Zdravlje Zdravlje žena 30. srpnja 2017.

Deset savjeta za zdravu rodnicu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Rodnica je dobar pokazatelj općeg zdravlja organa za reprodukciju i treba se svakodnevno brinuti o njezinu zdravlju. Stoga rodnicu uvijek peri samo vodom, izbjegavaj namirnice koje pogoduju stvaranju sluzi, koristi se kondomom te nosi pamučno donje rublje.

Donosimo ti ulomak iz knjige "Biblija prirodnog zdravlja za žene", dr. Marilyn Glenville, u izdanju Školske knjige u kojem možeš saznati više o zdravlju rodnice.  

Uravnotežen ekosustav zdravih bakterija

Rodnica je osjetljivo uravnotežen ekosustav zdravih bakterija (laktobacila) koje je održavaju kiselom, što ne pogoduje infekcijama, te se neprestano bore protiv nezdravih bakterija. Rodnica ima samoodrživ sustav koji se bori protiv bakterija i, ako je zdrava, može biti čišća od usta.

Kupka1_1_1 Možda te zanima... Kupka koja pomaže kod vaginalnih gljivičnih infekcija Zdravlje

Iako neke žene u rodnici imaju manje zdravih bakterija od drugih (pa su stoga podložnije infekcijama), mnogo toga može poremetiti taj zdravi ekosustav. Štete mu često mijenjanje spolnih partnera, vaginalne infekcije te antibiotici, koji ubijaju i zdrave i nezdrave bakterije.

U normalnim uvjetima stijenke rodnice izlučuju kiselu sluz koja nezdrave organizme drži podalje. Kad se ekosustav poremeti, rodnica stvara previše sluzi kako bi održala čistoću pa nastaje nezdrav iscjedak. Promjene vaginalnog iscjetka često ne upućuju samo na infekciju nego i na opću hormonsku neravnotežu ili čak cistu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Što se dogodi kad nešto pođe po zlu

Najčešći je oblik vaginalne infekcije gljivična infekcija ili kandidijaza. No i druge vaginalne infekcije te klamidija, gonoreja i druge spolno prenosive bolesti mogu ozbiljno poremetiti zdravlje rodnice.

Pravilna briga o rodnici

Najvažnije je održavati higijenu. Tada se zdrave bakterije neometano razvijaju. Ne čistiš li redovito ulaz u rodnicu, stvorit će se iscjedak koji privlači nezdrave bakterije. Ipak, ne savjetujem ispiranje rodnice. Uštrcavanje vode u rodnicu remeti njezin pH i ona postaje lužnata, što znači da uništava zdrave bakterije. Mnoge tekućine za ispiranje sadržavaju mirise i sapune koji nadražuju sluznicu rodnice. Rodnicu ispiri običnom vodom.

Možda te zanima... 5 vrsta vaginalnih mirisa i na što mogu ukazivati Zdravlje

Zdjelična upalna bolest

Taj naziv (čija je kratica PID) opisuje svaku infekciju organa za razmnožavanje. Infekcija ne mora nužno zahvatiti rodnicu. Može se pojaviti na jajnicima, u jajovodima ili maternici. Simptomi zdjelične upalne bolesti su slični simptomima mnogih vaginalnih infekcija, ali su često mnogo jači. Također će ih vjerojatno pratiti i groznica. Zdjelična upalna bolest može ti ugroziti život pa odmah posjeti liječnika sumnjaš li da boluješ od nje.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Savjeti za zdravu rodnicu

  • Koristi se vodom - rodnicu peri samo vodom. Izbjegavaj sve mirisne sapune i sprejeve koji mogu nadražiti sluznicu rodnice.
  • Briši se od naprijed prema otraga. Nakon male ili velike nužde uvijek se briši od naprijed prema otraga kako bi spriječila da nezdrave bakterije uđu u rodnicu.
  • Koristi se kondomom. Najbolje ćeš zaštititi rodnicu smanjiš li broj seksualnih partnera. Imaš li ih ipak više, koristi se kondomima i tako smanji rizik od spolno prenosivih bolesti.
  • Ne jedi šećer. Nezdravim bakterijama pogoduje šećer pa ih izbjegavanje šećera drži pod kontrolom.
  • Ne jedi hranu koja pogoduje stvaranju sluzi. Crveno meso, rafinirane žitarice i mliječni proizvodi (osim običnog jogurta sa živim kulturama) mogu potaknuti sluznicu stijenke rodnice na pretjerano izlučivanje sluzi i tako izmijeniti svojstva kisela ekosustava koji te štite od infekcija.
  • Povećaj unos beta-karotena. Beta-karoten ključan je za imunitet jer ga tijelo pretvara u vitamin A. Ima ga u mrkvi, slatkom krumpiru, marelicama i bilo kojemu drugom voću ili povrću žarkih boja, žutome i narančastom voću i povrću te brokuli, kelju, špinatu i drugome lisnatom zelenom povrću.
  • Pospješi razvoj zdravih bakterija. Jedi mnogo običnoga organskog jogurta sa živim kulturama jer je on bogat zdravim bakterijama. Umjesto jogurta (ili uz njega) pij probiotski dodatak koji sadržava bar deset milijardi zdravih bakterija u kapsuli. Pij jednu kapsulu na dan. Posebno je važno uzimati ga piješ li i antibiotike.
  • Izbjegavaj alkohol. Alkohol pospješuje razvoj gljivica u rodnici, što može uzrokovati gljivičnu infekciju. Alkohol sadržava mnogo šećera i stoga opterećuje jetra, koja bi morala raditi punom snagom kako bi sustav oslobodila toksina.
  • Pregledaj garderobu. U pamučnom će donjem rublju vagina disati, što sprečava znojenje i pretjeranu vrućinu, koji pogoduju razvoju nezdravih bakterija. Tajice, kupaći kostimi, odjeća za vježbu ili predugo nošenje traperica također stvaraju vrućinu i vlagu, a takvi uvjeti pogoduju razvoju nezdravih organizama. Noću nemoj nositi donje rublje, a smatraš li da deterdžent ili omekšivač koji rabiš nadražuje rodnicu, odmah ga zamijeni drugim.
  • Redovito mijenjaj uloške ili tampone. Rabiš li tampone, mijenjate ih bar svaka četiri sata. Pokušaj rabiti organske pamučne tampone jer takvi tamponi vjerojatno neće ispuštati kemikalije u rodnicu. Rabiš li uloške, mijenjaj ih svaka tri sata ili češće ako vam je mjesečnica obilna.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.