Fitness 12. srpnja 2012.

Riskiraj, budi svoj i leti visoko!

Razlicito_1
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dragi moj i moja TI, Ernest Hemingway je rekao da društvo guši i ubija one koji svoju hrabrost ispoljavaju. Meni se čini da naše društvo jako često slama sve one koji nisu podobni, odnosno one koji nisu prosječni, suzdržani ili ustrašeni. Podobni su oni s trajnim nedostatkom moralnih vrijednosti, oni bez vlastitog stava, oni koji se plaše promjene, koji brinu o mišljenju drugih 

Podobni su svi oni koji šutke dozvoljavaju da ih se gazi, pomiče, tlači i ponižava. Takvi su nagrađeni gotovo doživotnim preživljavanjem u zoni nižeg srednjeg sloja, ali samo ukoliko budu dovoljno tihi, ponizni i zahvalni za ''fantastičnu priliku'' koja im se pruža. S vremenom njihov trening strpljenja i zadržavanja daha rezultira dodatnim bonusima i eventualnim napretkom na socijalno-ekonomskoj slici, posebno ako se riješe svih moralnih utega i prihvate se malograđanštine i licemjerja kao korisnih alata za uspinjanje uz planinu unaprijed osmišljenih i jedinih pravih odabira u životu.

Oduvijek je tako i to se više ne može mijenjati

U našem društvu, kreativnost i poduzetništvo se često izjednačavaju s ludošću, a ambicije su materijal za liječenje u mentalnim ustanovama. Društvo kaže da se ambicioznost i kreativnost cijene samo ih treba pravilno dozirati, birati trenutak i mjesto. Ali to je zamka za sve one koji žele napraviti pozitivnu društvenu promjenu.

Njih se brzo kažnjava, s obzirom da ruše tradicionalni društveni ustroj i vrijednosti ustanova i poretka koje su tu od davnina i koje se ne smiju mijenjati. Na pitanje pa zašto je to tako, najčešći odgovor gotovo hipnotiziranih članova društva je zato što je tako oduvijek i to se više ne može mijenjati. Čak niti ti ljudi ne preispituju svoj odgovor.

Na pitanje ''zašto?'', odgovor ''zato'' postaje zadovoljavajući. Naravno, to ove nepodobne frustrira, međutim sve uzalud jer degenerativno jednoumlje garantira sigurnost, pa onda i nepodobni polako ulaze u stadij hipnoze, odustaju od svoje kreativnosti i ambicija, ne shvaćajući da polako odustaju od sebe.

Ubrzaj proces

Danas te pozivam da ubrzaš cijeli proces i odustaneš od svojih vrijednosti, od svojih ambicija, iskažeš neposluh Maslowu i njegovoj hijerarhiji potreba, zanemariš samoaktualizaciju, ostvarenje svojih snova, ne brzaš s odlukom da učiniš svijet boljim mjestom, prestaneš raditi na sebi i pomagati drugima, pročitaš Kafkin preobražaj i kao Gregor pomiri se da ćeš do kraja života živjeti kao žohar, ne vjeruj u promjenu i započni proces zatomljivanja kreativnosti ili ambicija.

Bez rizika nema života

Ako me ne poslušaš tada bi mogao naići na brojne probleme, sukobe, borbe, naporan trud i rad, s malom šansom za uspjeh i promjenu.

Naravno, neki su i u našem društvu uspjeli, izborili se za sebe, stvorili pozitivne promjene i pomogli drugima, stvorili dobru reputaciju zahvaljujući vlastitom radu, nakon mnogo uspona i padova dizali se većim i jačim. Neki su postali vrlo uspješni. Ali takvi su rijetki. Postoji li garancija da si to baš ti?

Dragi moj TI nadam se da već dobro prepoznaješ moj sarkazam.

''Samo oni koji riskiraju da odu predaleko, mogu spoznati koliko uistinu daleko mogu otići. Ako ne riskiraš baš ništa, tada riskiraš još više.'' Erica Jong i T. S. Elliot

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      padme

      odličan članak! Sviđa mi se ovakav način razmišljanja u kojem se potiče čitaoca da preuzme odgovornost a ne da samo bude puki promatrač vlastitog života. :)

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.