najpametnije kupovati novu odjeću i obuću za djecu, pročitaj na portalu pametnakuna.hr

'Kod djece nastojimo pobuditi svijest da čuvaju ono najvrijednije što imamo, a to je priroda', poručuju odgajateljice Nada i Inga.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Avatar luela
      luela

      bravo za vrtić, za tete i narvano za mališane :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.