Hrana 23. ožujka 2012.

Kristina je kuharica zime 2012!

Kristina450X300_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Nakon zbrajanja glasova čitatelja i bodova stručnog žirija, za kuharicu zime izabrana je Kristina Grofelnik. Pobjedu joj je donio recept za zalogaje s palentom i povrćem, a kao nagradu osvaja petodnevni tečaj kuhanja kod Branka Ognjenovića. Pogledaj kako su recepte ocijenili članovi žirija!

Između tri kuharice koje su dobile najviše glasova čitatelja, Martine Milotić iz Belavića u Istri za rižoto s brokulom i tunom, Srđane Jovanović iz Splita za polpete s tunom i Kristine Grofelnik iz Pregrade za zalogaje s palentom i povrćem, prema ocjenama stručnog žirija Zdrave Krave i Gastro.hr-a pobijedio je recept za zalogaje s palentom i povrćem, a Kristina Grofelnik je postala kuharica zime.

Svi članovi stručnog žirija svakoj od ove tri kuharice, odnosno njihovim receptima dali su 1, 2 ili 3 boda. Pogledaj kako su obrazložili svoje ocjene:

Jasna Duspara, glavna urednica Zdrave Krave

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - Recept mi se čini previše eksperimentalan i nisam sigurna bih li ga ikada pripremila. Pohvala Martini na otkrivanju novih kombinacija u kuhanju koje su uvijek dobrodošle tijekom zimskih mjeseci. S dolaskom proljeća sve je puno lakše!
  • Polpete s tunom - 3 boda - Kreativno, pametno osmišljeno i vjerujem, vrlo ukusno. Kapljica jabučnog octa bila je presudna za osvajanje dodatnog boda. Čestitam Srđana!
  • Zalogaji s palentom i povrćem - 2 boda - Palenta je uvijek dobar izbor tijekom zime, a konkretno jelo je super za laganu i brzu večeru nenajavljenim gostima. Mali nedostatak je što sam slične tzv. pizza palente već vidjela. Pohvala na lijepoj fotografiji.

Nutricionistica dr.sc. Darija Vranešić, direktorica Vitaminoteke

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - Kombinacija zvuči pomalo čudno. Može proći ako u hladnjaku vlada pustoš, a ideja je napraviti "pravo jelo".
  • Polpete s tunom - 2 boda - Odličan bazni recept za razne vrste polpeta s mahunarkama. Umjesto tune u konzervi može se upotrijebiti i svježi file ribe, kratko popržen i usitnjen.
  • Zalogaji s palentom i povrćem - 3 boda - Zanimljiva ideja, dobra izvedba i vrlo jednostavan recept. Funkcionirao bi i bez pileće šunke s raznim drugim maštovitim i zdravim dodacima.

Ocjene kuhara

Marinela Prodan, autorica recepata i kolumnistica na Zdravoj Kravi

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - Ne sumnjam da je jelo dobro, no brokulu ne treba prekuhavati i pokrivati njezin okus s previše začina. U ovom slučaju bi, po meni, kopar i vegetu trebalo izbaciti.
  • Polpete s tunom - 2 boda - Iako mi se one čine najprimamljivijim za pojesti od sva tri jela, stavljam ih na drugo mjesto jer se prže u dubokom ulju. Nažalost, a izgledaju tako dobro!
  • Zalogaji s palentom i povrćem -  3 boda - Jelo se uklapa u koncept zdrave prehrane jer se radi o vrsti zdrave pizze od palente. Brzo je i jednostavno za pripremu i još se može, kao i svaka pizza, napraviti po svom guštu.

Chef Marijo Čepek, kuhar savjetnik u restoranu Vinodol i suradnik portala Gastro.hr

  • Rižoto s brokulom i tunom - 1 bod - U Istri ima toliko vrhunskih maslinovih ulja. Zašto cijediti? Brokula se predugo kuhala, 20 i više minuta. Također, zašto ne temeljac od brokule umjesto vode? Ne sviđa mi se ni način na koji je rižoto završen.
  • Polpete s tunom - 2 boda - Idealan primjer kako izgleda vrhunsko mediteransko jelo. Jedina zamjerka je Vegeta - uz sve te predivne sastojke zašto jelo kvariti sa žličicom Vegete?
  • Zalogaji s palentom i povrćem - 3 boda - Jednostavno jelo bez puno kompliciranja. Trebalo je dobiti 2 boda no zbog Vegete u polpetama s tunom situacija se izmijenila.

Ukupni bodovi stručnog žirija

Kad se zbroje svi bodovi....

  • Martinin rižoto s brokulom i tunom ima 4 boda
  • Srđanine polpete s tunom imaju 9 bodova
  • Kristinini zalogaji s palentom i povrćem imaju 11 bodova

Čestitamo pobjednici Kristini, koja osvaja petodnevni tečaj kuhanja kod akademika kulinarstva Branka Ognjenovića i od sponzora projekta Delimano luksuzan Prima set Mega+ posuđa. Čestitamo i Martini i Srđani, kao i svim kuharicama tjedna!

Uskoro počinje novi natječaj "Kuhaj u ritmu proljeća" pa slanjem svojih originalnih i zdravih recepata sa proljetnim namirnicama i ti možeš sudjelovati u izboru za recept tjedna, a možda i postati kuharica proljeća!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.