Eko 24. svibnja 2012.

Odnosi su najljepši dio tvoje stvarnosti

Ruka_Leptir_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Značenje koje daješ događajima uvijek je tvoj izbor i tvoja odgovornost. Kako bi ti bilo lakše i ljepše, opusti se i nemoj stvarati pretpostavke koje ne postoje. Imaj na umu kako su tvoji odnosi ritmička izmjena raznolikih energija koje dolaze i prolaze u manjim ili većim ciklusima, poručuje ti Jadranka Boban Pejić u novoj kolumni

Vjerujem da se slažeš kako su odnosi s drugima najljepši i ujedno najizazovniji dio tvoje stvarnosti. Često razmišljaš o drugima i sebi, potezima koje "povlačite" i uz to donosiš cijeli niz pretpostavki.

Vrlo često si toliko uvjerena da su tvoje pretpostavke (ili fiksno razmišljanje) stvarnost da nisi niti svjesna koliko ti one ometaju stvarno funkcioniranje. Rijetko se zapitaš koliko su te pretpostavke o stvarnosti prepreka u razvijanju kvalitetnih odnosa za kojima žudiš.

Zašto odnose temeljiš na pretpostavkama?

Upravo tvoji najvažniji, bliski odnosi često su puni raznih pretpostavki. Vjerojatno se možeš prisjetiti svojih ili tuđih izjava poput: "ti uvijek tako reagiraš" ili postalo je pravilo da radiš 'to i to' ili 'ti me nikad, baš nikad ne pitaš, ne slušaš' itd. Često za sebe izjavljuješ: 'Nikada nisam ili ne bih to i to napravila, Uvijek sam sve obavljala kako treba'.

Pokušaj se prisjetiti koliko ti (ili netko u blizini) često koristiš ovakav način komunikacije ili "izjava". Što je veća učestalost ovakih izjava kod svakog od nas veća je mogućnost negiranja stvarne situacije. Učestalo korištenje "uvijek" i "nikada" je u stvari pokazatelj sve većeg odmaka od stvarnosti, a time si smanjuješ mogućnost potpunog i cjelovitog življenja. Zašto, pitaš se?

Ego želi uvijek biti u pravu!

Zato što stvarnost nikada nije apsolutna, odnosno ne postoje uvijek i nikad. Jedino što je apsolutno, jedini čvrsti oslonac koji imaš je činjenica da se sve konstantno mijenja i izmjenjuje stoga "uvijek" i "nikada" mogu postojati samo uz dodatak "do", dakle do određenog trenutka čime, u stvari, i prestaju postojati.
No, tvoj ego to teško priznaje. Voliš se čvrsto držati opsjene kako si ti u pravu, a ne onaj drugi, jer naravno da je tvoja pretpostavka točna, zar ne?

Poznato ti je ono: osjećaj me nikada ne vara? Pri tom najvažnije pitanje nije je li tvoja pretpostavka točna ili netočna već kako postojanje određene pretpostavke, u stvari, utječe na tebe?

Značenje koje daješ događajima

"Posjedovanje" određene pretpostavke dovodi te do određenog osjećaja, određenog emotivnog stanja, primjerice, ljutnje, povrijeđenosti i sl. Pri tome smatraš da je za to kako se osjećaš odgovoran netko drugi, a ne ti sam, odnosno uvjerena si da je uzrok izvan tebe, a ne u tebi.

Stoga je važno postaviti si sljedeće pitanje: želim li se tako osjećati? Povrijeđeno, ljuto, iskorišteno, izigrano. Cijeli je spektar osjećaja koji dolazi s pretpostavkama. Ukoliko je tvoj odgovor ne, ne želim se tako osjećati, onda je vrijeme za sljedeće pitanje: čemu onda pretpostavka? Ona je izvor osjećaja kojeg ne želiš, zar ne? A tko je stvorio pretpostavku? Nitko je nije stvorio za tebe, sama stvaraš svoje pretpostavke, zar ne?

No, kako to obično biva, često se ne zadržavaš samo na pretpostavkama, gotovo da si razvila umijeće da tim pretpostavkama daješ značenje.

Primjerice, ukoliko pretpostaviš da su u tvojoj kvartovskoj trgovini prodavačice uvijek neugodne prema tebi pa onda tome daješ značenje. Možda misliš kako ti takvo iskustvo uništava dan i vrijeđa te, pa sve skupa može imati dramatičan utjecaj na tvoju kvalitetu življenja.

Ukoliko još pri tome smatraš da su te iste prodavačice uzrok tvojih osjećaja, eto i brzog stavljanja u ulogu žrtve. Što ti je za činiti? Jednostavno, no u isto vrijeme i zahtjevno, (ali se može uvježbati) trebaš tim događajima prestati davati značenje.

Uživaj u razmjeni energija

Kako se u manjim ciklusima dan kostantno pretvara u noć i obrnuto, u većim ciklusima proljeće u ljeto, ljeto u jesen, jesen u zimu te zima u proljeće tako se i sve drugo oko tebe izmjenjuje. Kada bi spuštanju svake noći davala značenje bezizlazne tame vjerojatno ne bi živjela duže od najednostavnijih insekata.

Stoga, na isti način kao što znaš da će ponovno doći dan, kao što znaš da će ponovno izaći sunce, pasti kiša, jer je to jednostavno samo dio ciklusa i stalne promjene (i tako iz nekog razloga treba biti), tu ritmičku mudrost prenesi i na druge stvari! Tada i tvoji odnosi postaju ritmička izmjena raznolikih energija koje dolaze i prolaze u manjim ili većim ciklusima, a ti u tom međusudjelovanju postaješ opuštenija te više uživaš.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Noelle19

      bitno je da se izvucemo iz kruga negativnih misli i probamo naci nesto dobro i u toj kisi sto stalno pada. to je smisao. ja se isto cesto uhvatim u tom krugu pretpostavljanja - i shvatila sam sto sam vise sama i u krugu svojih misli , sve je gore. zato u zadnje vrijeme cesto izlazim iz kuce i krecem se: knjiznica, vise sam medu ljudima (ne mora biti drustvo koje znam), gledam i cujem druge stvari - zaokupljam si paznju sitnicama i odlucujem kojoj cu dati znacenje. umjesto da sjedim doma i dajem svojim pretpostavkama znacenje. :) Moze se, samo treba VOLJA i ZELJA

    • Default avatar -
      dorina1961

      vrlo interesnatan članak. ali, što kada, da se figurativno izrazim, "kiša stalno pada" i uz sav napor da određenom događaju ne pridaješ važnost i donosiš određene pretpostavke to ti ne uspijeva. Može biti i sto tako emocionalno vrlo isrcpljujuće.

    • Default avatar -
      Nynnica

      istina :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.