Ljepota i relax 25. svibnja 2012.

Kakvu kozmetiku voli tvoja koža?

Koza-Zene
1/2
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Lice istodobno skriva i izražava sve tvoje emocije i doživljaje, otkriva tvoju osobnost i reakcije na stvarnost. Budući da je lice povezano s cijelim tvojim bićem, njezi kože lica ne smije se pristupiti površno. Kozmetika može istovremeno biti iznimno učinkovita, a potpuno prirodna i neškodljiva za naše zdravlje

Takva je i Dr.Hauschka kozmetika. Sveobuhvatna njega kože uključuje unutarnju i vanjsku kozmetiku. Unutarnja se kozmetika odnosi na zdrav život, a vanjska na upotrebu kozmetičkih preparata.

Pravilan izbor kozmetičkih preparata posebno je značajan zato što oni izravno djeluju na izmjenu tvari u koži i time pridonose ravnoteži ritmičkog disanja kože i njezinoj prokrvljenosti.

Specifičnosti Dr.Hauschka kozmetike

Nastala je kao rezultat suradnje farmaceuta, kemičara, antropozofskih liječnika i kozmetologa. Prisutna je na tržištu već 45 godina, a karakterizira je jedinstven i originalan pristup njezi kože. Dermatološki je testirana. Ne sadrži sintetske boje, mirise i konzervanse niti mineralna ulja, parabene i silikone. Posjeduje certifikat za prirodnu i organsku kozmetiku (NaTrue i BDIH), a sadrži samo vrhunske prirodne sirovine.

Najvažnija sirovina koja se koristi za proizvodnju Dr.Hauschka kozmetike su birane ljekovite biljke iz organskog ili biodinamičkog uzgoja.

Ritam – osnova Dr.Hauschka njege kože

Naša koža ima svoj vlastiti ritam. Tijekom 28 dana sve stanice na površini kože potpuno se obnavljaju. Koža ne funkcionira jednako danju i noću.

Dr.Hauschka preparati za njegu kože podržavaju te ritmove te tako uravnotežuju prirodne aktivnosti kože, potiču je da sama radi i pomažu joj da prevlada svoje slabosti te postane i ostane lijepa, zdrava i njegovana. Stoga, u skladu s prirodnim potrebama kože razlikujemo zaštitnu dnevnu i nemasnu noćnu njegu.

Autorice tri najbolja komentara pod korisničkim imenima: pikapolonica, little_lady i martinamm nagradili smo s Dr. Hauschka mlijekom za tijelo. Dobitnike ćemo putem e-maila obavijestiti o načinu preuzimanja nagrade.

Njega za zrelu kožu

Starenje utječe na stanje naše kože. S vremenom se koža sve sporije obnavlja, pojačano gubi vlagu i sve se više isušuje pa nastaju bore i tkivo se opušta, a koža više ne izgleda vitalno kao prije. Smanjuje se i stvaranje sebuma i izlučivanje vlage što znači da je koža manje zaštićena i postaje osjetljivija na vanjske utjecaje. Starenje je neizbježan proces, no često neadekvatnom njegom i stilom života pridonosimo tome da nam koža prijevremeno ostari.

U konvencionalnoj kozmetici za njegu zrele kože se preporučuju tzv. anti-aging proizvodi koji obično sadrže visoke koncentracije aktivnih sastojaka. Takvim se proizvodima pokušava izvana nadomjestiti nedostatak aktivnih supstanci ili utjecati na neke procese u koži. Pritom se stvara ovisnost o navedenim preparatima, a koža usporava ili gubi svoje prirodne funcije.

Upotrebom Dr.Hauschka preparata za njegu zrele kože (nakon 40. godine života) očuvat ćeš zdravlje svoje kože i uz to je zaštititi od vanjskih utjecaja kako bi se spriječilo njezino preuranjeno starenje. Umjesto dodavanja izoliranih supstanci izvana, ovakav način njege stimulira i jača prirodnu aktivnost kože te joj pomaže održati njezinu vlastitu, unutarnju snagu regeneracije. Na taj način koža ostaje aktivna i može sama reagirati na vanjske utjecaje te će ostati vitalna i u starijoj dobi.

Ovi preparati sadrže mnoge dragocjene sastojke poput visokovrijenih hladno prešanih biljnih ulja (bogata jednostavnim i složenim masnim kiselinama, vitaminima i drugim važnim sastojcima) zatim ekstrakte ljekovitog bilja, eterična ulja i dr.

Tip kože ili stanje kože?

Kozmetika se danas promatra s različitih aspekata i metoda i pritom je podvrgnuta najrazličitijim promjenama. Postalo je uobičajeno da se koža dijeli po tipovima na suhu, masnu i osjetljivu i da se prema toj podjeli tretira specijalnim kozmetičkim serijama.

U holističkom pristupu njezi kože, koju zastupa Dr.Hauschka kozmetika, koža se ne dijeli na različite tipove nego na različita stanja jer je tip nešto stalno i nepromjenjivo, a naša koža itekako može prelaziti iz jednog stanja u drugo na što može utjecati niz faktora: promjena godišnjih doba, način života, stres, hrana, količina tekućine, okruženje u kojem živimo i radimo itd.

Zašto je koristiti?

Pet je mudrih razloga za odabir Dr.Hauschka kozmetike:

  1. Aktivira, podržava i normalizira prirodne funkcije kože
  2. Ne stvara ovisnost kože o preparatima
  3. Ima sposobnost mijenjanja trenutno problematičnog stanja kože
  4. Redovitim korištenjem ponovno uspostavlja zdravo funkcioniranje kože što pridonosi njezinoj prirodnoj ljepoti i zdravlju
  5. 100% je prirodna

Noćna njega

One koji se po prvi puta susreću s kozmetikom temeljenom na ovakvim principima najviše iznenađuju dva momenta: bezmasna noćna njega (nema hranjenja kože po noći) i prestanak slijepog služenja koži. Koža je po svojoj prirodi noću usmjerena na samoobnavljanje i izlučivanje. Pore se noću više otvaraju (jer koža nije ugrožena UV zrakama) i može proizvoditi i izlučivati produkte izmjene tvari.

S druge strane, stanice kože se noću najintenzivnije dijele. Ispod hranjivih noćnih krema koža ne može "disati" ni izlučivati, a niti se slobodno obnavljati jer se njena pažnja preusmjerava na upijanje i "probavljanje" kreme. No ovdje je još jedna zabluda, jer koža ne može dobro "probaviti", odnosno iskoristiti sve sastojke iz kreme noću (kao što se niti hrana u probavnom sustavu ne probavlja dok spavaš na isti način kao danju).

Dnevna njega podržava kožu u njenoj dnevnoj ulozi – koža tijekom dana ima više zaštitnu ulogu pa je preparati, izabrani prema trenutnom stanju kože, u tome podržavaju. Kako se bliži večer koža je više usmjerena na izlučivanje. Pa oko podneva na T-zoni, bez obzira na stanje kože, možemo primjetiti da je malo masnija nego što je bila rano ujutro.

Potakni svoju kožu da sama radi

Što se pak tiče slijepog služenja koži, i tu postoji objašnjenje. Klasične kozmetičke linije, osmišljene su na način da suhoj koži daju masnoću i vlagu ili masnoj oduzmu masnoću. Međutim, suha koža ne bi trebala biti danonoćno okružena masnoćom i vlagom, čak i ako se time stvara mogući subjektivni prolazni osjećaj poboljšanja stanja kože.

Neprestano "natapanje" kože izvana stvara naviku, a dovodi i do smanjene vlastite proizvodnje masnoće i vlage. Tako koža postaje sve više suha i na kraju je usmjerena na stalni dovod masnoće i vlage izvana putem kozmetičkih proizvoda. Uz pomoć Dr.Hauschka kozmetike koža se "budi" i počinje ponovno prirodno funkcionirati. Vremenom se uravnotežuje i normalizira te sama počinje proizvoditi dovoljne količine masnog sloja (sebuma) i potrebnu vlagu.

Taj princip vlastite korekcije vrijedi i u obrnutom smjeru za masnu kožu. Masna koža se tretira uljem koje daje signal da je koža dovoljno masna i da treba smanjiti proizvodnju masnoće. Klasična kozmetika namijenjena njezi masne kože najčešće pretjerano uklanja zaštitni masni sloj što dovodi do njene dehidracije. Koža tada proizvodi nove količine sebuma jer se pokušava zašititi od dehidracije i vanjskih uvjeta.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      martinamm

      Hvala na poklonu. Uljepšali ste mi dan :)

    • Default avatar -
      MissW

      ja sam luda za prirodnim pripravcima!!! Npr sama sebi radim pilinge: Malo maslinovog ulja + šećer = lice nikad ljepše!!! Probajte!

    • Avatar Little_Lady
      Little_Lady

      Hvala puno na divnom poklonu!

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.